Genital kanserler baz alındığında en sık görülen türünden biri olan rahim ağzı kanseri, ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Rahim ağzı kanserlerinde erken tanı ve tedaviler başarılı sonuç vermektedir.
Kolposkopi Nedir?
Kolposkopi, rahim ağzının yakından muayene edilmesini sağlar ve kolposkop adı verilen ışıklı bir alet ile rahim ağzının görüntüsünü büyülterek, daha iyi görüntü alınmasına olanak sağlar.
Kolposkopi rahim ağzı kanserlerinin çok erken evrelerde yakalanmasına olanak sağlayan önemli bir yöntemdir. Başta da söylediğimiz gibi erken tanı ile rahim ağzı kanserinin önüne geçilebilir.
Kolposkopi Kimlere Yapılır?
Smear testi sonrası (Smear testi: rahim ağzında olası kanser öncüsü durumlar için yapılan kontrol) tespit edilen anomaliler ve displazi (Displazi: bozuk hücre, kusurlu gelişmiş hücre) olgularının tespitinde, ilişki sonrası meydana gelen kanamalarda, vaginal anomali durumlarında kolposkopi yapılabilmektedir.
Kolposkopi Nasıl Yapılır?
Hastanın kadın doğum masasına sırt üstü yatırılmak sureti ile vajinanın görüntüsü alınmaya çalışılır. Muayene öncesi rahim ağzı ve vagendeki akıntılar giderilmelidir. Bu genellikle tuzlu su ile yapılmaktadır. Daha sonra özel bir sıvı ile rahim ağzı ıslatılır, bu özel sıvı ile rahim ağzının ıslatılmasındaki gaye, sorunlu bir doku veya hücrenin bu sıvı ile etkileştiğinde renk değiştirecek olmasıdır. Bu sayede muayeneyi yapan kişi beyaz renge dönecek olan dokuların sorunlu bölgeler olduğunu kolaylıkla tespit edebilecektir. Gereken durumlarda bu sorunlu bölgelerden parça alınır ve patalog tarafından detaylı bir incelemeye alınır. Bu işlemin ortalama süresi 20 ila 30 dakika arasında değişmektedir.
Kolposkopi Ağrılı Bir İşlem Midir?
Eğer bir biyopsi (parça alımı) söz konusu ise dokunun alındığı esnada ağrı veya kasılmalar hissedebilirsiniz. Bu durumun önüne geçebilmek adına hafif uyuşturma uygulamalarının varlığının söz konusu olduğunu belirtmekte fayda var.
Kolposkopi Sonrası
Muayene sonrasında vajinal akıntı renk değiştirebilir ve en az iki gün bu koyu renkli kanamaların olacağı uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Kolposkopi sonrası en az bir hafta süreli olmak üzere cinsel ilişki gibi durumlardan sakınmalı ve tampon gibi uygulamalardan uzak durulmalıdır.