Yüksek tansiyon kanın kalbe ulaşamadığı anlamına mı gelir?
Hayır. Yüksek tansiyon (hipertansiyon) kalbin vücuda kan pompalamak için daha fazla çalışması anlamına gelir.
Tansiyon nedir?
Tansiyon vücut boyunca dolanan arterlere kanın gönderilmesi gücünü ifade eder. Aynı çok fazla hava basıncının arabanın lastiğine zarar vermesi gibi yüksek kan basıncı da sağlıklı damarlara zarar verir ve kalp hastalıkları ve felç gibi ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.
Yüksek tansiyonun en yaygın kardiyovasküler hastalık olduğu doğru mudur?
Evet, hipertansiyon olarak da bilinen yüksek tansiyon en yaygın görülen kardiyovasküler hastalıktır. Hipertansiyon felç ve kalp krizlerinin en temel nedenlerinden biridir.
Hipertansiyon ile bağlantılı hastalıklar nelerdir?
Beyin anevrizması, beyin kanaması, kan pıhtılaşması, göğüs ağrısı, konjestif kalp yetmezliği, kalp krizi, kalp yetmezliği, yorgunluk, gut, felç, böbrek taşları, koku bozuklukları, uyku apnesi ve horlama.
İkili tansiyon ölçümü ne ifade eder?
Kalp atışlarına bağlı arter basıncını, kalp atışları arası arter basıncını ve yüksek, düşük veya normal tansiyonu belirler. Kalp attığında kasılır ve vücuttaki arterlere kan pompalayarak arterlerde sistolik kan basıncını oluşturur. Diyastolik kan basıncı kalbin iki atışı arasında arterlerdeki basıncı ifade eder. Doktorlar bu bulgulara göre yüksek, düşük veya normal kan basıncını belirleyebilir.
Tansiyonu 120/80 olan bir kişinin diyastolik tansiyonu kaçtır?
80’dir. Örneğin doktor size tansiyonunuzun “12’ye 8” olduğunu söylüyorsa, diyastolik kan basıncı düşük numara ile ifade edilir ve kalbin iki atışı arasındaki istirahat durumunda arterlerin basıncını belirtir.
Yüksek tansiyonun sebebi tam olarak nedir?
Yüksek tansiyon hastalarının çoğunda kesin bir neden bulunamamaktadır. Hipertansiyon vakalarının yaklaşık %95’inde neden tam olarak bilinmemektedir. Bu tür yüksek tansiyona temel veya pirimer hipertansiyon adı verilir. Hipertansiyonun sebebinin tam olarak bilindiği durumlara ikincil hipertansiyon adı verilir.
Erkeklerde sertleşme bozukluğunun nedeni yüksek tansiyon mudur?
Yüksek tansiyon, erkeklerde sertleşme bozukluklarına neden olabilir. Temel hipertansiyon veya arterioklerosis (arterlerin sertleşmesi) görülen kişilerde sertleşme bozukluğu riski artar. Temel hipertansiyon bulunan kişilerde penisteki ve diğer arterlerdeki nitrik oksit üretiminin azaldığı gösterilmiştir.
Yüksek tansiyon tedavi edilebilir mi?
Yüksek tansiyon genellikle tedavi edilememektedir. Ancak ilaç ve bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabilmektedir.
Normal tansiyon nedir?
120/80’den az olması gerekir
Normal: 120/80’den az
Prehipertansiyon: 121-139 / 80-89
- Aşama Hipertansiyon: 140-159 / 90-99
- Aşama Hipertansiyon: 160 ve üstü / 100 ve üstü
Hipertansiyon hastaları nelerden kaçınmalıdır?
Alkol, sigara, kafein, tuz, obezite (BMI 30 ve üstünde olmamalıdır). Fazla tuz tüketimi, obezite, hareketsizlik, fazla alkol veya kafein tüketimi ve sigara hipertansiyon hastalarının genel sağlık durumunu olumsuz etkiler.
Nişanlım hipertansiyon hastası ve ilaç kullanmadığında kendini iyi hissediyo genelde tansiyonu normal 12/8 sadece kavga edip canını sıktığı zamanlar yükseliyo sizce kullanmaya devam etsin mi
Tansiyonu belki de ilaç kullandığı için normal seyrediyordur. Tansiyon hastalarının en büyük hatası tansiyonlar normale dönünce ilacı bırakmaktır. Yüksek tansiyon mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Diğer taraftan genç hastalarda yüksek seyirli tansiyon kalp damar hastalıkları, renal (böbrek) arter stenozu, renal kistler, hormonal denge bozuklukları vb. nedenlerden kaynaklı olabileceği için altta yatan neden mutlaka araştırılmalıdır. Dahiliye veya kardiyoloji doktorunuzdan yorum almadan ilacı bırakmayın, tansiyonlarınızı da düzenli ölçün ve kaydedin. Geçmiş olsun.
Dr. F. İkiz
Mrb annemde normalde yillardir düşük tansiyon var normal tansiyonu 10-5 gibi yillardir ama 1 haftadr tansiyonu 17-9 lara cikiyor düşmüyor dahiliyeye gittik kanda kalp ritminde bir bozukluk cikmadi tansiyon ilaci verdi takibe aldi ama tansiyon düşmüyor özellikle gece uyuyacagi zaman cikiyor acaba ne tetikleyebilir? Hangi bölüme gitmeniz gerekir?
Dahiliye ve Kardiyoloji bölümlerine gitmeniz gerekir. 1 hf günde 3 kez düzenle tansiyon takibi yaptırıp bir kağıda not edin. Yeniden ilaç düzenlenmesi gerekebilir. İlaç dozunuz ilgili tansiyon verilerine göre düzenlenecektir. Geçmiş olsun.