Ekim, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaDiyetZayıflama İlaçlarının Sağlığa Zararları

Zayıflama İlaçlarının Sağlığa Zararları

Makale Düzeyi:  4 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Zayıf ve fit bir görünüme sahip olmak kadın erkek fark etmeksizin her yaştan bireyin isteyeceği en önemli özelliklerden biridir. Bunun için sağlıklı beslenme ve spor yapmak en ideal yöntem olsa da, kolay yoldan zayıflamak isteyen birçok kişi zayıflama ilaçlarına başvurmaktadır. Zayıflama ilaçlarının gösterdiği tepkinin kişiden kişiye değişmesinden dolayı, kimilerinde etki ederken, kimilerinde ise ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle zayıflama ilaçlarına temkinli yaklaşmak ve doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanmamak gerekir.

Zayıflama İlaçlarının Vücuda Etkileri

 

Son yıllarda oldukça popüler hale gelen zayıflama ilaçları, bu yüzden ölen insanların haberlerini sıkça duymaya neden olmuştur. Zayıflama ilaçlarının içinde bulunan ve vücuda olumsuz etkisi olan maddeler, kalp çarpıntısı, tansiyon ve halsizlik gibi sonuçlara neden olabilir. Bu tür ilaçların metabolizmayı hızlandırdığı gerçek olsa da, sindirim sistemi ile birlikte vücudun gereksinimi olan vitaminlerinde dışarı atılmasına neden olmaktadır. Doktor tavsiyesi olmadan ve güvenilir içeriğe sahip olmayan ürünler tercih edildiğinde ciddi hastalıklara yakalanmak mümkün.


Zayıflama ilaçları her ne kadar bitkisel olduğu söylense de, bunların içerisinde yer alan etken maddeler Karaciğere toksik olabilmektedir. Israrlı bir şekilde kontrolsüz alınan bu ürünler karaciğer yetmezliğine götürebilmektedir. Bu tür örnek vakalar mevcuttur. Diğer taraftan zayıflama ilaçlarının kilo verdirme şekillerinden biri de diüretik etki ile vücuttaki mevcut suyu uzaklaştırmasıdır. Kilo vermedeki asli hedef su kaybı değil, yağ kaybıdır. Su kaybı ile ağırlığın azalması vücuda zarar verecektir. Su kaybı ile ağırlığı azalan kişi kilo verdiğini düşünerek yanılmaktadır. Halbuki yağ değil su kaybedilmiştir.

zayiflama hapları

Doğal Zayıflama İlaçları Zararlı Mı?

 

Piyasada içeriği doğal olarak yansıtılan birçok zayıflama ilacı bilinçsizce kullanılmaktadır. Özellikle kilo sorunu olan genç kızlara cazip gelen bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı olması büyük önem taşıyor. Zayıflama ilaçlarının vücutta ani tepkimelere neden olması ölümcül sonuçlara neden olmaktadır. Bir ilacın “doğal” adı altında sunulması o ilacın güvenli olduğunu göstermez. Bu nedenle zayıflamak için kolay olan değil sağlıklı olan yöntemler seçilmelidir. Bitkisel dahi olsa yukarda anlatılan mekanizma nedeniyle bu tür onaysız ilaçlara itibar edilmemelidir.

Zayıflama İlaçlarının Ölümcül Etkisi

 

İnsanların sağlığını hiçe sayarak piyasada satılan pek çok zayıflama ilaçlarının içinde ölümcül sonuçlara neden olacak maddeler belirlenmiştir. Obezite hastaları için kullanılan birçok ilacın zayıflama ürünlerinin içine konması ani ölümlere neden olmaktadır. Doktorlar tarafından önerilmeyen bu ürünler metabolizmayı aşırı hızlandırarak kalp krizine neden olması, son yıllarda yaşanmış olaylar arasındadır. Ayrıca bu ilaçlar vücuttan su kaybettirerek hemodinamik ve fizyolojik dengeyi bozabilmektedir.

Birçok zayıflama ilacının içinde bulunan sibutramin maddesi, ilaçların içindeki diğer maddelerle birleştiğinde ölümcül sonuçlara neden olmaktadır. Bu nedenle masum gibi gösterilen ve doğal içeriğe sahip olduğu iddia edilen zayıflama ilaçlarından uzak durmak gerekir. Zayıflamak için doktor kontrolünde etkili bir diyet ve düzenli spor programı ile istenilen kiloya düşmek mümkündür. Ağır obezite hastaları için kullanımı uygun olan zayıflama ilaçları ancak doktor tavsiyesi ile kullanılmaktadır.

Sağlık Bakanlığı Onaylı Zayıflama İlaçları

 

Günümüzde satılan pek çok zayıflama ilacı sağlık bakanlığı yerine tarım bakanlığı onayı alarak piyasaya sürülmektedir. Bu nedenle gerekli incelemelerin tam olarak yapılmamış olmasından dolayı, zayıflama ilaçlarının cazibesine kapılan birçok kişi bu durumun mağduru olmaktadır. Sağlık bakanlığı onayı olmayan ilaçları kullanmak birçok ciddi rahatsızlığa davetiye çıkarmaktadır. Zayıflama konusunda kararlı olanlar zayıflama ilaçları yerine, alanında uzman bir diyetisyen kontrolünde zayıflamaya başlamaları gerekir. Zayıflama ilaçlarının özendirici ve aldatıcı reklamlarına kanmadan önce iyice araştırmak ve mutlaka doktor tavsiyesi almak gerekir.

Tarım Bakanlığı Onaylı Zayıflama İlaçları Güvenilir Mi?

 

Tarım bakanlığından onaylı olarak satılan zayıflama ürünlerinin birçok kişinin sağlığını tehdit ettiği üzücü gerçeklerden biridir. Tam anlamıyla güvenilir demek için sağlık bakanlığının onayını gerektiren zayıflama ilaçları, içeriği bilinmeyen ilaçlar yüzünden, zayıflamak isterken hayatını kaybeden birçok kişinin hayatına mal olmuştur.

Zayıflama ilaçlarının pek çok yan etkiye sahip olması, özellikle kronik rahatsızlığı olanların hayatını tehdit ediyor. İçeriğindeki bileşenlerin kalp çarpıntısı ve tansiyon gibi hastalıkları tetiklemesi sonucunda kalıcı hasarlar da meydana gelmektedir. Güvenilir olduğu iddia edilen zayıflama ilaçlarına itibar etmemek ve mümkün oldukça zayıflamak için doğal ve zararsız yöntemler tercih edilmelidir.

Sahte Zayıflama İlaçlarına Dikkat

 

Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki zayıflama haplarını ticari emelleri uğruna sahte isimlerle veya sahte içerikle satışa sununlarda maalesef mevcuttur. Bu tür ilaçlar son derece tehlikeli olup ölümle sonuçlanabilmektedir. Nitekim İzmir de genç bir kız bu tür ürünlerin kurbanı olmuş ve hayatını kaybetmişti,  akabinde yapılan operasyonlarla failler yakalanmıştı.

 

 

 

2 YORUM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...