Ocak, 2025

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaHastalıklarDeri (Cilt) HastalıklarıAyak mantarı nedenleri ve korunma

Ayak mantarı nedenleri ve korunma

Makale Düzeyi:  1 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Ayak Mantarı

Özellikle genç yaştaki erkeklerde gözüken ve yaygın bir cilt problemi olan ayak mantarı enfeksiyonu, nemli ve karanlık ortamı seven mantar mikrobunun ayak derisi üzerinde büyüyüp çoğalması sebebi ile meydana gelmektedir.

Ayak Mantarı Belirtileri Nelerdir?

İnsanı aşırı derecede rahatsız edecek derecedeki kaşıntılar, ayakta oluşmuş su dolu kabarcıklar, kızarıklık ve kaşınma ardından oluşan kanamalar ve ayak yüzeyindeki döküntüler ayak mantarının belirtileri arasında sayılmaktadır. Ayak mantarı enfeksiyonun en belirgin belirtisi ayak tabanı üzerinde oluşmuş kepeklenmeler olarak bilinmektedir.

Mantar oluşumunun ilerlediği durumlarda deride soyulmalar da gözlemlenmeye başlar. Tırnağa da bulaşmış bir ayak mantarı var ise, tırnak yüzeyinde kalınlaşma ve renk değişimi gözlemlenmektedir. Tırnak üzerinde enfeksiyonun ilerlemesi tırnak kayıplarına da sebep olabilmektedir.

Ayak Mantarı Neden Oluşabilir?

Çok terleyen ayaklarda bu durum önemsenmez ve önlem alınmaz ise ayak mantarı oluşabilmektedir. Bununla beraber dar ayakkabıların uzun süre giyilmesi, ıslak zeminin yer aldığı spor merkezlerinin kullanılması, havuz suyunun temiz olmaması, pedikür yapılan aletlerin hijyenik olmaması gibi sebepler ayak mantarı oluşumunu tetiklemektedir.

Ayak Mantarı Tedavisi Nasıl Olur?

  • Ayak mantarı mutlaka ilaçla tedavi edilebilecek bir hastalıktır. Hastalık ilerlemeden ve daha fazla yayılmadan teşhis edilmeli ve en hızlı şekilde tedavisi yapılmalıdır. İlaç tedavisinin işe yarayabilmesi için düzenli ve doğru kullanıma dikkat etmek gereklidir.
  • Ayak mantarı enfeksiyonu için en işe yarayan tedavi yöntemi merhemler veya kremlerdir. Doktor tarafından reçete ile verilen bu merhemler en az iki hafta boyunca her akşam ince bir tabaka şeklinde sürülmeli ve cilt tarafından iyice emildiğine emin olunmadan ayak üzerine basılmamalıdır.

Ayak Mantarını Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

  • Ayak mantarı riski olanlar ve bu hastalıktan kaçınmak isteyenler ayak temizliğine önem vermeli ve ayaklarını düzenli olarak yıkamalıdır.
  • Giyilen çoraplar mutlaka her gün değiştirilmeli ve pamuklu çorap giyilmesi tercih edilmelidir.
  • Ayaklar yıkanırken sıcak su kullanılmalı ve yıkandıktan sonra ayak ve parmak araları dikkatlice kurutulmalıdır.
  • Halka açık havuzlar veya spor merkezleri gibi yerlerde, özellikle ıslak zeminlerde mutlaka terlik giyilmesine özen gösterilmelidir.
  • Giyilen ayakkabılar kutusuna kaldırılmadan mutlaka havalandırılmalı ve o şekilde kutusuna kaldırılmalıdır. Ayrıca sık giyilen ayakkabılar da düzenli olarak havalandırılmalıdır. Ayakkabılar dönüşümlü olarak giyilmeye özen gösterilmeli, mümkünse en az birer gün ara ile ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Kişinin kendisine ait olmayan çorap, ayakkabı, terlik gibi eşyalardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
  • Çorapların da ayağa hava aldıracak şekilde olmasına dikkat edilmeli, özellikle yaz aylarında kalın çoraplar giyilmemeli, ayakların terlemesinin önüne geçilmelidir. Ayakkabı seçilirken de ayağa hava aldıracak ayakkabı tercihlerine özen gösterilmelidir.
  • Mantar üremesinin olduğu toprak, çimen, kum gibi alanlara çıplak ayakla basılmaktan kaçınılmalıdır.
  • Aynı evin içerisini kullanan insanlar dahi olsa ortak eşya kullanımı konusunda özen gösterilmeli ve kişisel eşyalardan uzak durulmalıdır.
 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...