Üçüncü büyük azı dişi olarak adlandırılan yirmilik dişler, çenenin en gerisinde kalan ve ağızda en geç çıkan dişlerdir. Genellikle 18-24 yaşları arasında çıkan yirmilik dişler, bazı durumlarda gömük olarak kalabilmekte ve bu durumda çenede bozukluğa veya diş etlerinde ağrılara yol açabilmektedir.
Çenede yer kalmaması sebebiyle de geç çıkabilen yirmilik dişler, gömük kaldığı veya yarım olarak çıktığı zamanlarda dişin etrafında oluşan ağrılara, kulakta oluşan ağrıya ve ağzı açarken oluşan zorlanmaya sebep olabilmektedir. Bazı durumlarda dişin etrafında kist oluşmasına da sebep olan yirmilik dişler, öndeki dişin çürümesi etkisinde de bulunabilmektedirler.
20 Yaş Dişleri Neden Çekilmelidir?
Ağız içerisinde dişlerin çıkabilecek kadar yerin bulunmaması sık rastlanan bir durumdur. Çıkacak yer bulamadıkları için gömük kalan ya da yarısı çıkarak geri kalanı ağız içerisinde gömülü kalan yirmi yaş dişleri, diş çevresinde bulunan yumuşak doku sebebiyle sürekli olarak gıda birikmesine ve akabinde enfeksiyon oluşmasına sebep olabilmektedir. Bu durum göz önüne alındığında yirmi yaş dişlerinin çekilmesi en doğru çözüm olarak dikkat çekmektedir.
20 Yaş Dişleri Neden Gömük Kalır?
Erkeklerde 20-23 yaşları arasında, kadınlarda ise 21-22 yaşları arasında çıkması gereken yirmi yaş dişleri, bu süreyi takip eden 1 sene içerisinde de kendini göstermezse bu dişler gömük diş olarak adlandırılır. Dişlerim gömük olmasının sebepleri arasında ilk sırada, çenenin çeşitli sebeplerle normal gelişememiş olması ve bu sebeple dişlerin gömülü kalmış olması gelir. İkinci sırada ise çene kemiğinin dar olması ve bu sebeple dişlerin çıkmak için çene üzerinde kendilerine yer bulamamaları gelmektedir.
Gömük Dişlerin Çekilme İşlemi Nasıl Gerçekleşir?
Uzman bir diş hekimi tarafından yapılması gereken bu işlem, normal diş çekilme işleminden biraz daha komplike bir işlemdir. Ağız içinin panoramik röntgeni çekilerek bakılan ve tam olarak durumu saptanan yirmilik diş, eğer sorunsuz bir bölgede ise basitçe diş bulunduğu yerden çıkartılır ve doğru bir müdahale ile yerinden alınır. Çok nadir durumlarda dişin çene kemiğini gömük olduğu saptanabilmektedir. Bu durumda ise dişin ilk olarak kemikten ayrılması ve daha sonra ağızdan çıkartılması gerekmektedir. Lokal anestezi uygulanarak yapılan bu işlemlerin süresi dişin yapısına göre değişmekte ve her durumda diş çekilme işleminin ardından özel bakım uygulanması gerekmektedir.
Gömük Dişlerin Çekilme İşlemi Ardından Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Dişin çekilme işleminin gerçekleşmesinin ardından dille veya herhangi bir cisim ile yara olan yeri kurcalamak, kontrol etmek ve bakmak gibi şeylerden uzak durulması gerekmektedir. Enfeksiyon, ağrı gibi istenmeyen sonuçlar doğurabilecek bir başka işlem ise çekilme işleminin ardından 24 saat boyunca çenenin o tarafı ile bir şey yenmemesinin gerekmesidir. Pıhtıyı yerinden oynatabilecek tükürme işleminden de birkaç gün uzak durmak tavsiye edilmektedir. Düş çekilme işleminin ardından ağızdaki yara iyileşene kadar günde 2 defa gargara yapılması da uzmanlar tarafından önerilmektedir.