Ana Sayfa Çocuk Hastalıkları (Pediatri) Bebeklerde Egzema (atopik dermatit) ve Nedenleri

Bebeklerde Egzema (atopik dermatit) ve Nedenleri

2
Makale Düzeyi:  4 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

BEBEKLERDE EGZAMA

 

Her ne kadar egzama çok sık görülen bir hastalık olsada, Bebek egzaması (atopik dermatit) yaygın bir durum değildir. Bu yazımızda sizlere bebek egzaması nedenlerinden, bebeklerde egzamayı önleme ve egzama görünümlerinden bahsedeceğiz.

Bebek Egzaması Nasıl Görünür?

 

Atopik dermatitis olarak da bilinen bebek egzaması bebeklerin yaklaşık %10-%15’inde görülür. Bebek cildinde kırmızı yamalar olarak belirir. Cilt genellikle kaşıntılı, kuru ve serttir.

Vücudun herhangi bir yerinde çıkabileceği gibi genellikle egzama bebeklerin yanaklarında, kol ve bacak eklemlerinde görünür.

Bebek egzaması kolaylıkla konak ile karıştırılabilmektedir. Konak genellikle 8 aylık dönemde ortaya çıkar ve kafa derisi, burun kenarları, göz kapakları, kaşlar ve kulak arkalarında görünür.

çocuklarda egzama
Çocukta Egzama Görüntüsü

 

Bebek egzaması neden olur?

 

Vücudun çok az seramid üretmesi egzamaya neden olur. Seramidler cildin bariyer korumasını sağlayan yağ hücreleridir. Vücutta yeterli miktarda bulunmadığında cilt su kaybeder ve aşırı kurur. Genetik faktörler bebek egzamasında rol oynamaktadır. Anne veya babada egzama bulunması bebeğin egzama geçirme ihtimalini arttırır. Ciltteki nemi azalatarak mikropların girmesine neden olan cilt bozuklukları da bir faktör olabilir. Bazı kişiler bazı uyaran ve maddelere karşı hassastır (atopi). Bunlarda temas edilmesi bu kişilerde anormal deri yanıtlarına neden olarak bahsedilen durumları ortaya çıkarır. Genetik ve immunolojik temelleri de mevcuttur.

Bebek egzaması kendiliğinden geçer mi?

 

Neyse ki çoğu bebekte egzama okul çağından önce geçmektedir. Çocukların çok azı egzamayı yetişkinliğe taşır. Ancak küçüklükte egzama geçiren çocukların yetişkinlikte kuru bir cilde sahip olma olasılığı yükselmektedir.

Bebek egzamasını tetikleyen nedir?

 

Bir bebekte egzamaya neden olan faktör bir diğerinde etkili olmayabilir. Yine de yaygın olarak bilinen egzama tetikleyicileri şunlardır:

  • Kuru Cilt: Bu genellikle kış aylarında fazla ısıtılan ve havanın kuru olduğu evlerdeki bebeklerde görülür. Kuru cilt bebeğin egzamasını daha fazla kaşındırabilir.
  • Rahatsız edici nesneler: Yünlü giyecekler, parfümler, vücut sabunları ve duş ürünleri. Bunlar bebek egzamasını tetikleyebilir.
  • Stres: Stres bebeklerde egzamayı tetikleyebilir ve egzama semptomlarını arttırabilir.
  • Sıcaklık ve Ter: Hem sıcaklık hem ter bebekteki egzamayı kötüleştirebilir.
  • Alerjenler: Hangi besinlerin bebeklerde egzamayı tetiklediğine ilişkin tartışmalar sürmektedir. Bazı uzmanlar inek sütü, kuruyemişer, yumurta ve belirli bazı yiyeceklerden uzak durulmasının egzama semptomlarını önleyebileceğini belirtmektedir.

Bebeğimin egzamasını nasıl iyileştirebilirim?

 

Bebeğinizin cilt bakımı özellikle hafif vakalarda egzamayı önlemenin en etkili yoludur.

  • Seramid içeren nemlendiriciler en iyi tedavi yöntemidir. Bunlar reçeteli veya reçetesiz olarak satılmaktadır. Ayrıca nemlendiricili kokusuz kremler veya merhemler (vazelin gibi) günlük olarak kullanıldığında bebeğin cildinin doğal nemini korumasını sağlar.
  • Ilık duş. Bu cildin suya kavuşmasını ve serinlemesini sağlayarak kaşınmayı azaltır. Bebeğinizin kaşıntısını azaltmak için antihistamin kullanımını doktorunuza danışınız.
  • Topikal steroidler. Reçetesiz steroidler (hidrokortizon kremleri, azaltan kremler vb) talimatlara uygun olarak kullanıldıklarında döküntü ve enflamasyonuazaltır. Bu kremler güvenli olsa da cildin aynı bölümüne sürekli uygulandığında cildin incelmesine neden olabilir.
  • Diğer topikal tedaviler reçeteli olarak satılmaktadır. Hekiminize danışınız.

Bebeklerde şiddetli egzama vakalarında ultraviyole ışın tedavisi veya enfeksiyonlu döküntüler için antibiyotikler kullanılır.

Bebeğimin egzamasını hafifletmek için evde neler yapmalıyım?

 

egzamayı hafifletmenin en önemli yolu bebeğin egzamalı bölgeyi kaşımasını önlemektir. Kaşıma döküntüyü kötüleştirebilir, enfeksiyona neden olabilir ve iyileştirmeyi zorlaştırabilir.

Bebeğinizin tırnaklarını sıklıkla kesin. Gerekiyorsa kaşımayı önlemek için bebeğinize eldiven giydirin. Ayrıca:

  • Bebeğinizi sıcak suda 10 dakikadan fazla tutmayın. Sıcak su bebeğin cildindeki doğal koruyucu yağları atabilir.
  • Hafif ve kokusuz duş ürünleri kullanın. Parfümlü, deodorantlı ve antibakteriyel sabunlar bebeğin hassas cildine uygun olmayabilir.
  • Yalnızca bebeğinizin genital bölgesi, elleri ve ayaklarına sabun kullanın. Bebeğin cildinin geri kalan kısmını sadece suyla yıkayın.
  • Bebeğinizi temizlerken cildini tahriş etmeyin.
  • Bebeğin cildi hala ıslakken nemlendirici kullanın.
  • Giysilerin cildi tahriş etmesini önlemek için pamuklu giyecekleri tercih edin
  • Bebeğinizin giysilerini kokusuz deterjanla yıkayın.
  • Bebeğinizi aşırı giydirerek terletmeyin.

 

2 YORUM

  1. merhaba hocam benim 1,5 yaşında bir kızım var. doktor süt allerjisi olduğunu söyledi. süt içtiği zaman kusmaya başlıyordu.bu ne zamana kadar böyle devam edecek bu hayattaki yiyeceklerin %50 si nin sütle ilişiği vardır. kızımım süt içmesini istiyorum. bu konuda yardımcı olurmusunuz… sevgiler

    • Öncelikle çocukta laktoz intoleransının olup olmadığı iyi anlaşılmalıdır. Laktoz intoleransında genellikle sütten uzak durma tavsiye edilir. Diğer taraftan allerji olarak, süt içerisinde yer alan bir çok protein maddeler allerjiye neden olabilir. Çocukluk dönemindeki bazı allerjik durumlar genellikle geçicir. Fakat bunun tam anlamıyla geçip geçmeyeceği veya geçecekse hangi yaş aralığında gerileyeceği hakkında net bir şey söylemek mümkün değil. Geçmiş olsun.

      Dr. F. İkiz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version