Göz Damlası Nasıl Kullanılır?
Birçok göz hastalığının tedavisinde kullanılan göz damlaları gözdeki rahatsızlığa göre tedavi amaçlı olabildiği gibi sadece gözü rahatlatmak için de kullanılabilmektedir.
Muayene Amaçlı Kullanılan Göz Damlaları
- Gözün iç kısmını kolayca muayene edebilmek için göz bebeğini büyüten ve genişleten göz damlaları kullanılabilmektedir.
- Katarakt gibi gözün uyuşturulmasını gerektiren göz ameliyatları öncesinde anestetik (uyuşturucu) göz damlaları kullanılmaktadır. Bu tür göz damlaları doktor kontrolü dışında kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Özellikle lens kullanan ve uzun süre lensi çıkarmamış kişilerde aşırı göz kuruluğu olabilmekte ve bu sebeple yapay gözyaşı ihtiyacı duyabilmektedirler. Yapay gözyaşının en büyük faydası tahriş olmuş veya kurumuş gözün rahatlamasını sağlamasıdır.
- Dekonjestan göz damlaları adı verilen ve göz içerisindeki kan damarlarının büzülerek gözün daha beyaz gözükmesini sağlayan bir damla çeşidi olan bu damlalar, tedavi amaçlı olarak kullanılmaz. Kısa süreli olarak gözün daha beyaz gözükmesini sağlayan dekonjestan damlalar, uzun süreli kullanıldığı takdirde göz için tehlike oluşturabilmektedir.
Tedavi Amaçlı Kullanılan Göz Damlaları
- Gözün mikrop kapması veya hasar görme durumlarında kullanılan steroid (kortizon) göz damlaları, çok güçlü olmaları sebebiyle sadece göz doktoru gözetiminde kullanılması gereken damla çeşitlerindendir.
- Göz enfeksiyonu sebebiyle kullanılacak göz damlaları, kullanıldıktan sonra en geç birkaç gün içerisinde tedaviye yanıt vermektedirler. Ancak gözdeki enfeksiyon durumunu mutlaka doktor tespit etmeli ve göz damlasını o vermelidir.
- Göz içerisinde oluşan yüksek basıncın sebep olduğu hastalık glokom, göz içerisindeki basıncı düşürmek için düzenli olarak kullanılacak damlalar sayesinde tedavi edilebilmektedir. Tedavi edilememesi durumunda körlüğe sebebiyet veren bir rahatsızlık olan glokom, erken tedavi edilerek dönüşü olmayan yollara girilmesini önleyebilmektedir.
Göz Damlaları Nasıl Kullanılmalıdır?
- Göz damlalarını kullanmak ilk başlangıçta zor gelse dahi zamanla pratik kazanılmakta ve kolayca uygulanabilmektedir.
- Göz damlasını kullanmadan önce mutlaka eller yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Damlalığın ucuna dokunulmadan kapak çıkartılır. Baş hafifçe geriye doğru yaslanır ve alt göz kapağı aşağı doğru çekilerek damlanın konacağı yer ayarlanmış olur. Damlalık gözün aşağı doğru çekilen bu kısmının üzerinde tutulur. Bu esnada yukarıya doğru bakılması gerekmektedir.
- Damlalık göze veya göz kapağına değdirilmeden hafifçe sıkılır ve damla gözün içerisine damlatılır. Damlanın damlatılmasının ardından göz kapatılır ve 2-3 dakika göz kapalı tutulur.
- Aynı süreler içerisinde birden fazla damla kullanılması gerekiyor ise ikinci damlayı damlatmadan önce en az 5 dakika beklemek gerekmektedir.
Göz Damlası Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Göz damlaları kullanılırken bazı durumlara özellikle dikkat edilmelidir. Bu durumların başında bulanık görmeyi sağlayan damlalar kullanılacaksa eğer araba kullanmaktan sakınmak gelmektedir.
Hamile veya emziren kadınlar için de göz damlaları kullanılacağı zaman ekstra dikkat etmek gerekmektedir. Genel olarak göz damlaları içerisindeki maddeler sadece gözde kalmaktadır, ancak bazıları az miktarda da olsa kana karışır. Bu tür damlalar hamileler ve emziren anneler için sakıncalıdır. Bu sebeple göz damlası kullanılmadan önce mutlaka doktora danışmak gerekmektedir.