Eylül, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaDiyetGebelikte (Hamilelikte) Kilo Alım Hesaplama Aracı

Gebelikte (Hamilelikte) Kilo Alım Hesaplama Aracı

Makale Düzeyi:  4 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Gebelikte (Hamilelikte) Kilo Alım Hesaplayıcısı

  1. cm
  2. kg
  3. ile kg arası

Bebek bekleyen her kadın kilo konusuna bir miktar kafa yorar. Bazıları hamileliği “ne kadar isterse yiyebileceği” bir dönem olarak görür. Bazıları ise bu düşünceyi reddederek hamilelikte kilo almanın sonsuza kadar görünüşlerini bozacağını düşünür.

Konuyla ilgili fikriniz ne olursa olsun ne kadar kilo almanın sizin için doğru olacağını bilmeniz gerekir. Hamilelikte aldığınız kilo miktarı hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını önemli ölçüde etkileyecektir.

Kadınlar için ne kadar kilo almayı bilmenin yanı sıra bunu uygulamaya dökmek de başlı başına bir sorundur. Bu makalemizde kadınların hamilelik kiloları ile ilgili sıklıkla sordukları soruları cevaplandıracağız.

Hamilelikte ne kadar kilo almalıyım?

 

Hamilelikte almanız gereken kilo miktarı hamilelik öncesindeki vücut kitle indeksinize (BMI) ve kaç bebek taşıdığınıza bağlıdır. BMI boy ve kilo bilgilerinizi kullanarak vücut yağını hesaplamayı amaçlar.

Vücut kitle indeksinizi öğrendiğinizde hamilelik kilo alımı için bir başlangıç noktası elde etmiş olursunuz. Vücut kitle indeksi yüksek olan kadınların hamilelikte daha fazla kilo alması önerilir. Vücut kitle indeksi düşük olan kadınların ise daha fazla kilo almasında sakınca yoktur.

  • BMI 18.5’den düşük ise 13-18 kilo
  • BMI 18.5 ile 24.9 arasında ise 11-16 kilo
  • BMI 25 ile 29.9 arasında ise 6-11 kilo
  • BMI 30 ve yukarısı ise, 5-9 kilo alınması uygun olacaktır.

İkiz bebek bekleyen annelerde ise;

  • BMI 18.5’den düşük ise doktorunuza danışınız
  • BMI 18.5 ile 24.9 arasında ise 16-24 kg
  • BMI 25 ile 29.9 arasında ise 14-22 kilo
  • BMI 30 ve yukarısı ise, 11-19 kilo alınması uygun olacaktır.

Sayfamızın en üstünde yer alan gebelikte (hamilelikte) kilo alma hesap aracından gebelikte ideal kilo alım miktarınızı kabaca ölçebilirsin. Hesaplama aracı vücut kitle indexinizi, gebelikte alınması gereken kilo miktarını ve gebelikte haftalık alınması gereken kilo miktarını size verecektir.

 

Gebelikte Bölgesel Kilo Alım Şeması

 

gebelikte kilo alma
Gebelikte Kilo Alım Şeması: * Daha geniş gögüsler (0,5 kg) *Plasenta (0.7 kg) *Amniyon Sıvısı (1 kg) *Daha geniş uterus (1 kg) *Artmış kan akımı (1,5 kg) *Su (2,5 kg) * Artmış yağ (2,5 kg) *Bebek (3-4 kg)

 

 

 

Hamilelikte Kilo almaya ne zaman başlamalıyım?

 

Hamilelik kiloları söz konusu olduğunda zamanlama oldukça önemlidir.

Genel olarak hamileliğin ilk üç ayında kilo alışı azdır. Bu dönemde bebeğinizin büyümesi hızlı olsa da ekstra kaloriye ihtiyacınız yoktur. Zira bebek oldukça küçük olduğundan gelişimi için ilave enerjiye gereksinim duyulmaz. Ancak ilk üç ayda açlık hissi yoğunlaştığından ve sıvı kaybı gerçekleşebildiğinden bir miktar kilo alımı gerçekleşebilir. Bazı kadınlarda ise hamilelikle birlikte gelen semptomlar dolayısıyla iştah azalmasına bağlı olarak kilo kaybı gerçekleşebilir.

