Eylül, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaHastalıklarGöz HastalıklarıKornea Nakli Nedir? Nasıl Yapılır?

Kornea Nakli Nedir? Nasıl Yapılır?

Makale Düzeyi:  3 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Gözün görmesini sağlayan en önemli kısımların başında gelen kornea, bazı durumlarda bozulmalara uğrar ve bu sebeple kornea nakli gerekebilir. kornea naklinin nasıl olacağını anlamak için ilk olarak kornea hakkında bildi sahibi olmak gereklidir.

kornea Nedir?

Gözün dış tabakasının önünde yer alan ve şeffaf yapıya sahip olan kornea, kubbe şekline sahip bir doku parçasıdır. korneanın görevleri, göz içerisindeki yapıları korumak ve dışarıdan gelen ışığın kırılmasını sağlayarak retinaya görüntüyü iletmektir. Göz içerisindeki en yüksek kırıcılık yeteneğine sahip olan bölgenin kornea olması sebebiyle, korneada oluşan herhangi bir bulanıklık veya şekil bozukluğunun görme üzerinde oldukça fazla etkisi vardır.

kornea Nakli Nedir?

Bozulan ve yeteneğini kaybeden kornea dokusunun yerinden çıkartılarak, sağlıklı bir kornea ile yer değiştirilmesi işlemi kornea nakli olarak bilinmektedir. Sağlıklı korneanın bulunması ise ancak organ nakli ile olmakta ve hayatını kaybetmiş birinden alınan sağlıklı kornea hasta olan bir korneanın yerine yerleştirilmektedir.

kornea resmi

kornea Nakli Neden Yapılır?

Korneanın hasar görmesini ve bu sebeple görme yeteneğinin bozulmasını sağlayacak pek çok olay olabilmektedir. Bunların başında korneanın şeffaf kalmasına sebep olan hücrelerde hasar oluşması ve korneanın bulanıklaşması gelmektedir. Aynı zamanda korneanın şeklinin bozulması ve kubbeleşmesi sonucunda da kornea nakli gerekebilir. Bazı kalıtsal kornea rahatsızlıkları, enfeksiyon sebebi ile korneada yara oluşması ve herhangi bir kazanın korneada yaralanmaya sebep olması da kornea naklini gerektiren koşullar arasında yer almaktadır.

kornea Nakli Hangi Şartlarda Yapılır?

Bir hastaya kornea nakli yapılabilmesi için, kornea hariç gözde yer alan diğer tüm yapıların normal olması gerekmektedir. Görme olayı için oldukça önemli olan retina bölgesinde herhangi bir hasar oluşmuş ise kornea nakli fayda sağlamayacağından dolayı önerilmez. kornea nakli yapılacak hastalarda mutlaka ışığı algılayacak düzeyde bir görme yetisi olmalı ve retina dâhil göz içinde yer alan tüm yapıların sağlıklı olması gerekmektedir.

kornea Nakli Nasıl Yapılır?

Genellikle lokal anestezi altında yapılan kornea nakli, mikroskop altında gerçekleştirilen bir operasyondur. Yuvarlak ve bu nakil için özel olarak kullanılan bir bıçak ile hastanın kornea merkezinde yaklaşık 8 mm çapında bir pencere oluşturulur ve bu pencere çıkartılır.  Nakledilecek şeffaf kornea uygun boyutta kesilerek bu bölgeye yerleştirilir ve dikilir.

kornea Nakli Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Her operasyonda olduğu gibi kornea naklinde de bazı riskler bulunmaktadır. Ameliyat esnasında ve sonrasında oluşabilecek en önemli komplikasyonlar, enfeksiyon oluşması, kanama ve retina tabakasının yerinden ayrılmasıdır. Aynı zamanda göz içi basıncının artması, göz merceğindeki şeffaflığın kaybolması ve doku reddi de karşılaşılabilecek riskler arasındadır.

Doku Reddi Nedir?

Vücuttaki bağışıklık sisteminin yerleştirilen yeni dokuyu reddetmesi olayına doku reddi adı verilmektedir. Korna naklinde oluşabilecek doku reddi durumunda bulanıklaşma ve damarlanma oluşabilmektedir. Reddedilen dokunun kaybolmaması kornea naklinde oldukça büyük bir avantaj oluşmaktadır. Doku reddini yenebilmek ve korneadaki bulanıklığı gidermek için steroidli damla tedavisi uygulanmakta ve bu sayede %90 oranında iyileşme sağlanmaktadır.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...