Mart, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaHastalıklarSindirim Sistemi ve Hastalıkları (Gastroenteroloji)Hassas (İrritabl) Bağırsak Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Hassas (İrritabl) Bağırsak Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Makale Düzeyi:  4 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Tıp dilinde “irritable barsak sendromu” olarak bilinen Hassas Bağırsak Sendromu, bağırsakların normal işlevlerini yerine getirmesine engel olan sıkıntılı bir hastalıktır. İrritabl bağırsak sendromu veya huzursuz bağırsak sendromu olarak da bilinen bu hastalık insan vücudunda kabızlık, ishal, kramp, bölgesel şişkinlik ve mide ağrılarına neden olmaktadır. Hastalığın ortaya çıkış nedenleri kesin olarak bilinmemektedir ve hastalık öncesinde gözlenen belirtiler kişiden kişiye farklılıklar göstermektedir.

Hassas Bağırsak Sendromu Neden Olur?

Hassas bağırsak sendromu vücuda alınan yiyeceklerin sindiriminde yaşanan problemler, stres, üzüntü, endişe ve beyinle sindirim metabolizması arasındaki iletişimde düzensizlik gibi durumlar sonucunda oluşmaktadır. Bu hastalığa yakalananlar genellikle bağırsaklarda bulunan kaslarında hareket problemlerinden ve hassas bir sindirim metabolizmasına sahip olmaktan şikayetçidirler. Daha beslenme alışkanlıkları ve tüketilen gıdalar başta olmak üzere yaşam tarzı ile ilişkili olabileceği öngörülmektedir.

Hassas Bağırsak Sendromu Kimlerde Görülür?

Hassas bağırsak sendromu günümüzde en yaygın bağırsak problemleri arasında ilk sıradadır ve dünyanın yaklaşık %10’u bu hastalıkla mücadele etmektedir. Cinsiyete bağlı olarak da değişebilen hassas bağırsak sendromunun kadınlarda görülme sıklığı erkeklere nazaran iki kat daha fazladır.

Hassas Bağırsak Sendromu Nedir Belirtileri ve Tedavisi

Hassas Bağırsak Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Hassas bağırsak sendromunun belirtileri arasında; bağırsak hareketlerinde değişimler, midede aşırı gaz birikimi ve şişkinlik hissi, karnın alt taraflarında hissedilen ağrı gibi farklı bulgular bulunmaktadır. Eğer kişiler bahsedilen bulguları 6 aydan daha uzun bir süredir yaşıyorsa, hassas bağırsak sendromu söz konusu olabilir. Ayrıca son 3 ay boyunca mide ağrısı yaşanıyorsa ve ağrı düzenli olarak her ay ortalama 3 gün boyunca devam ediyorsa, hassas bağırsak sendromuna ihtimali yüksektir.


İrritable Barsak Sendromu Tanı Kriterleri

Aşağıda semptomların bir yıl içinde en az 3 devam etmesi gerekir. (Aralıklı veya aralıksız)
1. Karındaki ağrı ve rahatsızlık hissinin dışkılama ile azalması ve bunun yanında dışkının sıklığının ve yapısının değişmesi.
2. Bu sürenin %25’inde düzensiz ve değişken dışkılama paternlerinin (birbirini takip eden iki veya daha fazla) görülmesi.
a- Değişken dışkılama sıklığı
b- Dışkı şeklinde değişiklik (sert dışkılardan ishale yada tersi)
c-  Dışkılama değişiklikleri (acil dışkılama ve boşalamama hissi)
d- Mukusun rektal yolla pasajının artması
e- Gaz hissi ve karında gerginlik.

Doktora Ne Zaman Gidilmelidir?

