Ektopik Hamilelik Erken Teşhis ile Tedavi Edilebilir
Sperm ile birleşerek döllenen yumurtanın rahim dışında başka bir dokuya yerleşmesi ve gelişimini o bölgede sürdürmesi olarak açıklanabilen ektopik hamilelik yani toplumumuzda bilinen adıyla dış gebelik erken bir dönemde teşhis edilebilirse yapılacak küçük bir operasyonla kolaylıkla tedavi edilebilen bir durumdur.
Dış gebelik durumunun yaşandığı bir hamilelikte genellikle döllenmiş olan yumurta fallop kanallarında, karın içerisinde ya da rahim ağzında meydana gelebilmektedir. Çok ender bir durumda olsa hem rahim içerisinde hem de rahim dışarısında meydana gelmiş olan gebelikler aynı anda görülebilmektedir.
Modern teknolojinin gelişme göstermesi sayesinde oluşturulan erken tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde artık dış gebelikler rahatlıkla tespit edilebilmekte ve tedavisi rahatlıkla yapılabilmektedir. Dış gebelik tedavisinde en önemli nokta ise durumun erken teşhis edilmesi olmaktadır. Dış gebelik erken teşhis edilebildiği takdirde iç kanama meydana gelmeden yapılacak enjeksiyonlarla % 90 oranında başarı elde edilebilmektedir.
Kimlerde Daha Sık Görülür?
Dış gebeliğin oluşabilmesi için döllenmiş olan yumurtanın tüp içerisinde ilerleyemeyerek rahme ulaşamaması gerekmektedir. Tüplerde meydana gelen bu kısmi tıkanıklık çoğunlukla salpenjit geçmişi olan, kısırlık tedavisi görmüş olan, çok sayıda kürtaj geçirmiş olan, sigara kullanan, 40 yaş üstü bayanlarda görülebilmektedir. Ancak saydığımız durumları yaşamayan ve dış gebelik durumu ile karşı karşıya kalan anne adayları da bulunmaktadır. Bu nedenle gebeliğin erken dönemlerinde dış gebelik ihtimalini eleyebilmek için hekim tarafından gereken kontrollerin yapılması gerekmektedir.