Hamileliğin ikinci üç ayı içerisinde bebeğin gelişimi olağanca hızıyla devam eder. Bu dönemde istikrarlı bir şekilde kilo alınması gerekir. Vücut kitle indeksi 24.9 ve altı olan kişilerde haftada yarım kilo, vücut kitle indeksi 24.9 ve üstü olan kişilerde haftada 250 gram alınması planlanabilir.

Hamilelikte çok fazla veya çok az kilo alırsam ne olur?

 

Önerilen miktarda kilo almak sıra vadede erken doğum riskini azaltır ve bebeğinizin doğumda fazla veya düşük kilolu olmasının önüne geçer.

Hamilelikte fazla kilo almak uzun vadede çocuğun fazla kilolu olmasına ve tansiyonunun yüksek seyretmesine neden olur. Hamilelikte yeterince kilo alınmaması sebebiyle düşük kilolu doğan çocukların yetişkinlik döneminde kalp hastalıkları, diyabet gibi rahatsızlıklara yakalanma riski artmaktadır.

Hamilelikte Ne Kadar Yemeliyim?

 

Hamilelik hormonları bazı kadınlarda iştahın artmasına neden olabilir. Bazılarında ise mide bulantısı, kusma ve yorgunluk yiyecek isteğini azaltır. Her iki durumda da yapılabilecek en iyi şey fiziksel aktiviteyle birlikte en dengeli beslenme programının oluşturulması ve bunun uygulanmasıdır.

Yeteri kadar kalori içeren bir dengeli beslenme planı (ikinci üç aydan itibaren günde 340 fazla kalori, hamileliğin son üç ayı boyunca her gün 450 fazla kalori) sürekli açlığı önleyecek kadar yeterli olmalıdır. Özellikle fiziksel olarak aktif kadınların daha fazla kaloriye ihtiyacı vardır.

İkiz bebek bekleyen hamileler ikinci üç aylık dönemde her gün 440 fazla kalori, son üç ayda 500-600 fazla kalori almalıdır.

Dengeli hamilelik beslenmesinin bir parçası olarak sizi tok tutacak yiyecekler seçmek yemek doyumu sağlar. Örneğin tam tahıllar, sebzeler ve baklagillerde ekstra kalori olmaksızın sizi daha fazla tok tutacak lifler bulunur. Liflerle birlikte sıvı tüketimi yeterli düzeyde ise yaygın bir hamilelik şikayeti olan kabızlık önlenir.

Hamilelikte alınan kilo niçin herkeste farklıdır?

 

Yediği herşeye dikkat ettiği halde bazı kadınların niçin hamilelikte önerilenden fazla kilo aldığını anlamak zordur. Bunun nedenlerinden biri hamilelik metabolizması olabilir.

Yeme bozukluğu bulunan kadınlarda hamilelik süresince fazla kilo alma korkusu yaşanabilir. Konuyla ilgili uzman biriyle görüşmeniz yararlı olacaktır. Fazla kilo alımını engellemek için kalorileri bilinçsizce sınırlandırmak bebeğinizin büyüme ve gelişimine zarar verebilir. Hamilelik diyet yapılabilecek en son dönem bile değildir.

Hamilelikten önce sağlıklı kilomda olmam niçin çok önemlidir?

 

İdeal olan sağlıklı kilonuzdayken hamile kalmanızdır. Hamilelik döneminde alacağınız kilo miktarı bundan etkilenecektir. Sağlıklı bir kilodayken hamile kalmak bebeğinizin normal gelişimine yardımcı olur ve annede yüksek tansiyon, sezaryen doğum riski gibi komplikasyonları minimize eder. Ayrıca hamilelik sonrasında ikinci hamilelik düşünmeden önce ideal kilonuza düşmenizde fayda vardır.

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...