Eylül, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaHastalıklarGöz HastalıklarıGöz Tembelliği (Ambliyopi) ve Tedavisi

Göz Tembelliği (Ambliyopi) ve Tedavisi

Makale Düzeyi:  3 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Göz Tembelliği Nedir?

 

Göz tembelliği (ambliyopi) bir gözün diğerinden daha zayıf olması durumudur. Beyin güçlü olan gözden görüntü almayı tercih eder ve zayıf olan gözü görmezden gelir. Bu durumda çocuk güçlü gözü zayıf gözden daha az kullanır. Zayıf göz bu şekilde çalışmak zorunda kalmadığında sağlıklı bir görüş sağlayamaz. Bu da zayıf gözün daha az görmesine neden olur.

Göz tembelliği genellikle bir gözü etkiler.

Problem doğum ile 7 yaş  arasında bir zamanda ortaya çıkar. Çocuğunuz tek gözünü kullandığının farkında bile olmayabilir. Zayıf gözden gelen görüntünün ihmal edilmesi otomatik bir tepkidir. Çocuğunuz bunu kontrol edemez.

Erken tedavi göz tembelliğini iyileştirebilir. Tedavi ne kadar erken başlarsa görüş o kadar iyileşir.

ambliyopi
AMBLİYOPİ

 

 

Göz tembelliğinin nedenleri Nelerdir?

 

Çocuğunuzun tek gözünü kullanmasına engel olan herhangi bir şey göz tembelliğine yol açabilir:

  • Gözlerin aynı nesneye odaklanmaması. Buna strabismus adı verilir. Örneğin bir göz bir yöne bakarken diğeri başka bir yöne bakar. Bu durum beyine iki farklı görüntü gönderilmesine neden olur. Strabismus görülen küçük çocuklarda beyin yalnızca bir gözden gelen görüntüyü kabul eder.
  • Çocuğunuz tek gözden miyop veya hipermetrop ise göz tembelliği oluşabilir. Bir göz diğerine göre daha net görüyorsa beyin zayıf gözden gelen görüntüyü reddedebilir.
  • Belirli bir süre boyunca göze ışık girmesinin engellenmesi. Katarakt gibi lens problemleri veya kornea sorunları göz tembelliğine yol açabilir. Bu sorunlar nadir olsa da ciddidir. Erken tedavi edilmediğinde çocuğun zayıf gözünde görüş azalabilir.

Aile bireylerinden herhangi birinde göz tembelliği olması çocukta bu ihtimali arttırır. Ayrıca prematüre çocuklarda ve düşük kilolu doğan çocuklarda göz tembelliği daha sık görülür.

 

Göz Tembelliği Tedavisi: Göz Bandı

 

göz-tembelliği-tedavisi
Göz Bandı Uygulaması

Göz tembelliği beynin zayıf görüntü ulaştıran gözü kullanmayı öğrenmesiyle tedavi edilir. Bu şekilde zayıf gözde de normal görüntü geliştirilir.

Güçlü gözü bir bantla kapatmak göz tembelliğini tedavi etmenin en etkili yoludur. Etkili olması için göz bandı doğrudan doktor tarafından yerleştirilmelidir.

Çocuğunuza yardım ve destek sağlayarak bant tedavisine uyum sağlamasını ve mümkün olan en iyi görüşü kazanmasını sağlayabilirsiniz.

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...