Mart, 2025

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaDoğumDoğum ÖncesiHamileliğin Dönemleri ve özellikleri

Hamileliğin Dönemleri ve özellikleri

Hamilelikte üç temel dönem bulunur. Bu dönemler tıp dilinde trimester olarak da ifade edilir. Bu 3 trimester şu şekildedir:

  • Birinci 3 aylık dönem (1. Trimester)
  • İkinci 3 aylık dönem (2. Trimester)
  • Üçüncü 3 aylık dönem (3. Trimester)

 

Aşama 1: Birinci 3 Aylık Dönem (1-12. Hafta) / 1. Trimester

Her şeyin başladığı dönem budur. Bu dönemin ilk iki haftasında aslında hamile olduğunuzu bile bilmezsiniz. Birçok kadın hamileliğini yaklaşık 4. Haftada, adet kanamasının gerçekleşmemesiyle birlikte fark eder. Hamilelik testi pozitif çıksa bile 6. Haftaya kadar hamilelik belirtilerini hissetmeyebilirsiniz. 6. Haftadan itibaren hormon üretimi hızlanarak değişiklikleri başlatır. Göğüslerde hassaslaşma ve şişmeyle birlikte uyku ihtiyacı artar.

Ayrıca ilk üç aylık dönemde mide bulantıları görülür. Bu dönemde hormon düzeyleri yükselip alçaldığından duygusal değişimler ve baş ağrıları ortaya çıkar. Rahim büyüdüğünden idrar sıklığı artar. Birinci üç aylık dönem fetüs için hızlı bir gelişme dönemidir. Bu da halsiz hissetmenizi sağlayabilir. Günde 400mcg folik asit almak bebeğinizin nöral tüp hastalıkları geliştirmesini önler.

Birinci üç aylık dönemin sonunda hamileliğinizi tam olarak hissetmeye başlarsınız. Ancak hamilelik hala dışarıdan fark edilmeyebilir.

Bu trimester çocuk gelişimi açısında son derece kritik dönemdir. Özellik hekimler ilaç reçete ederken 1. Trimesterdaki hastalara daha hassas ve dikkatli reçete yazmaktadır. Bunun nedenleri ilaçların teratojenik etkisidir. Bu dönem gelişme ve farklılaşma açısından çok kritiktir.

Aşama 2: İkinci 3 Aylık Dönem (12-28. Hafta) /2. Trimester

İkinci 3 aylık dönem kadınlar için nispeten daha rahat bir dönemdir. Mide bulantıları yaklaşık 16. Haftada kaybolur ve iştahta artış görülür. Birinci 3 aylık dönemin sonunda ilk ultrason muayenesi yapılır. 13. Haftada düşük riski oldukça azalmıştır. Bu da bebeğinizin sağlığı hakkında daha rahat hissetmenizi sağlar.

14-16. haftada artık karnınız daha belirgindir. Ayrıca kısa bir süre içinde butiklerin hamile reyonlarını ziyaret etmeniz gerekecektir. Enerjinizin tadını çıkarın ve haftada en az üç kere hafif egzersiz yapın. Yüzme, yoga ve yürüyüş hamilelikte en iyi egzersiz fikirleridir ve sizi doğuma hazırlar. Ayrıca duygusal olarak da sizi güçlendirir.

  1. haftaya kadar bebeğinizin ilk hareketlerini hissetmeye başlarsınız. Önceleri bunu yalnızca siz hissedersiniz. Ancak birkaç hafta içerisinde eşiniz de karnınıza dokunarak bebeği hissedebilir. İkinci üç aylık dönemin sonunda bebeğinizin hareketleri ufak tekmelere dönüşür. Ayrıca bebeğiniz sesinizi duyabilir.

İkinci üç aylık dönemin sonunda karnınızda çatlaklar belirebilir. Bunları engellemek için yapabileceğiniz fazla bir şey yoktur. Ancak acı hissetmemek için nemlendirici kullanabilirsiniz.

Aşama 3: Üçüncü 3 Aylık Dönem (29-40. Hafta) -/ 3. Trimester

Çoğunlukla hamileliğin en zor dönemidir. Mide bulantısı ve bayılma çoktan geride kalmış olsa da bu dönemde bazı ağrılar ortaya çıkabilir. Bu dönemde bebek artık doğuma hazırlanmaktadır. Bebeğinizin hareketleri nedeniyle uykuya dalmak zorlaşabilir.

Rahat etmek için yattığınız yeri yastıklarla destekleyin. Ayrıca gece boyunca tuvalet ihtiyacı için fazla uyanmak istemiyorsanız geceleri su tüketimini azaltın.

Yüzme, yoga ve yürüyüş gibi hafif egzersizler ağrılarınıza ve acılarınıza iyi gelebilir. Ayrıca bu dönemde hemoroid yaygın görülür. Bunu önlemek için lifli gıdalara ağırlık veriniz.

Mide ekşimesi ve hazımsızlık da bu dönemde yaygın görülen şikayetlerdendir. Baharatlı yiyeceklerden kaçının ve semptomları azaltmak için yemekten sonra hemen yatmayın. Büyüyen rahminiz tuvalet ihtiyacınızı arttırır. Hamileliğin son ayında bebeğinizin ve sizin kilo alımınız yavaşlar. 36. Hafta civarında bebek doğuma hazırlanmak için aşağı iner. Bu sürece “hafifleme” denir. Bu gerçekleştiğinde daha rahat nefes almaya başlarsınız ve mide ekşimeleri ve hazımsızlık azalır.

Sona yaklaştıkça günler geçmek bilmeyecektir. Ancak unutmayın: bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza aldıktan itibaren bütün bu şikayetleriniz yalnızca uzak bir anıdan ibaret olacaktır.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...