Kızamıkçık Nedir?
Kızamıkçık, rubella virüsünün neden olduğu yüksek düzeyde bulaşıcı ve kolaylıkla yayılan bir hastalıktır. Kızamıkçık genellikle hafif bir hastalıktır. Ancak nadir durumlarda ciddi problemlere yol açabilir.
Hamile kadınlarda kızamıkçık virüsünün bulaşmasıyla bebek de virüsü alır. Bu durum Konjenital Rubella Sendromu (CRS) gibi ciddi doğum bozukluklarına yol açabilir. CRS işitme kaybı, görme problemleri, kalp problemleri ve diğer komplikasyonlara neden olabilir.
Kızamıkçık Neden Olur?
Rubella virüsü çoğunlukla hastalığı taşıyan bir kişinin ağız, burun veya gözlerinden gelen sıvılar yoluyla yayılmaktadır. Enfeksiyonu alan birisi öksürme, hapşırma, konuşma ve yiyecek/içecekleri paylaşma suretiyle hastalığı kolaylıkla çevresindekilere bulaştırabilir. Hastalığı taşıyan birisinin bu vücut sıvılarına temas ettikten sonra ellerinizi yıkamaksızın gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmanız halinde virüs bulaşır.
Kızamıkçık virüsü taşıyorsanız cilt dökülmesinin başlamasından birkaç gün öncesi ile döküntünün başlamasından sonraki 5-7 gün virüsün en hızlı bulaşabileceği dönemdir. Ancak ortaya herhangi bir semptom çıkmamış olsa bile virüs yayılabilir.
Kızamıkçık virüsünü almanız halinde daha sonra tekrar virüsün bulaşma olasılığı düşüktür.
Kızamıkçık semptomları Nelerdir?
Kızamıkçık semptomları arasında:
- Hafif ateş,
- Özellikle kulak arkasında ve kafanın arka bölgesinde şişen bezeler,
- Yüzde başlayıp boyun, göğüs ve vücudun diğer kısımlarına yayılan cilt döküntüsü
Yetişkinlerde, özellikle kadınlarda eklem ağrıları görülebilir. Büyük çocuklarda ve ergenlerde göz ağrısı, boğaz ağrısı ve vücutta genel ağrı ortaya çıkabilir. Küçük çocuklarda ise çoğunlukla yalnızca cilt döküntüsü görülür.
Virüsün kapılmasından itibaren 14-21 gün içinde hala semptomlar ortaya çıkmayabilir. Bazı kişilerde hastalık boyunca herhangi bir semptom görülmemektedir.

Kızamıkçık Nasıl Teşhis Edilir?
Rubella virüsünün neden olduğu yakın zamanlı bir enfeksiyon olup olmadığının belirlenmesi için doktor kan testi talep edecektir. Bu test ayrıca kızamıkçığa ve virüse karşı bağışıklığınızın olup olmadığını gösterir.
Kızamıkçık Nasıl Tedavi Edilir?
Çoğu kızamıkçık vakasında tedavi evde gerçekleştirilir. Doktorunuz virüsün yayılmasını önlemek için başkalarıyla temas etmemenizi isteyecektir.
Hamile kadınlar immunoglobülin adı verilen ve enfeksiyonla mücadele eden antikorlar kullanılarak tedavi edilebilir. Bu semptomları hafifletmektedir. Ancak bebek hala doğuştan gelen rubella sendromuna yakalanma riski altındadır. Bu hastalıkla doğan bebeğin uzmanlarca tedavi edilmesi gerekir.
Kızamıkçık Nasıl Önlenir?
Aşı kızamıkçığı önlemenin en güvenli ve etkin yoludur. Kızamıkçık aşısı genellikle kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısı (KKK aşısı) şeklinde karma aşıdır.
Dozlar genellikle doğumdan sonraki 12-15 aylık dönemde verilir. 4-6 yaş arasında ek aşı yapılır. Aşıda düşük dozda virüs bulunduğundan hafif ateş ve döküntü görülebilir. Aşı vurulan çocukların yaklaşık %15’inde bu semptomlar ortaya çıkmaktadır.
Kızamıkçık aşısı vurulup vurulmadığınızı bilmiyorsanız ve aşağıdaki durumlardan herhangi biri size uyuyorsa mutlaka bağışıklık testi yaptırınız:
- Hamile olmasanız bile doğurganlık döneminde iseniz,
- Bir eğitim kurumunda çalışıyorsanız,
- Sağlık hizmetleri veren bir kurumda çalışıyorsanız,
- Ülke dışına çıkmayı planlıyorsanız
Hamile veya bir ay içerisinde hamile kadınlara aşı yapılmamalıdır.