Eylül, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaHastalıklarGöz HastalıklarıPresbiyopi Nedir? Teşhisi ve Tedavisi

Presbiyopi Nedir? Teşhisi ve Tedavisi

40 yaşın üzerindeki kişilerde oluşan ve yakını görememeye neden olan presbiyopi, gözlerin içinde yer alan merceğin şeklinin değişmesi ile oluşmaktadır. Göz içerisinde yer alan bu mercek, sahip olduğu özellikler neticesinde cisimlere yakından bakıldığında şişkinleşir ve şeklini değiştirerek görme kalitesinin artmasını sağlar. Ancak ilerleyen yaşlarda, özellikle 40 yaşından sonra, merceğin bu yeteneği azalır ve görme yeteneği kaybolmaya başlar. Bu sebeple tedavi gerektiren bir durum ortaya çıkar.

Presbiyopi Oluşma Nedenleri Nelerdir?

Yakını görme olayı şu şekilde gerçekleşir: yakında olan cisim beyne bir ileti gönderir ve bu uyarı değerlendirilerek göze ulaştırılır. Gözün silier cisim adı verilen bölgesinde kaslar kasılıp gevşer ve bu durumda bu kaslara bağlı olan liflerin gerilmesine ve gevşemesine sebep olur. Liflerde oluşan bu hareket, lensin incelmesine veya kalınlaşmasına ve oluşan kırıcılığın artmasına sebep olur.

Presbiyopi Belirtileri Nelerdir?

Yaşın ilerlemesi neticesinde kaslar ve lifler yeteneklerini kaybederler. Bu durum da yakını görme konusunda ciddi sorunların oluşmasına sebep olur. Bu görme bozukluğu özellikle cisimlerin 50 cm’den daha yakına getirildiğinde oluşmakta ve cisimler gözden uzaklaştığında daha net görüntü elde edilmektedir.

göz-resmi

Presbiyopi Nasıl Tedavi Edilir?

Presbiyopi hastalığının tedavisinde uygulanan yöntemlerin en başında tüm dünyada uygulanan ve oldukça başarılı bir yöntem olan göz içi multifokal mercek operasyonu gelmektedir. Multifokal mercek operasyonu dışında, presbylasik lazer ve korneal inlay yöntemleri de önerilmektedir.

Presbylasik Lazer Tedavisi Nasıl Olur?

Yakını görme bozukluğunun tedavisinde kullanılan presbylasik lazer tedavisi sayesinde yakını görmeye dair oluşan tüm rahatsızlık ortadan kaldırılmaktadır. Lazer tedavisi uygulanmasının tek şartı ise, göz yapısının incelenmesi ve bunun lazer tedavisine uygun olduğunun saptanmasıdır.

korneal Inlay Tedavisi Nasıl Olur?

Göz doktorları tarafından önerilen en güvenli yöntemlerin başında korneal inlay tedavisi gelmektedir. Femtosaniye lazer kullanılarak gözün en dış tabakasına, kornea bölgesine, göz yapısına uygun bir mikro implant yerleştirilmesi ile olmaktadır. Gözde asla belli olmayan bu mikro implantların yerleştirilme işlemi sadece doktor kontrolünde ve ameliyathanelerde yapılabilmektedir.

Tamamen damla anestezisi uygulanarak yapılan korneal inlay tedavisi, korneadaki sorunu direk olarak yok etmeye yönelik olarak uygulanmaktadır. Ancak bu tedavinin uygulanabilmesi için öncelikle hastadaki uzağı görme bozukluğu tespit edilir ve bu durum tedavi edilir.

Multifokal Mercek Operasyonu Tedavisi Nasıl Olur?

Çok odaklı göz içi mercek operasyonu olarak da bilinen multifokal mercek operasyonu, gözün içindeki hasarlı merceğin alınması ve bunun yerine birden fazla odak yeteneği olan merceğin yerleştirilmesi ile olmaktadır. Yerleştirilen bu mercek, görmeyi sağlayan sarı nokta üzerinde ve uzakta net görüntüler oluşmasını sağlar.

Bu tedavi yönteminin en büyük avantajı ise, hasta aynı zamanda katarakt sahibi ise aynı seans içerisinde her iki hastalık birden tedavi edilebilmektedir.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...