Nisan, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaJinekolojiPolip Kısırlığa Neden Olur mu?

Polip Kısırlığa Neden Olur mu?

Serviks (rahim ağzı) polipleri Kısırlığa Neden Olur mu? 

 

Polip, rahim de dahil olmak üzere vücutta birçok farklı bölgede çıkabilen iyi huylu oluşumlardır. Büyüklükleri genelde birkaç cm büyüklüğüne erişebilmekte ve en ufakları ise milimetrik boyutlara sahip olmaktadır. Rahim içerisinde oluşan polipler endometrial polip, rahim ağzında oluşan polipler ise servikal polip olarak adlandırılmaktadır. Kadınlar genellikle rahim içerisinde ya da rahim ağzında polip olduğunu öğrendikleri zaman eğer çocuk sahibi olmak istiyorlarsa ilk olarak var olan polipin herhangi bir şekilde bu isteklerine engel olup olmayacağını yani kısırlığa sebep olup olmadığını merak ederler.

Servikal polip, yani rahim ağzında meydana gelen polipler oldukça küçük boyutlarda olduğu için herhangi bir şekilde kısırlıkla uzaktan yakından alakaları olmamaktadır. Rahim ağzında bulunan polipin kadının hamile kalmasını engellemesi için rahim ağzından rahmin içerisine doğru uzanan kanalda yer alması gerekmektedir. polip bu kanalda spermlerin rahimden içeri girmesine engel olabilir. Ancak böyle bir durumla da oldukça ender karşılaşılmaktadır. Bu nedenle rahatlıkla söyleyebiliriz ki, rahim ağzında bulunan polipler kısırlığa neden olmamaktadır.

Herhangi bir korunma yöntemi kullanmıyor olmasına rağmen uzun zamandır çocuk sahibi olamayan kadınların % 10’unda ise rahim içerisinde polip oluşumu bulunmaktadır. Bu kadınların bir kısmı aşırı kanama şikayetiyle doktora başvurdukları için polip fark edilmiştir. Bir kısmında ise tüp bebek tedavisi öncesi yapılan kontrollerde histeroskopi veya SİS ile kesin tanı konulmuştur. Ancak yine de belirtmemiz gerekir ki endometrial yani rahim içerisindeki poliplerle kısırlık arasında kesin bir ilişki bulunamamıştır. Fakat yine de yapılan araştırmalarla bazı noktalar dikkat çekmektedir. Bu noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 2 cm. küçük olan endometrial poliplerin, kadınların hamile kalamaması arasında herhangi bir ilişki kesinlikle yoktur. polipler kısırlığa neden olmadığı gibi düşüğe de neden olmamaktadır. Bu yüzden kısırlık tedavisine başlamadan ya da gebelik öncesinde cerrahi operasyon ile çıkartılmasına gerek yoktur. Fakat tüp bebek tedavisi öncesinde fark edilen polipler genellikle ufak bir operasyon ile çıkartılmaktadır.
  • 4 – 5 cm civarında boyutları olan endometrial polipler ise rahmin iç tabakasında inflamasyona neden olur ve bu nedenle embriyonun yerleşmesine engel olarak kısırlığa sebep olabilir. Bu polipler aynı zamanda gebelik oluştuktan sonra düşüğe de sebep olabilmektedir. Bu nedenle büyük boyutlu endometrial poliplerin cerrahi operasyonla çıkartılması gerekmektedir. Böylece kadınların gebelik şansı daha da artmaktadır.
  • Yapılan araştırmalara göre büyük boyutlu polipin varlığının tüp bebek başarısının oranını etkilememektedir.
  • Yine de infertilite yani kısırlık problemi olan hastalarda polip tespit edildiği zaman IUI yani aşılama ya da IVF tüp bebek tedavisi öncesinde bu poliplerin cerrahi operasyon ile çıkartılması tavsiye edilmektedir.
  • Polipler, histeroskopi yöntemiyle genel anestezi altında cerrahi müdahale ile alınmaktadır. Operasyon oldukça kısa bir süre içerisinde tamamlanmaktadır.
 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...