Kanser Evrelerinin Önemi Nedir
Kanser tedavisinde en önemli konulardan birisi de kanserin hangi evrede olduğudur. Hangi kanser türü olursa olsun erken bir evrede teşhis edilebilirse tedavi şansı daha fazla olur. Bu sebeple bu konu hakkında yeterli derecede bilgi birikimine sahip olunması gerekmektedir.
Kanser Evrelerini Sıralayacak Olursak;
– 1. Evre: Bu evrede kanser hücreleri ile normal vücut hücreleri genel hatları itibariyle birbirinden ayırt edilebilmektedir. Bölgesel olarak oluşmaya başlayan kanser hücreleri bu evre içerisinde etraftaki dokulara yayılmamıştır. Bu tür kanserli hücrelere yerinde kanser denilmektedir. Bu evrenin en kesin ve kısa tedavi yöntemi ise cerrahi müdahalelerdir. Uzman doktorlar tarafından yapılan bu cerrahi müdahaleler ile kanserli hücreler bulundukları yerlerden tamamiyle alınabilmektedir.
– 2. Evre: Bu evrede yaşanan değişimler genel olarak kanserli hücrelerin oldukça hızlı bir şekilde çoğalmasıdır. Bu hücreler tarafından oluşan tümör hacmi oldukça artar. Artan hacme ve hızla çoğalan kanser hücrelerinin en genel eğilimi çevrede bulunan dokulara yayılmaktır. Özellikle lenf düğümlerine ulaşmayı başaran kanser hücreleri rahat bir şekilde çevredeki dokulara yayılıp buralarda gelişim gösterebilirler.
– 3. Evre: Bu evre genel hatları itibariyle 2. Evrenin bir ileri versiyonudur diyebiliriz. İyice büyüyen ve olgunluğa ulaşan tümör bu evrede çevre bölgelere doğru ilerleyişini sürdürür.
– 4. Evre: Artık kontrol edilemez bir şekilde tümör vücudun diğer dokularına ve organlarına yayılmaya başlamıştır.
Bir kanser hücresi vücut hücresinin içerisine girdiğinde gelişimini hemen tamamlamaz. Gelişimden önce içine girdiği vücut hücresinin genel özelliklerini öğrenir ve bu özelliklere göre de genetik değişikliğe uğrar. Bu ilk safha tamamlandıktan sonra kanser hücresi DNA üzerinde değişikliklere ve bozulmalara yol açar ve hücrenin hızlı bir şekilde büyümesine neden olur. Kanserli hücrenin neden olduğu hemen hemen her genetik mutasyon hücrenin daha hızlı büyümesine neden olur. Tahmin edileceği gibi vücut içerisinde bulunan hücreler bulundukları yerlere göre genetik olarak değişiklikler göstermektedirler. Bu yüzden her kanser tipi farklı özellikle sahiptir. Bu sebeple kimi kanser türü çok hızlı gelişim gösterirken kimi kanser türü de oldukça yavaş bir şekilde gelişim gösterir.
Kanser evrelerinin önemini anlamak için özellikle akciğer kanseri örnek gösterilmektedir. Erken bir evrede teşhis edilen akciğer kanseri sahibi bir hasta hemen ameliyat edilip kanserli bölge alınırsa tedavi % 90 oranlarında başarılı olabilmektedir. Fakat eğer kanserin teşhis edilmesi geç kalınmış ve kanser ilerleyen evrelere geçmişse, tedavi şansı neredeyse 0’a inmektedir. Bu sebeple her insanın düzenli olarak kontrol yaptırması ve herhangi bir kanser belirtisiyle karşılaştığında hiçbir şekilde ihmal etmeden hemen uzman bir doktora danışması önerilmektedir.