Depresyon Nedir?
Depresyon çağımızın en büyük sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Toplum içerisinde son derece yaygın bir durum olması ve konu hakkında yanlış bilinen bilgilerin fazla olması sebebiyle çok kritik bir konu olma özelliği taşımaktadır.
Depresyon kelime anlamı olarak çöken duygu hali anlamına karşılık gelmektedir ve bir takım ruhsal ve fiziki semptomun eşliğinde kendini gösterdiği karakter bozukluğu olarak tanımlanabilir. Depresyon kişinin kişilik özelliklerini ilgilendiren, biyolojik ve soysal bir rahatsızlıktır. Bunun en temel belirtisi duygusal çökkünlüktür. Duygu hali çökkünlüğünü zevk alamama, isteksizlik şeklinde tanımlanabilir. Bu birçok depresyon türünde aranan en kritik özelliktir. Depresyon kişinin bedensel ve duygusal tabloları üzerinde büyük değişiklikler ile kendisini gösterebilir. Depresyon vakalarının birçoğunda bunaltı dediğimiz, iç sıkıntısının eşlik etme durumu söz konusudur. Bu bağlamda depresyonun hayatın içerisinde yer alan diğer moral bozukluklarından ayırt edilmesi oldukça önemlidir. Çünkü hayatın bazı dönemlerinde insanın birşeylere karşı isteksiz olması ve zevk alamaması hayatın en doğal özellikleri olduğundan bu durum sıklıkla depresyon ile karıştırılabilmektedir.
Depresyonun bu anlamda diğer moral bozuklukları ve hayattan tat alamama gibi durumlar karşısında birkaç ayırt edici özelliği olduğunu söyleyebiliriz. Bu birkaç özellik arasında en ele verici özelliği yaşanan bu durumun süresidir. Depresyon veya depresif duygu hali en az 2 hafta ve üzeri sürmesi beklenilen bir durumdur. İkinci en belirgin özelliği ise kişinin sosyal anlamda davranışlarından ötürü ilişkilerine zarar verme durumu olarak gösterilebilir.
Depresyon Hangi Yöntemler İle Tedavi Edilebilir?
Depresyona nasıl olsa geçer mantığı ile yaklaşmak oldukça yanlıştır. Çünkü bu durumun kişi üzerinde oldukça büyük ölçekli zararlara yol açabileceği kayıt altına alınmış birçok vakada açık olarak görülmektedir. Depresyona her şeyden önce klinik bir vaka, sosyal bir rahatsızlık olarak bakılmalı ve buna göre bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Bu bağlamda depresyonun genel olarak 2 tür tedavisinin olduğunu söyleyebiliriz.
- Psikoterapi
- Biyolojik tedaviler
Psikoterapi, bireysel veya grup düzeyinde konuşmayla veya tedavi ilişkisi oluşturmayla yapılan tedavilerdir. Biyolojik tedaviler ise ilaç yolu ile yapılan tedavilerdir. Bir de bazı istisnai durumlarda kullanılan elektro-şok tedavisi yine biyolojik tedaviler kategorisine alınabilir. Depresyon tedavi edilmediğinde çok ciddi soysal, mesleki ve işlevsel kayıplara yol açabilir.
Tetikleyici Hastalıklar Nelerdir?
Depresyon beyin biyokimyasını ilgilendiren biyolojik ayağı olan bir tablodur. Bu yüzden bazı kronik rahatsızlıklar özellikle merkezi sinir sistemini ilgilendiren birçok rahatsızlık orta ve uzun vadede depresyonu tetikleyici unsurlar arasında gösterilebilir. Bunun içinde endokrin sistemini ilgilendiren ve vücudun birçok bölgesi ile ilgili olan kronik hastalıklar depresyona sebebiyet verebilir. Örneğin B-12 eksikliği veya troid direkt olarak beyin kimyası ile ilgili hastalıklar olduğundan dolayı depresyona neden olabilir. Kronik ve zorlu hastalıklarında işlevsel bozukluklara neden olmasından dolayı yine depresif duyguları tetikleyici özelliği bulunmaktadır.
Depresyon Tedavisinde Kullanılan İlaçlar ve Tedavi Süresi
Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçların son dönemde birçok araştırmanın konusu olduğunu söyleyebiliriz. Bu anlamda birçok gelişmenin temel noktasında bu ilaçların hedef alındığı ve kimyasal bileşenleri üzerinde ciddi anlamda araştırmalar yapıldığını belirtelim. Kullanılan bu ilaçları genel itibari ile 2 gruba ayırabiliriz.
- Trisiklik Antidepresanlar
- Fluoksetin ve Sonrası Geliştirilen İlaçlar
Trisiklik antidepresanları daha eski ilaçlar olarak tanımlayabiliriz bunlar etkilidir ancak yan etkilerinin varlığı söz konusudur. Yeni kuşak olarak lanse edilen ve Fluoksetin (SSRI grubu ilaçlar) ile başlayan buna benzer yeni moleküllerin geliştirildiği bir grup ilacın varlığı söz konusudur. Bu ilaçların kullanımları bireyin yakınmalarına, bireyin biyolojik tablosuna ve birçok faktöre bağlı olarak değişebilmektedir.
Tedavilerde eğer ilaç kullanımı söz konusu ise tedaviye cevabın 3 ve 4 hafta aralığında alınması beklenmektedir. İlaç kullanımının depresyon hali geçse dahi 6 ay kullanılması olası nüksetme durumlarının engellenmesi adına oldukça önemlidir.