Eylül, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...

Sigaranın Zararları

Sigaranın Zararları

 

            Günümüz çağında artık 7 den 70 e herkes sigaranın zararlarını biliyor. Dünya Sağlık Örgütünün saptamalarına göre günümüzde ve dünyada sigara içmek artık problem olmakla birlikte her 3 yetişkinden bir tanesi sigara kullanmaktadır. Bu örgütün saptamalarına göre sigaranın zararları arasında dünyada kişilerin akciğer rahatsızlıkları vardır. Bu zararlardan sadece ölümcül olanlardan bir tanesi!

 

Sigara içmek sadece kişinin kendisine zarar vermez. Ayrıca sigara içilen ortamdaki herkese de zarar verir. Bu sigara içenlerin etrafındaki kişilere pasif içiciler denilmektedir. Sigaranın zararları nelerdir? Diyorsanız buyurun maddeler halinde belirtelim.

 

—   Sigaranın en büyük zararını %10- 15 kilo kaybı ve zekâ geriliği ile annesinin karnındaki bebektir.

—   Tütünün içerisinde bulunan karbon monoksit, nikotin ve katran gibi zararlı maddeler kişinin akciğerine zarar verdiği gibi akciğer kanserine, solunum sistemi rahatsızlıklarının en büyük sebebidir. Sigara içen kişilerin akciğerlerinin doğal solunum savunma sistemi bozulur ve bu da kişinin çevresinden enfeksiyon kapma riskini çoğaltır.

—   Sigara içerisinde bulunan karbon monoksit kandaki oksijeni tamamen yok etmesiyle başlayan damar tıkanıkları sigaranın zararları arasında yer almaktadır.

—   Sigara içen kişinin kol, bacak damarlarında çeşitli tıkanmalarla farklı hastalıklar meydana gelir.

—   Sigara kalp krizi riskini arttırır.

—   Sigara içen kişinin parmakları sararmaya başlar ve tırnakları kolayca kırılmaya başlar.

—   Kişinin ağız kokusuna, di ve diş eti rahatsızlıklarına sebebiyet veren etken sigaradır.

—   Kişinin tat duygusunda bozulmalar görülür.

—   Kişi koku alma duygusunu yavaş yavaş yitirmeye başlar.

—   Sigara beyindeki hücrelerin ölümüne ve hafıza zayıflığına yol açar. Hafıza zayıflığının en büyük hastalığı Alzheimer’dir.

—   Bayanların sigara içmesi, rahim ve yumurtalık kısırlığına yol açar. Sigara içen bayanlarda rahim kanseri görülebilecek hastalıklar arasındadır.

—   Cinsellikte iktidarsızlığa neden olarak, ereksiyonda azalmaya ve döllenme yetersizliğine neden olur.

—   Sigara kişinin deri yapısının bozulmasına, yüzdeki ve vücuttaki kırışıklıklara neden olur.

—   Sigara tiryakisi kişilerde kronik baş ağrıları görülür.

 

Kişilerin artık bildiği bu sorunlar sigaranın zararları arasındadır. Bu gerçekler göz önünde bulundurularak daha duyarlı davranmalı, sigara tiryakisi olan kişileri uyarmalı, kişi kendisi kullanıyor ise bırakmalıdır.

 

Sigara ilk önce kişinin zihninde bitmelidir. Sigara asla kişinin sorunlarına çözüm bulacak bir arkadaş değildir. Bazı kişiler özenticilik ile taktik, macera, sıkıntı, stres, zıtlaşma, güvensizlik, utangaçlık, arkadaş ısrarı, karşı cinsle ilişki kurabilmek, eğlence, kilo almamak, zevk vb gibi nedenlerle sigaraya başlayarak zararları göz ardı edilir. Sigaranın en büyük zararları arasında kalp krizi, kangren, damar tıkanması olduğu hiçbir zaman unutulmamalı ve sigara kullanan herkese de hatırlatılmalıdır. Bronşit, amfizem, astım, solunum yolları enfeksiyonları da zararlar arasında unutulmaması gereken en riskli hastalıklardır. Kansere yol açan birebir aracı sigaradır. Sigara içiyorsanız hemen bırakmalı ve sigara içilen bir ortamı uyarmalı ve asla o ortamda bulunmamalısınız.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...