Abdestbozan Otu (Pimpinella Saxisfrage):
Abdestbozan Otu Bitkisi
Kırmızı ve yeşil renklere sahip olan kokusu bakımından çok güzel olan ve çiçekleri beyaz olan daha çok nemli yerleri tercih eden, siyah ve yeşil boya elde edilen bir bitkidir. Kökü akıcı bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda Abdestbozan otunun boyu ise 60-70 cm kadardır. Yetişdiği yerler arasında Karadeniz Bölgesi başı çekmektedir. bununla beraber bir çok bölgede de yetişebilmektedir. Bu bitkinin kök ve yapraklarından faydalanılarak bazı hastalıkların tedavilerinde kullanılmaktadır.
Abdestbozan Otu Yararları
Balgam sökücü özelliğe sahiptir. Mideyi kuvvetlendirir ve bunun yanında vücuda dinçlik verir. Yüksek ateşi düşürücüdür. Baş ve göğüs ağrılarını dindirebilme özelliğine sahiptir. Öksürüğün ve boğmaca hastalığının tedavisinde kullanılır. Vücutta çıkmış olan çıbanların olgunlaşmasına hız verir. Burundaki kanamaları durdurur. Mide yanmalarında ve bağırsaktaki gazların önlenmesinde Abdest otunun faydası vardır. Bunların yanında vücutta ortaya çıkan çillerin temizlenmesinde de etkili bir role sahiptir.
Abdestbozan Otunun Kullanılışı
Abdestbozan otunun kökleri ve yaprakları çay gibi sıcak suda daha doğrusu kaynatılmış suda demlenir. 1 lt suya 1 çay bardağını ağzına kadar doldurarak gövdeden oluşan otlar ve kurutlumuş kökler konarak, 5 dk kadar kaynatılırak 30 dakika demlenerek süzülür. Yemeklerle beraber günde üç çay bardağı tüketilir. Balla karıştırılması şartıyla, kurutulmuş toz halinde de kullanılabilir. Özellikle bu balla karıştıral toz hali ses kısıklıklarını gidermek için kullanılabilir. Ayrıca taze yaprakları salataların içine katılarak da kullanılabilir.