Aralık, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaDiyetSahurda Nasıl Beslenilmeli?

Sahurda Nasıl Beslenilmeli?

Sahurda Nasıl Beslenilmeli?

Yılda bir kez gelen ramazan ayında oruç tutulur. özellikle yaz aylarında olduğumuz ve günün çok uzun olduğu saatlerde oruç tutmak oldukça güçtür. Kişi sahurda yediği yemeklere dikkat etmeli, sahurdan iftara kadar uzayan süreçte kendini hem iyi hissetmeli hem de sağlık sorunu yaşamamalıdır.

Yaz aylarında sıcakların yanı sıra nemin halt safhada olduğu ramazan ayında oruç süresi 16 saattir. Oruç tutan kimse güneşe fazla çıkmamalı ve aşırı ağır işler yapmamalıdır. Kişi uzmanların yazdığı sahurda nasıl beslenilmeli? Yazılarını bol bol okumalı vaktinde yiyeceklerine mutlaka dikkat etmelidir. Ağır yemeklerden kaçınmalı, ifrat ve sahur aralığında ve sahur vaktinde bol bol sıvı tüketmelidir. Sıcakların ve günlerin uyarısını yapan uzmanlar tok tutucu özellikleri olan yemekler yemenin altını önemle çiziyor. Diğer yandan kepekli makarna, bulgur ve esmer pirinçten yapılan yiyecekler kişiyi daha fazla tok tutarken, beyaz ekmek yerine geçen tam tahıllı ekmek yemeninde altını çizen uzmanlar kişinin sağlığını uyarıyor. Tok tutma özelliği olan yumurta, yoğurt sahur yemeğinde mutlaka tüketilmeli. Kişi sahurda bol bol sebze ve salata yemelidir. Genellikle sebzeler haşlanmalı ve üzerlerine bol yoğurt dökülmelidir. Sahurda nasıl beslenilmeli diyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Kişi günlük hayatında sık sık yediği besinleri ramazan ayında da sürdürmelidir. Bunun için oruç tutacak kişi mutlaka sahura kalkmalıdır. Sahur saatlerinde aşırı tuzlu ve aşırı yağlı yiyecekler tüketilmemelidir. Sahurda karbonhidrat veya protein depolu ürünler tüketilmelidir. Kahvaltı yemek isteyen kişiler aşırı tuzundan dolayı zeytini tercih etmemelidir. Taze meyveler, meyve suları, kompostolar bol bol tüketilmelidir. Kişi sahurda mutlaka süt içmelidir. Süt protein deposu sayesinde tokluk hissine yardımcı oluyor. Ayrıca uzmanlar krep besleyici bir yiyecektir derler. Krepin içeriğinde, süt, un ve yumurta bulunmaktadır. Yani üç protein deposu olan krep sahur için önemli bir besindir.

Sahurda nasıl beslenilmeli? Önemli bir kondur. Kişi sahurda sigara böreğini kızartarak değil fırında pişirerek yapmalıdır. Patates yemek isteyen kişiler için yanında mutlaka az yağlı bir peynir yemeleri önerilir. Sigara böreğinin yanında kişi açık bir çay içebilir. Aynı zamanda çay içmek istemeyen kişiler için limonata önerilir. Böreğin yanında mutlaka domates ve salatalık tüketilmelidir. Destekleyici özellikleri olan mevsim sebzeleri sahurda unutulmamalıdır.

Kişiye sahurda uzmanlar önemle çorba öneriyor. Sahurda içilen çorbanın kişinin vücudu için oldukça dengeli olduğu vurgulanıyor. Tabi ki bu noktada çorbanın içeriği önemlidir. Sahurda yayla çorbası tercih edilebilir çorbalar arasında. İçeriğinde yoğurt, yumurta ve un olduğu için bir protein depolu besin kaynağı. Ayrıca sebzelerle karıştırılan bir mercimek çorbası da tercihler arasında olabilir.

Sahurda nasıl beslenmeliyim diyen bir kişi midesini çok doldurmaktan kaçınmalıdır. Kişilerin yaşayışlarına göre beslenme alışkanlıkları ve besin tercihleri zaman zaman değişiklik gösterebilir. 11 ayın sultanı ramazan ayıda bu değişimin belirgin olduğu bir dönemdir. Açlığın sebeplerinden bir tanesi kişinin kan şekerinin düşmesidir. Bu yüzden kişi kan şekerini dengede tutması için, sahurda çorba, ayran gibi besinleri tek başlarına değil protein içeriği yüksek gıdalarla desteklemelidir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...