Yeşil Çay, Faydaları ve Fizyolojik Etkileri
Bir yeşil çay yaprağının, dönemin Çin İmparatoru önünde kaynar suyun içerisine düşmesi ile bölgenin en popüler içeceği haline geldiği belirtilen yeşil çay, M.Ö. 3000 yılında bile kullanılmaktaydı. Günümüzde de faydaları ile hala tüm dünyada büyük bir popülariteye sahip olan yeşil çay, birçok farklı sorunu tedavi edebilmek amacıyla bitkisel bir seçenek olarak tercih edilmektedir. Özellikle de bitkinin en popüler kullanım alanı tabii ki yağ yakıcı bir etkiye sahip olması sebebiyle kilo vermektir. Son 15 – 20 yılda yeşil çay hakkında yapılan araştırmalar, bitkinin kansere karşı koruyucu ve kanserli hücrelerin yayılmasını engelleyici bir fayda sağladığını göstermektedir. Bununla birlikte kolesterolü dengeleyen ve şeker hastalığından da koruyan yeşil çay faydaları itibariyle uzmanlar tarafından tavsiye edilen bitki çayları arasında yer almaktadır.
Güçlü bir antioksidan olan yeşil çay, kansere karşı korur, kötü kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar, diş çürüklerini önler, diş eti hastalıklarına karşı güçlü bir koruma sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Metabolizmayı hızlandırarak, yağ yakmayı sağlar ve böylece kilo vermeyi de hızlandırır.
Yeşil çay aynı zamanda östrojeni artırmaktadır. Kadınlarda düşen östrojen seviyeleri için oldukça faydalıdır. Bu etkilerinden dolayı erkeklerin yeşil çayı abartmadan, dozunda tüketmeleri gerekir. Yeşil çay doğrudan östrojen içermemektedir. Fakat östrojen seviyelerinde düzenlemeler yaptığı bilimsel olarak gösterilmiştir. Özellikle yağ hücrelerinde östrojen dönüşümlerine etki edebilmektedir.
Yeşil çay ile ilgili olarak yapılan araştırmalar özellikle kanser alanında büyük umutlar doğurmakla birlikte bu araştırmaların yapıldığı ülkeler, günlük olarak yeşil çay tüketen kişilerin yaşadığı Asya ülkeleridir. Bilindiği üzere Asya ülkelerinde, Avrupa ülkelerine göre çok daha fazla soya ve balık tüketilmekte ve bu durumda araştırmaların sonuçlarını doğal olarak etkileyebilmektedir. Yani kanser araştırmaları söz konusu olduğunda batı toplumlarında, doğu toplumlarına göre çok daha farklı sonuçlar elde edilmesi ihtimali güçlüdür. Ancak tabii ki yeşil çay sahip olduğu güçlü antioksidan etkisi ile tüm bilim çevreleri tarafından bazı hastalıkların gelişmesini ve yayılmasını engellediği kabul edilmektedir. Yeşil çay günümüzün en popüler içecekleri arasında yer almakta ve tüm dünyada sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecek unvanını da elinde bulundurmaktadır.
Faydalarının yanı sıra yeşil çay kullanımı kimi zaman beklenmedik yan etkilerle karşı karşıya kalmaya da neden olabilmektedir. Özellikle kalp ve tansiyon problemi olan, bu ilaçları kullanan kişilerin, Kemoterapi gören ve kan inceltici ilaçlar kullanan kişilerin ya da belirli bir rahatsızlık sebebiyle düzenli olarak ilaç kullanan kişilerin yeşil çay kullanmadan önce bir hekime danışmaları oldukça önemlidir.
Yeşil çay meme kanseri riskini azaltıyor mu?
Yeşil çayın, yukarıda da anlatıldığı üzere kansere iyi geldiği ve nüks etmesini azaltıcı etkilerinin olduğu düşünülmektedir. 1998- 2009 yılları arasında Harvard Tıp Fakültesinde yapılan çalışmalar, yeşil çayın meme kanserinin nüks etmesine azaltıcı etkilerinin olduğunu göstermektedir. Yapılan çalışmada, meme kanseri öyküsü olan kadınlarda; yeşil çay içenlerde içmeyenlere nazaran kanser nüksü daha az görülmüştür. Meme kanseri öyküsü olan kadınlarda nüksün azaltılması için günde 3 bardak yeşil çay tüketmeleri tavsiye ediliyor.
Yeşil Çay Katekin (Epigallocatechin-3 Gallate) İçeriyor
Yeşil Çayda major olarak Gallic asitin ester formu olan Epigallocatechin-3 Gallate isimli katekin bulunmaktadır. Bu maddenin etkisiyle anti-viral, anti kanserojenik, anti-proliferatif ve pro-apoptik etkileri söz konusudur. Bu madde 100 gr yeşil çayda 7380 mg olarak bulunmaktadır. Epigallocatechin-3 Gallate siyah çayda yeşil çaya nazaran çok daha düşük miktarlarda yer alır ( ayrıca siyah çay hazırlanırken bu madde theaflavin ve thearubigin isimli maddelere dönüşmekte). Epigallocatechin-3 Gallate; gastrointestinal Sistem kanserleri, Prostat kanseri ve bazı kanser türlerinde önleyici olduğu çalışmalarla gösterilmiştir. Bu madde anti-viral etkilerinden dolayı Hepatit B ye karşı koruyucu etkileri de mevcuttur. Epigallocatechin-3 Gallate maddesinin Hepatit B antijen ve antikorlarına önemli derecede etkileri olduğu bilimsel çalımalarla kanıtlanmıştır. İlgili çalışma için bakınız :
Yeşil Çay – HBV ilişkisi: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26028072
Yeşil Çay Nasıl Hazırlanmalı?
Yeşil çay hazırlarken, tıpkı diğer bitki çaylarını hazırlarken takip edilen adımlar uygulanır. Öncelikle suyu kaynatın ve kaynadıktan sonra 4 – 5 dakika kadar bekleyerek su sıcaklığının 80 – 85 dereceye kadar düşmesini bekleyin. Daha sonra 5 gram yani yaklaşık 1 çay kaşığı yeşil çayı bir süzgeç yardımıyla bardağın üzerine yerleştirin ve sıcak suyu üzerine dökün. 2 – 3 dakika kadar bekledikten sonra süzgeci bardağın içerisinden çıkartın. Daha fazla beklemek çayın acı bir tat almasına neden olabilir. Yeşil çay hazırlanırken mutlaka suyu kaynar kaynamaz kullanmamak son derece önemlidir. Yeşil çay için ideal olan su sıcaklığı 80 – 85 derece arasındadır.
Yazar: hepsaglik.net