Bel Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi
Bel ağrısı; kişinin sosyal ve iş hayatını olumsuz yönde etkileyen en yaygın ağrı tipleri arasında ilk sıralarda yerini almaktadır. Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzmanları, bel ağrısının nedenleri ve tedavi çeşitleri hakkında bilgi verdi.
Bel Ağrısı Nedir?
Bel bölgesinin zorlanması ve duruş bozukluklarının yol açtığı; eklemlerin, bel kaslarının ve bağların hasar görmesi sonucu ağrıya sebep olan durumdur.
Bel Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Farklı nedenleri olabilir; Doğumsal anomaliler, travmatik nedenler (omurga kırıkları gibi), başarısız bel cerrahisi, bel fıtığı, postür bozuklukları, bel zorlaması, tüberküloz, brusella gibi hastalıklar, kemik erimesi, kireçlenme, farklı yerden yayılmış veya omurganın kendisinden kaynaklanan kanserler bel ağrısına yol açmaktadır. Bel ağrısının farklı nedenlerinden biri de mide, karaciğer, böbrek gibi organ rahatsızlıklarının bel bölgesine yayılmasıdır. Bazıları ise psikolojik nedenli olup, kapsamlı şekilde araştırılması gerekmektedir.
Bunların yanı sıra aşırı kilo alımı, gebelik, uzun süre ayakta durmak, uzun süre yüksek topuklu ayakkabı giyimi ve her iki bacakta uzunluk farkı bel ağrısı nedenlerinden sayılabilir.
Bel ağrısına neden olan meslekler ise; uzun yol sürücüleri, titreşimli toprak burgu makinesi kullananlar, aşırı ağır yük kaldıranlar, uzun süre tabure ve sandalyede oturanlar sayılabilir.
Bel Ağrısı Kimlerde Olur?
Hamilelerde ve 35-45 yaş arasında sıklıkla görülebilen bu rahatsızlık kadınlarda ve erkeklerde eşit orada kendini göstermektedir. 60 yaş üzeri kadınlarda bel ağrısı görülme sıklığı artmaktadır.
Hamile bayanlarda ağırlık merkezi değiştiği için, omurga baskısında meydana gelen bu artıştan dolayı ağrılar çoğalmaktadır. Bu süreç içerisinde yürüyüş, yüzme ve pilates gibi egzersizlere çok önem verilmelidir ve geçmeyen ağrılarda mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Bel Ağrısı ve Bel Fıtığı
Bel ağrılarının sadece %5’i bel fıtığı kaynaklıdır. Bel fıtığının ağrısı süreç içerisinde gelişen, batan, hareketle artan, istirahatle azalan ve bacağa yayılan bir ağrı olarak tanımlanabilir. Bel fıtığı, ters yapılan bir hareket sonucu oluşabilir ve yapılan en küçük hareketle bel tutulması veya kilitlenmesine neden olabilir. Öksürmek, araba kullanmak, oturmak veya ayakta durmakla ağrı artar. Bazı durumlarda ise topuk ağrısı, bacakta uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük gibi gibi şikayetler ile kendini gösterebilir.
Bel Ağrısı Nasıl Geçer?
- Baş, boyun ve gövde aynı düzlem üzerinde olacak şekilde hareket edilmelidir.
- Uzun süre aynı pozisyonda durulmamalıdır.
- Oturulduğunda bel kavisini destekleyen bir yastık kullanmak alışkanlık haline getirilmelidir.
- Yere eğilerek değil çömelerek işlerin yapılmasına özen gösterilmelidir.
- Yaylı ortopedik yatak kullanılmalıdır.
- Yatarken kollardan destek alarak önce yan yatılmalı, sonra sırt üstü dönülmelidir. Kalkmak istenildiğinde, önce yan yatıp kollardan destek alınmalı ve oturulmalı sonra ayağa kalkılmalıdır. Yan pozisyonda bacakları karına doğru çekip yatmak, sağlık bakımından en uygun pozisyondur.
- Bel bölgesi terli kalmaktan, yel, rüzgâr ve klimadan korunmalıdır.
Uzman kontrolünde basit ağrı kesici ve kas gevşeticiler kullanılabilir. Bunun yanı sıra kişi fizik tedavi seçeneğini de deneyebilir. Ağrı bantları, manuel terapi, lokal enjeksiyonlar ve egzersiz de bel ağrısı tedavisinde etkilidir. Ağrı kaynağı fıtık nedenli ise uzman doktor yönlendirmesi ile ameliyat seçeneği de değerlendirilebilir.
Bel Ağrısı Egzersizleri
Uzman doktor kontrolü sonrası kişiye tavsiye edilen egzersizlerin düzenli bir şekilde yapılması, ağrıyı azaltarak, yeni ağrı oluşmasını engellemektedir.