Kaliteli Güneş Gözlüğü Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
UV ışınlarına direkt olarak maruz kalmak göz ve göz çevresi için çok zararlıdır. Bu sebeple yaz ve bahar aylarında güneş gözlüğü kullanmak bir zevk ya da lüks değil ihtiyaçtır. Ancak estetik görüntüye önem vererek güneş gözlüğü almak, fiyatı uygun diye kalitesiz bir güneş gözlüğü kullanmak göz sağlığını bozabilir, göz çevresinde lekelenme ve kırışıklıklara sebep olabilir. Bu olumsuzluklar göz önünde bulundurularak güneş gözlüğü satın alırken bir kez daha düşünmekte fayda vardır.
Güneş Işınlarının Göz Sağlığına Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Genç, yaşlı, çocuk herkesin göz ve cilt sağlığı açısından güneş ışınlarının zararları vardır. Özellikle de UVA ve UVB ışınlarının tehlikesi çok yüksektir. Güneş ışınlarına uzun süreli olarak çıplak gözle maruz kalmak katarakt oluşumuna ve net görme kaybına sebep olabilir. UVA ışınları retinayı etkilediğinden görmede bulanıklaşma meydana gelir. UVB ışınları ise ön kısımdaki kornea ve lensi etkiler, görme kaybı yaşanır. Bu zararlı etkiler özellikle yaz aylarında 3 katına çıkmaktadır.
Güneş Işınlarının Göz Çevresine Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Bahar ve yaz aylarında güneş ışınlarının direkt olarak hassas göz çevresine gelmesi, cildi kurutur. Cilt kuruluğu uzun vadede ciltte kırışıklığa sebep olur. Özellikle göz çevresi çok daha hassas ve ince bir dokuya sahip olduğundan, çok daha kısa sürede kazayağı denilen kırışıklıklar görülür. Bunun bir adım sonrası da göz çevresinde meydana gelebilecek olan güneş lekeleri ve çillerdir. Güneşin bunca zarara sebep olan olumsuz etkilerinde korunmanın birinci adımı göz çevresi ve yüze güneş kremi sürmek ve mutlaka kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmaktır.
Kaliteli Gözlük Seçmenin Püf Noktaları Nelerdir?
- Güneş gözlüğü market, bijuteri gibi yerlerden alınmamalı, mutlaka bir optik mağazasından almaya özen gösterilmelidir.
- Gözlükleri denedikten sonra almaya karar verilen gözlüğün kalite ve garanti belgesi olup olmadığı kesinlikle sorulmalıdır.
- Gözlüğe ait olan kalite belgesinde %99 ultraviyole koruması olduğuna dair ya da 400 nanometrenin altındaki ışıkları geçirmediğine dair bilgi olması gerekir.
- Gözlük takıldıktan sonra düz bir çizgiye odaklanıp bakılmalıdır. Gözlük yanlara ya da aşağı yukarı hareket ettirildiğinde çizgide kırılma ve kırıklar oluyorsa gözlük istenen kalitede değildir.
- Daha koyu renkli camları olan gözlüklerin daha çok koruduğu anlayışı yanlıştır. Zararlı ışınlardan koruma düzeyi camın rengi değil kalitesiyle ilgilidir.
- Mümkünse gözlük camı polarize olmalıdır.
- Gözlük, gözü iyi sarmalı; mümkün mertebe güneşi kenarlardan geçirmemeli.
Her Pahalı Gözlük Kaliteli Midir?
Güneş gözlüğü seçiminde verilen para kalite ile doğru orantılı olmayabilir. Kalite belgesi olan tüm gözlükler zaten yaklaşık olarak aynı koruma düzeyindedir. Bu anlamda yüze tam olarak oturan, burna ve kulaklara baskı yapmayan, göz çevresini tamamen kapatan güneş gözlüklerinden uygun fiyatlı olanın seçilmesinde sakınca yoktur. Kalite belgesi olsun yeter.