Türkiye’de yetişkin bireylerin ortalama %20’si hassas bağırsak sendromu belirtileri gösterirken bu kesimin yalnızca %20’lik bir bölümü doktora giderek muayene olmaktadır.  Hassas bağırsak sendromu belirtileri; gece saatlerinde artan karın ağrısı, ani şekilde kilo kaybı ve  sekonder gelişen rektal kanamadır. Bu belirtiler görüldüğü takdirde acilen uzman bir doktorla görüşülmeli ve tedavi sürecine en erken şekilde başlanmalıdır.

Hassas Bağırsak Sendromu Tedavisi

Hassas bağırsak sendromu yaşayan kişilerin tedavisi detaylı bir tıbbi özgeçmiş ve fiziki muayene ile gerçekleştirilmektedir. Dışkıda kan ve enfeksiyon durumunun belirlenmesi için gaita örneği kullanılmakta iken, endoskopi ile de gerekli bağırsak muayeneleri yapılmaktadır. Kesin bir ilaç tedavisi bulunmamakla birlikte yaşam tarzında ve beslenme düzeninde yapılacak olan değişiklikler hassas bağırsak sendromu belirtilerini azaltmada hastaya oldukça fayda sağlamaktadır. Bu tür düzelmeler  kısa sürede fark edilmese de uzun vadede bağırsaklar üzerinde kalıcı çözümler getirmektedir. Hassas bağırsak sendromu tedavisinde dikkat edilmesi gereken bazı beslenme kuralları vardır.

– Lifli Yiyecekler ve Süt Ürünleri

Hassas bağırsak sendromu yaşayanlarda lifli yiyecekler iki türlü de netice getirebilmektedir. Çünkü lif bir yandan kabızlığı azaltmakta ancak diğer yandan da vücutta biriken gaz miktarını arttırarak mide kramplarını şiddetlendirmektedir. Bu nedenle hassas bağırsak sendromunun tedavi sürecinde günlük alınan lif oranını birdenbire çoğaltmaktan ziyade, azar azar arttırmak daha mantıklı olmaktadır. Lifi tahıllardan, sebze ve meyvelerden ya da fasulyeden doğal yolla kolaylıkla temin edebilmekle birlikte lif alırken mide şişkinliği ve kabızlığın önüne geçebilmek adına bol su tüketimi tavsiye edilmektedir.

Süt ürünleri hassas bağırsak sendromu tedavisinde uygun olsa da, beslenme düzenine sütün yerine yoğurt eklenmesi daha doğru bir karar olmaktadır. Eğer kişilerde laktoza karşı herhangi bir duyarlılık var ise bu konuya daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir. Laktoz intoleransıda benzer semptomlara neden olarak gastrointestinal sistemde rahatsızlıklara neden olabilir.

– Düzenli Yemek ve Düzenli Egzersiz

Hassas bağırsak sendromu geçiren hastalar bağırsak hareketlerini normal düzene geçirebilmek için beslenme saatlerine özellikle önem göstermelidir. Sık sık ve az miktarda yemek, hem mideyi fazla yormayacak hem de kişilerin ishalden kaçınmalarını sağlayacaktır. Stres, üzüntü ve depresyonu azaltıcı yönleri sayesinde de düzenli egzersiz yapmak bağırsak hareketlerini normale çevirme konusunda en büyük yardımcılardan birisi olmaktadır.

– Sorunlu Gıdalar ve Günlük Su Tüketimi

Çikolata, gazlı içecekler, kahve ve süt hassas bağırsak sendromu belirtilerini daha da kötü hale getirebilmektedir. Ayrıca gaz problemi olan hastaların kesinlikle fasulye, karnabahar, lahana ve brokoli tüketiminden kaçınmaları gerekmektedir. Aynı şekilde gaz yapan yiyeceklerin anne sütüyle bebeğe geçip bebekte gaz ve huzursuzluk şikayeti yapabileceğini de annelere hatırlatmakta fayda var. Hassas bağırsak sendromu belirtilerini iyileştirmek için bol su tüketimi çok önemlidir. Suyun bağırsak çalıştırıcı etkisi sayesinde bağırsaklar yüksek oranda rahatlatılabilmektedir.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...