Gastrit Nedir?
Gastrit, mide zarında görülen inflamasyon, irritasyon veya aşınmadır. Aniden ortaya çıkabileceği gibi (akut), kademeli olarak da ortaya çıkabilir (Kronik). Bu yazımıda sizlere gastrit nedenleri, gastrit belirtileri ve temel gastrit tedavilerinden bahsedeceğiz.
Gastritin Nedenleri Nelerdir?
Gastritin nedeni aşırı alkol kullanımına bağlı iritasyon, kronik kusma, stres veya aspirin ya da diğer anti-inflamatuar ilaçların sık kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca aşağıdakiler de gastrite neden olabilmektedir:
- Helikobakter Pilori: Midenin mukus zarında yaşayan bir bakteridir. Tedavi edilmediğinde bu enfeksiyon ülsere ve bazı kişilerde mide kanserine neden olabilir.
- Pernisyöz anemi: B12 vitamininin emilmesi ve sindirilmesi için midede doğal olarak bulunan maddelerin eksikliğinde bir anemi türü olarak ortaya çıkar.
- Safra Reflüsü: Safranın safra yolu üzerinden mideye geri akması.
- Enfeksiyonlar: Bakteri veya virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar

Gastrit tedavi edilmediğinde aşırı kan kaybına neden olabilir ve mide kanseri olasılığını arttırır.
Gastrit semptomları Nelerdir?

Gastrit semptomları kişiden kişiye değişir ve birçok insanda semptom ortaya çıkmayabilir. Ancak yine de en yaygın semptomlar şöyledir:
- Mide bulantısı veya mide fesadı
- Karın şişliği,
- Karın ağrısı,
- Kusma,
- Hazımsızlık,
- Öğün aralarında veya geceleri midede yanma
- İştah kaybı,
- Kanlı kusma veya kahve telvesi benzeri madde kusma,
- Koyu renkli ve katranlı dışkı
Gastrit Nasıl Teşhis Edilir?
Gastrit teşhisinde doktor hastanın kişisel ve aile sağlık geçmişini öğrenir, fiziksel muayene gerçekleştirir ve aşağıdaki testleri uygulayabilir:
- Üst endoskopi: Endoskopi içerisinde küçük bir kamera bulunan bir borunun ağız yoluyla mideye uzatılması ve midenin görüntülenmesidir. Doktor enflamasyonu kontrol eder ve mide dokusundan küçük bir parça alarak analiz edilmek üzere laboratuvara gönderebilir. Buna biyopsi denir.
- Kan testleri: Doktorunuz kırmızı kan hücresi sayımı gibi kan testlerini uygulayarak yeterli kan hücresinin bulunmadığı anlamına gelen anemi durumu olup olmadığını kontrol eder. Ayrıca helikobakter pilori ve pernisyöz anemi taraması gerçekleştirilir.
- Dışkıda Gizli Kan Testi: Bu testte dışkıda kan olup olmadığına bakılır. Dışkıda kan olması gastrit belirtisi olabilir.
Gastrit Nasıl Tedavi Edilir?
- Mide asidini azaltmak için kullanılan antasitler ve diğer ilaçlar (proton pompası inhibitörleri veya H-2 reseptör blokerleri gibi),
- Sıcak ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak,
- Helikobakter pilori nedeniyle oluşan gastritte doktor çeşitli antibiyotikler ile asit bloklama ilacı (mide ekşimesi için) verebilir.
- Pernisyöz anemi nedeniyle oluşan gastritte B12 vitamin enjeksiyonu verilir.
- Sütteki laktoz veya undaki glüten gibi rahatsız edici yiyecekler beslenme programından çıkarılır.
Hastalığa sebep olan durum ortadan kaldırıldığında genellikle gastrit de ortadan kalkar.
Hasta kullandığı herhangi bir ilaç veya gastrit tedavisini bırakmadan önce mutlaka doktorla görüşmelidir.