Kifoz omurganın dışarıdan görünebilecek şekilde eğilmesi ile ortaya çıkan, omurganın ön-arka aksı boyunca eğriliği ile meydana gelen ve halk arasında kamburluk olarak bilinen bir hastalıktır. Bu hastalıkta omurganın üst kısmı dışarı doğru eğilirken alt kısmı da içe doğru eğilir. Birçok vakada kifozun etkileri dışarıdan belli olmaktadır. Kifoz duruş bozukluğuna neden olabileceği gibi iç organların işlevlerinde bozukluklara, ciddi ağrılara neden olabilmektedir. Kısa sürede tespit edilip tedavi edilmesi Kifoz için en önemli adımdır. Aksi takdirde hastalık hızla ilerleyerek vücudun birçok işlevini yerine getirmesine engel olabilmektedir.
Kifoz Nasıl Ortaya Çıkar?
Kifoz doğuştan gelen bir hastalık olabileceği gibi sonradan da hastalığa yakalanmak mümkündür. Doğuştan sahip olunan kifozda bebeğin gelişim süreci içerisinde omurlar fazla ve hızlı büyüyerek sinirsel işlevsizliklere neden olmaktadır. Sonradan edinilen Kifoz ise genel olarak duruş bozuklukları nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Özellikle ergenlik döneminde yani 10-15 yaş arası dönemde kifoza yakalanma riski daha fazladır. Bunun nedeni büyümenin hızlı geliştiği bu yaşlarda fazlaca eğik durarak omurga gelişiminin kötü yönde etkilenmesidir. Yalnızca ergenlik döneminde değil yetişkinlik döneminde de yanlış duruş nedeni ile kamburluğa yakalanmak mümkün olacaktır. Yetişkinlik döneminde yaşanan kamburluk kadınlar arasında daha yaygındır. Ergenlik döneminde ise erkeklerde daha sık görülmektedir. Doğuştan getirilen kifozun tedavisi gelişim bozukluğundan kaynaklandığı için daha zor yapılmaktadır.
Kifoz Belirtileri Nelerdir?
Kifozun elbette en bilinen belirtisi omurgada gözle görülecek derecede belirginleşen kambur duruştur. Bu kamburluğun tespiti için hasta belden aşağı doğru eğildiğinde sırt bölgesindeki yuvarlaklığın belirgin olup olmadığına bakmak gerekmektedir. Bir diğer Kifoz belirtisi ise aşırı yorgunluk halidir. Omurganın duruşunun bozulması kişinin yaptığı birçok işte eskiden olduğundan daha fazla yorulmasına neden olur. Ayrıca kamburluk belirtileri arasında omurga hareketleri esnasında ağrı ve acıma da yer almaktadır. Kifoz genellikle hafif sırt ağrısı ile başlayarak dikkat edilmediği halde hızla ilerler.
Kifoz Tanısı Nasıl Koyulur?
Kifoz hastalığının belirtileri dış görünüşten anlaşılmaktadır. Tanı koymak için ise yine dış görünüşün değişimlerinden yararlanır. Hekim gözü ile yapılan muayenede hasta eğildiğinde ortaya çıkan kamburluk gözlenmelidir. Ayrıca sinir sisteminde meydana gelebilecek duyu ve his bozuklukları için testler yapılmaktadır. Son aşamada Kifoz teşhisi koyabilmek için röntgen çekilmesi gerekmektedir. Bir uzman gözü ile incelenen test sonuçları çerçevesinde hastaya Kifoz tanısı koyulur ve tedavi süreci hızla başlatılır.
Kifoz Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklukta başlayan veya doğuştan sahip olunan kamburluk tedavi edilmez ise ilerleyen yaşlarda eğrilik artar. Bu nedenle erken yaşta tedavi sürecine başlanmalıdır. İlk olarak sırt ağrıları için ağrı kesici ve kas gevşeticilere başvurulmalıdır. Ayrıca dinlenmek de kifoz belirtilerini hafifletecektir. Gelişme döneminde ortaya çıkan kifozlar için çocuğun korse yardımı ile duruşunun düzeltilerek hastalığın tedavi edilmesi büyük oranda mümkündür. Uzman kontrolünde ayarlanan bu korse tedavisi büyüme sürecinde omurgaya uygun basıncı uygulayarak kamburluğu ortadan kaldırabilmektedir. Kifoz için cerrahi müdahale de yapılabilir. Bu müdahale ile omurgadaki eğrilik düzeltilebilir.
Kifoz Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Kifoz bir omurga rahatsızlığı olması nedeni ile cerrahi operasyonu da komplikasyon içeren bir hastalıktır. Her ameliyatta olabileceği gibi kifoz ameliyatında da komplikasyonların ortaya çıkması mümkün olacaktır. Omurga bölgesinin insan vücudu için hassasiyeti göz önüne alınacak olursa bu cerrahi müdahalede ortaya çıkacak herhangi bir olumsuz durumun hastanın hayatını da tehdit etmesi mümkündür. Ancak günümüz teknolojisi ile olumsuzluklar büyük oranlarda giderilerek cerrahi operasyonların büyük kısmında başarı sağlanabilmektedir. Yine de özellikle çocuklarda egzersiz ve korse tedavisinin cerrahi operasyondan önce düşünülmesi doğru olacaktır.
Kifozu Önlemek İçin Neler Yapılır?
Kifoz belirtilerinin fark edilmesinin ardından uygulanacak bazı teknikler ile kamburluğun ilerlemesinin önüne geçmek mümkündür. Bu tekniklerden ilki doğru duruş bozukluklarının giderilmesidir. Yürürken ve ayakta dururken omurganın dik tutulmasına özen gösterilmesi kifoz belirtilerini azaltır. Ayrıca plates gibi programlı egzersizler omurga ve sırt duruşunun düzelmesine yardım ederek kamburluğun ortaya çıkmasına engel olabilmektedir. Bilgisayar veya masa başında otururken sırtın rahat ettirilmesi ve uzun süre eğik durulmaması da kifozu önleyecek yöntemler arasında yer almaktadır. Bütün bunların yanı sıra düzenli yürüyüş de omurganın rahatlamasına ve kifoz belirtilerinin ortadan kaybedilmesine büyük ölçüde etki etmektedir.