Mart, 2025

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaJinekolojiJinekolojik Taramalar - Erken TanıKolposkopi Nedir? Hangi Durumlarda Yapılır?

Kolposkopi Nedir? Hangi Durumlarda Yapılır?

Genital kanserler baz alındığında en sık görülen türünden biri olan rahim ağzı kanseri, ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Rahim ağzı kanserlerinde erken tanı ve tedaviler başarılı sonuç vermektedir.

Kolposkopi Nedir?

 

Kolposkopi, rahim ağzının yakından muayene edilmesini sağlar ve kolposkop adı verilen ışıklı bir alet ile rahim ağzının görüntüsünü büyülterek, daha iyi görüntü alınmasına olanak sağlar.

Kolposkopi rahim ağzı kanserlerinin çok erken evrelerde yakalanmasına olanak sağlayan önemli bir yöntemdir. Başta da söylediğimiz gibi erken tanı ile rahim ağzı kanserinin önüne geçilebilir.

kolposkopi-muayene

Kolposkopi Kimlere Yapılır?

 

Smear testi sonrası (Smear testi: rahim ağzında olası kanser öncüsü durumlar için yapılan kontrol) tespit edilen anomaliler ve displazi (Displazi: bozuk hücre, kusurlu gelişmiş hücre) olgularının tespitinde, ilişki sonrası meydana gelen kanamalarda, vaginal anomali durumlarında kolposkopi yapılabilmektedir.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

 

Hastanın kadın doğum masasına sırt üstü yatırılmak sureti ile vajinanın görüntüsü alınmaya çalışılır. Muayene öncesi rahim ağzı ve vagendeki akıntılar giderilmelidir. Bu genellikle tuzlu su ile yapılmaktadır. Daha sonra özel bir sıvı ile rahim ağzı ıslatılır, bu özel sıvı ile rahim ağzının ıslatılmasındaki gaye, sorunlu bir doku veya hücrenin bu sıvı ile etkileştiğinde renk değiştirecek olmasıdır. Bu sayede muayeneyi yapan kişi beyaz renge dönecek olan dokuların sorunlu bölgeler olduğunu kolaylıkla tespit edebilecektir. Gereken durumlarda bu sorunlu bölgelerden parça alınır ve patalog tarafından detaylı bir incelemeye alınır. Bu işlemin ortalama süresi 20 ila 30 dakika arasında değişmektedir.

kolposkopi

Kolposkopi Ağrılı Bir İşlem Midir?

 

Eğer bir biyopsi (parça alımı) söz konusu ise dokunun alındığı esnada ağrı veya kasılmalar hissedebilirsiniz. Bu durumun önüne geçebilmek adına hafif uyuşturma uygulamalarının varlığının söz konusu olduğunu belirtmekte fayda var.

Kolposkopi Sonrası

 

Muayene sonrasında vajinal akıntı renk değiştirebilir ve en az iki gün bu koyu renkli kanamaların olacağı uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Kolposkopi sonrası en az bir hafta süreli olmak üzere cinsel ilişki gibi durumlardan sakınmalı ve tampon gibi uygulamalardan uzak durulmalıdır.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...