Nisan, 2025

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaHastalıklarBeyin-Nörolojik HastalıklarıVertigo Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Vertigo Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Vertigo Nedir?

Vertigo kısaca baş dönmesi olarak tanımlanabilir. Vestibüler yapının çalışmasının aksaması sonucunda ortaya çıkar. Vestibüler yapı başımızın, gözümüzün, gövdemizin senkron bir şekilde hareket etmesini sağlayan yapıya verilen isimdir. Bu yapı kısacası dengemizin kontrolünü sağlar. Bu yapının bozulması denge sorunları yaşamamıza ve beraberinde baş dönmesi  sorunun görülmesine neden olur.

Vertigo hastalarında en sık karşılaşılan durum iç kulak yapısının çalışmasının aksaklığı olarak gösterilebilir. Bu durum kendini baş dönmesi olarak gösterirken farklı şekillerde meydana gelebilir. Etrafın dönmesi, yerin ayak altından kayması, dengeyi sağlayamama gibi bir tablo olarak karşımıza çıkar, bazı durumlarda bu tabloya bulantı ve kusma da eşlik edebilir. Vertigo hastalığı kendini ani şekillerde gösterebilir genellikle sabah yataktan kalkarken farkedilen bir durumdur. İlk evreleri hastalar üzerinde yıkıcı bir etkiye sahiptir. Kişinin kendini beyin kanaması geçirdiğini düşünmesine neden olabilir. Ani hareketlerden sonra yaşanan baş dönmeleri vertigo hastalarında sık karşılaşılan bir durumdur. Vestibüler yapının bozulması ani hareketlerde algıda gecikme sorunu olarak tanımlanabilir, yani ani hareketler bozuk vestibüler yapı tarafından daha geç algılanır ve bu durum baş dönmelerine sebebiyet verir.

Kulağın-Anatomisi

Genel itibariyle dönemsel olup geçmekle birlikte, çok şiddetli ataklar yaşayıp işini gücünü bırakmak zorunda kalan, kronikleşip hayatı boyunca bir vertigo ve sersemlik hissi yaşayan hasta vakalarının varlığı söz konusudur.

Her Baş Dönmesi Vertigo Mudur?

Vertigo tek başına hastalıkta olabilir, sadece bir semptom olarakta ortaya çıkabilir. Yani var olan hastalığın içerisinde yakınmalardan biri olarakta kendini gösterebilir. Eğer hiçbir hastalığa bağlı değilse, kişi sadece bu durumdan yakınıyorsa bu vestibüler yapının bozulduğuna işaret edebilir. Ancak birçok beyin hastalığında bu durum ikincil bir şekilde de kendini gösterebilir. Örneğin beyin kanamalarında, beyin tümörlerinde, MS hastalıklarında başka nörolojik bulgulara vertigonun eşlik ettiği bilinmektedir.

Vertigonun Belirtileri

Vertigonun baş dönmesi dışında ayırt edici özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sersemlik hissi
  • Dengesizlik hissi
  • Yerin ayak altından kayması
  • Etrafın dönmesi
  • Baş dönmesine eşlik eden bulantı
  • Bulantıyı takip eden kusmalar
  • Göz küresi hareketlerinde kaymalar

vestibüler yapının bozulduğunun belirtileri arasında gösterilebilir. Eğer bu belirtilere uyuşukluk, konuşmada pelteklik, kuvvet kaybı, baş ağrısı gibi bulgular eşlik ediyorsa acilen bir doktora başvurulmalıdır.

Vertigo Nasıl Tedavi Edilir?

Vertigo hastalarının tedavi sürecinde ilk karşılaşacağı durum ilaç kullanımıdır. İncelemeler yapılıp, beyin ile ilgili bir sorun olmadığı anlaşıldıktan sonra, hastada ilaç tedavisine başlanılır. Vertigo dönemsel ataklardan oluştuğundan dolayı sürecin kısa tutulduğu söylenebilir. Ancak sorun beyin ve ikinci bir rahatsızlık durumunun olmamasına rağmen meydana gelen ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen baş dönmeleridir. Bu durum hasta üzerinde kalıcı işitme kayıplarına neden olabilir bu gibi vakalarda tedavi süreci daha farklıdır ve cerrahi müdahalelere kadar gidebilen tedavi süreçlerinin varlığı söz konusudur.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...