Mart, 2025

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaGenel SağlıkDoğru Ateş Ölçümü Nasıl Yapılır?

Doğru Ateş Ölçümü Nasıl Yapılır?

Doğru Ateş Ölçümü Nasıl Olmalıdır?

Mevcut vücut ısısının olması gereken normal değerlerin üzerine çıkması ateşin yükselmesi olarak tanımlanmaktadır. Vücudun normal ısısı koltuk altından ölçüldüğünde 36,4 oC, ağızdan ölçüldüğünde ise 36,6 oC çıkmaktadır.

Ateşin derecesinin doğru çıkması için vücudun farklı bölgeleri kullanılabilmekte ve bu ölçümleri doğru yapabilmek için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Koltuk Altından Ateş Ölçümü (Aksiller) Nasıl Yapılır?

Koltuk altından ateş ölçüleceği zaman normal ısı 34,7 ile 37,2 oC arası olarak kabul edilmektedir. Ölçüm yapılacağı zaman koltuk altının kuru olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Cıvalı cam termometre kullanılması durumunda doğru ölçümün sağlanabilmesi için 5 dakika bekletilmesi gereklidir. Ancak özellikle çocuklarda cıvalı cam termometreler önerilmemekte bunun yerine dijital termometreler önerilmektedir.

Dijital termometre kullanılması durumunda dikkat edilmesi gereken ilk nokta termometrenin alkol veya temiz su ile silinmesidir. Dijital termometre koltuk altında en az 3 dakika bekletilmelidir.

Prematüre bebek ve yeni doğanlar dâhil olmak üzere her yaş grubu için önerilen bir ateş ölçme yöntemi olan aksiller, özellikle bebeklerde herhangi bir hasara yol açmayacağından dolayı gönül rahatlığı ile kullanılabilmektedir.

Makattan Ateş Ölçümü (Rektal) Nasıl Yapılır?

Vücut sıcaklığı ölçülmesini en doğru sonuç verdiği bölge olarak kabul edilir. Makattan yapılacak ateş ölçümü için doğru olarak kabul edilen termometre çeşidi dijital termometrelerdir.

Rektal ölçüm için termometrenin temiz olması çok önemlidir. Çocuğun kalçası yukarı doğru kaldırılır ve hareket etmemesi sağlanır. Dijital termometrenin uç kısmı vazelin, jel veya bebe yağı ile yağlanarak makat içerisine 2 cm kadar yavaşça ittirilir. Minimum 3 dakika burada bekletilen termometre ötmeye başladıktan sonra yavaşça geri çıkartılır.

Makattan ateş ölçümünün normal değeri 36,6 ila 38 oC arası olarak kabul edilmektedir.

Makattan ateş ölçümü sırasında nadiren de olsa yaralanmalara sebep olunabilmektedir, bu sebeple oldukça dikkat edilmelidir. Aynı zamanda bağışıklık sistemi problemi yaşayan, Kemoterapi alan, kan hücre sayısı düşük olan hastalarda makattan ateş ölçümü yapılmamalıdır.

Ağızdan Ateş Ölçümü Nasıl Yapılır?

Termometreyi ağızda tutması zor olan 5 yaşın altındaki çocuklarda bu ölçüm yapılmamaktadır. Dijital termometre tercih edilen ağızdan ateş ölçümü sırasında termometre hastanın dilinin altına yerleştirilmelidir. Ağzın kapalı tutulması sağlanarak 3 dakika beklenmesinin ardından olması gereken normal vücut sıcaklığı 35,5 ila 37,5 oC aralığıdır.

Kulaktan Ateş Ölçümü (Timpanik) Nasıl Yapılır?

Timpanik infrared termometre adı verilen özel bir termometre ile ölçülen vücut sıcaklığı, termal radyasyon tespit edilerek ölçülür. 6 yaşın altındaki çocuklarda dış kulak yolu kavisli olduğundan dolayı termometrenin ucu kulak zarını göremeyebilir ve bu sebeple termometre hatalı ölçüm yapma riski taşımaktadır.

Hastanın kulak kepçesi üst kısımdan tutularak yukarıya ve arkaya doğru hafifçe çekilir ve termometrede bulunan sensör kulağın içine doğru yavaşça ittirilir. Ölçümün başlamasını sağlayan düğmeye basıldıktan sonra birkaç saniye beklenir ve kulaktan çıkartılarak mevcut değer belirlenir. Emin olmak için bu işlem birkaç defa tekrarlanabilir.

Kulaktan ateş ölçümü için normal olan vücut ısısı 35,8 ila 38 oC aralığında değişmektedir.

Dr. F. İkiz
Dr. F. İkiz
Dr. Fatih İkiz
 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...