Nisan, 2025

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaGenel SağlıkVücudumuzu Ne Kadar Tanıyoruz?

Vücudumuzu Ne Kadar Tanıyoruz?

Vücudumuz Hakkında İlginç Bilgiler

 

Biz farkında olmadan vücudumuzda birçok sistem işleyişini kusursuz bir şekilde devam ettiriyor. Bu işleyişlerin tamamı üzerinde yüzyıllardır farklı araştırmalar söz konusu; yazımızın detaylarında bulacağınız bilgiler ise vücudumuzun neler yaptığı ve neler yapabileceği hakkında birçok ilginç bilgiyi içeriyor. Bu yazımızda vücudumuz hakkında ilginç bilgilere ulaşabilirsiniz. İşte onlardan bazıları…

Beyin

 

Beyin, insan vücudunun en komplike kısmı diyebiliyoruz, hakkında bildiğimiz çok şey var ve bu ilginç bilgilerin bazıları akıllara durgunluk verecek nitelikte. Örneğin beyindeki sinir sinyallerinin birbiri ile etkileşimini inceleyen bilim adamları bu etkileşimin hızının 273.6 km/saat hıza ulaşabildiğini ortaya koymuş. Aslında bu durum bir acıya veya bir sese verdiğimiz anlık tepkinin apaçık bir göstergesi.

beyin

Bir diğer ilginç bilgi ise şu ampul meselesi. Neden parlak bir fikir bulduğumuzda bu daima başın üzerinde bir ampul ile sembolize edilir merak ettiniz mi hiç? İşte bunun bilimsel bir nedeni var beyin düşünme ve etki tepki mekanizmalarını kontrol etmek için 10 Watt’lık bir ampulün tükkettiği enerji ile eşdeğer enerji tüketiyor üstelik bu uyuduğumuz zamanlar içinde geçerli…

Son olarak beyin hakkında bir ilginç bilgiye daha yer verelim tüm acı, sevinç gibi duyguların kaynağı beyin iken beynin kendsinin acıyı hissetmediğini biliyor muydunuz? Etrafını çevreleyen doku, sinir ve damarlar baş ağrılarının ve alınan darbelerin asıl acı kaynağı…

Göz

Fotolia_43580805_Subscription_XXL

Gözlerimizin belirli aralıklarla renklerinin değiştiğini fark etmişsinizdir. Bunun nedeni oküler sıvı içerisinde yer alan yeşil pigmentler olarak gösterilebilir. Yani farklı açılar ve ışıklarda gözlerinizin rengi değişebilmektedir.

Bir yıl boyunca istemsiz olarak yaklaşık 5.2 milyon defa göz kırpıyoruz bu da 60 yaşında olan birinin 312 milyon defa göz kırpmış olduğumuzu gösteriyor…

Göz açıp kapayıncaya kadar deyiminin nereden geldiğini biliyor musunuz? Tabi ki gözlerimizden çünkü vücudumuzdaki en hızlı kaslarımız gözlerdedir. 1 saniyede 5 defa göz kırpabiliriz ve bu durum yaklaşık olarak bir göz kırpmanın 100 ila 150 milisaniyede gerçekleşmesi anlamına geliyor.

Kas ve Kemik

 

Vücudumuzu ayakta ve bir arada tutmasını sağlayan kas ve kemikler hakkında da oldukça ilginç bilgileri sizler için bir araya getirdik.

Vücudumuzda en zor kırılan kemiğin çene kemiği, en güçlü kasın ise dil olduğunu biliyor muydunuz?

kas ve kemik

Peki ya tek bir adım atarken bile 200 kasın aynı anda çalıştığını?

Yeni doğan bir bebeğin vücudunda 300 kemik bulunur ancak bunun yetişkin bir insan vücudunda rakam olarak karşılığı 206’dır. Peki bunun sebebi ne ile bağdaştırılabilir? Tabi ki doğum esnasında rahim dışarısına çıkışının kolay olması ile ilişkilendirilebilir. Çocuklarda yaşa bağlı olarak bu kemiklerin birleşip sertleştiği bilinmektedir.

hareket

İç Organlar

 

Kalp dışında çoğu organımızın çalıştığından bile haberdar değiliz, ta ki deyim yerinde ise motor teklemeye başlayana kadar… Peki bu esnada vücudumuzda neler oluyor veya bu organların neler yapabileceğine dair ne kadar bilgi sahibiyiz?

Örneğin mide asidinin bir çiviyi bile eritebileceğini biliyor musunuz?

Ya da vücudumuzdaki tüm damarların 96.500 km uzunluğunda olduğunu? Bu yaklaşık olarak dünyanın etrafını 2.5 kez dolaşmak anlamına geliyor.

Sol akciğerimiz sağ akciğerimizden daha küçüktür, bunun sebebi ise kalbin sol kısma daha yakın olmasından kaynaklanır.

Kalp

kalp

Kalbimizde üretilen potansiyel enerjinin farkında mısınız? Kalbimiz her gün bir kamyonu 32/km saat hızla hareket ettirecek enerji açığa çıkarıyor.

Kalbimiz vücudumuzdan çıkarılsa dahi bir süre daha atmaya devam edecektir; bunun nedeni ise elektriksel tepkidir.

İnsan ömrü boyunca kalp ortalama olarak 1.5 milyon varile yakın kan pompalamaktadır ve kalbimiz günde yaklaşık olarak 100 bin defa atmaktadır.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...