Kleptomani Nedir?

Bir dürtü kontrol bozukluğu olan kleptomani, sadece hırsızlık odaklıdır çalmak için sebep aramaz. Şöyle ki hastalar genellikle parasını ödeyebilecekleri şeyleri ya da ihtiyaçları olmayan şeyleri dahi çalma dürtüsüne sahip olurlar. Buradaki hırsızlık bilinen anlamdaki hırsızlık değildir, planlanmaz aniden yapılır ve çalınan şeyleri saklanma gereği duyulmaz. Kleptomani hastası yaptıklarının uygunsuz olduğunun farkındadır fakat kompülsiftir (önüne geçilmez isteğin sürekli yinelenmesi). Olayı gerçekleştirmeden hemen önce gergindir. Eylemi gerçekleştirdikten sonra ise rahatlık mutluluk ve büyüklük hislerine kapılır. Genellikle çocuk çağlarında başlar.
Nedenleri
Sigmund Freud kleptomaninin sebebini bastırılmış cinsel çatışmalarla açıklar. Ona göre hasta cinsel dürtülerini bastırmaktadır ve çalarak cinsel doyuma ulaşır. Bir başka görüşe göre ise hırsızlık toplumdan öç alma yöntemidir, kişi çocukluğundaki yoksun olduğu somut ve soyut durumların intikamını çalarak almaya başlar. Ancak bu kuramlar zaman zaman desteklense de tedaviye yardımcı olmuyor.
Tedavi
Çok sık görülen bir hastalık değildir hatta pek çok hasta da tedavi olmak istememektedir bu sebeplerden dolayı genel bir tedavisi yoktur. Kısa zamanda işe yaradığı için de tercih edilen ‘örtük duyarlılaştırma’ yöntemi en çok işe yarayan yöntemdir. Hastaya hırsızlık anını terapistler tarafından bütün ayrıntılarıyla hayalinde tekrar canlandırır ve sonucunda oluşan kötü durumları da hayal etmesi sağlanır. Terapistler kötü sonuçlar, aile ve arkadaşların tepkilerini en karamsar olay örgüsüyle anlatırlar ki hasta koşullanır kleptomaniye karşı nefret oluşur ve bir daha yapmaz.