Eylül, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaHastalıklarGöz HastalıklarıKörlüğe Neden Olabilecek Hastalıklar

Körlüğe Neden Olabilecek Hastalıklar

Makale Düzeyi:  4 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

En basit anlatımı ile insanlardaki görme duyusunun kaybolması olarak tanımlanan körlük, birçok kişi tarafından hayati fonksiyonlardan daha değerli görülmekte ve insan hayatı ile eşdeğer tutulmaktadır. Tüm bu bilgiler doğrultusunda göz hastalığının ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır. Gözle ilgisi olan hastalıklara dair herhangi bir belirti oluştuğunda mutlaka doktora gidilerek gerekli teşhis ve tedavi uygulanmalıdır. Bunların yanı sıra doğrudan gözle bir bağlantısı olmayan bazı hastalıklar da ilerleme durumunda geçici veya kalıcı körlük oluşturabilmektedir. Bu hastalıklar bilinmeli ve karşı karşıya kalındığında mutlaka doktora gidilerek tedavi edilmelidir.

Diyabet (Şeker Hastalığı)

Gözle direk ilgisi olmamasına rağmen hastalığın ilerlemesi durumunda direkt olarak görme yetisini etkileyen hastalıkların başında şeker hastalığı gelmektedir. Sıklıkla göz damalarının ve sinirlerinin etkilenmesine bağlı retinopati, göz enfeksiyonu oluşması, göz adalelerinde oluşan felçler ve kataraktın ilerlemesi diyabetin sebep olduğu göz komplikasyonları arasında yer almaktadır. Ancak diyabet hastalığının oluşturduğu en önemli komplikasyon, hastalık süresinin uzaması ve kan şekerinin düzensiz seyretmesi sonucunda retina bölgesinde kanamalar ve ödemler oluşturarak görme duyusu üzerinde hasar bırakmasıdır. Bu etkilerin oluşmaması için diyabet hastaları düzenli olarak göz doktoruna da gitmeli ve gözle ilgili tüm muayenelerini eksiksiz olarak yaptırmalıdır.

körlük

Yüksek Tansiyon ve Damar Sertliği

Bütün vücut damarları ile birlikte göz damarlarını da etkileyen bir hastalık olan damar sertliği, aynı zamanda yüksek tansiyona bağlı olarak da ortaya çıkabilmekte ve göz dibi kanamaları, göz damarı tıkanmalarının yanı sıra, görme kaybı da oluşturabilmektedir. Görme sinirini besleyen damarların tıkanması sonucu da ortaya çıkabilen körlükten kaçınmak için tansiyon hastalarının düzenli olarak muayenelerini yaptırması gerekmekte, diyet ve spora dikkat ederek damar tıkanıklığı gibi dönüşü zor hastalıkların etkilerinin en aza indirilmesi sağlanmalıdır.

Dejenaratif – İltihabi Hastalıklar

Geçici körlük oluşturan ve direkt olarak gözün görme tabakasını etkileyerek görme yetisinin kaybedilmesini sağlayan bu tür hastalıklar, ilaç veya lazer tedavisi ile birlikte oluşan körlük hissinin ortadan kalkmasına sebep olmaktadır.

Göz Tansiyonu

Teşhis edilmesi zor bir hastalık olan göz tansiyonu, genel olarak körlük yaşanmaya başladıktan sonra teşhis edilmesi sebebiyle oldukça büyük bir tehlike içermektedir. Genellikle tamiri mümkün olmayan görme kayıpları oluşturan göz tansiyonu, özellikle 40 yaşın üstündeki kişilerde görülmekte ve erken teşhis edilmesi durumunda ilaç veya lazer tedavisi ile hastalık ilerlemeden durdurulabilmektedir.

Katarakt

Genelde ileri yaşlarda ortaya çıkan bir göz sorunu olan katarakt, gençlerde ise nadir de olsa bir darbe sonucunda ortaya çıkmakta ve kısa sürede gelişerek görme kaybına sebep olabilmektedir. İlaçla tedavi edilemeyen bu hastalığın tedavisi için mutlaka cerrahi müdahale gerekmektedir. Son yıllarda lazer ile de tedavi edilen katarakt, büyük ölçülerde tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Göz tümörleri

Çok nadir ortaya çıkan bir hastalık olan göz tümörleri, göz kapağının dış kısmında veya içinde gelişebilmekte ve ilerlemesi durumunda gözün harap olarak körlük oluşmasına sebep olabilmektedir. Cerrahi yöntemler kullanılarak tedavi edilen bu hastalık, ilerlemeden müdahale edilmeli, aksi takdirde tedavisi imkânsız olan sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...