Yeni doğan bebek dünyaya geldiği zaman bazı hastalıklara karşı annesinin kanında bulunan bağışıklık hücrelerinin (alyuvarların) bebeğe de geçmiş olmasından, bebeğin normal bir bağışıklığı vardır. Bu bağışıklık zamanla kaybolur, işte bu zaman çocuğa hastalık mikrobu bulaşırsa o hastalığa yakalanabilir.
Bulaşma doğrudan doğruya veya her hangi bir eşya, su, besin maddesi, hayvan vb. aracılı olabilir. Her hastalığın bir bulaşma şekli vardır. Meselâ, tifo hastalığı muhakkak tifo mikrobunu taşıyan bir besin maddesinin sindirim yoluna girmesiyle bulaşırken kızamık, kızamıkcık virusleri damlacık yoluyla bulaşır. Her hastalığın bu gibi bulaş yollarını bilmek hastalıklardan korunmak bakımından çok faydalıdır.
Bir hastalık etkeni vücuda girince hastalık direkt olarak başlamaz. Mikrobun vücuda girmesiyle hastalığın başlaması arasında her hastalığa göre değişen bir zaman geçer ki, buna kuluçka dönemi denilmektedir. İnkübasyon dönemi bitince hastalık semptomları kendini gösterir. Hastalıkların vücuttaki kalma zamanları da daima değişir. Bazıları birkaç gün, bazıları bir hafta, bir kısmı da aylarca sürebilir.
Çocuğun hastalığını anlamak için birçok belirtiler görmemiz gerekir. Yeni doğan bebekler hasta olduklarında ateş yükselmesi, solunum ve nabız sayısının artması, genel durumun değişmesi, iştahın azalması, kusma ve ishal gibi haller dikkat çekebilir. 3 – 4 yaşındaki çocuklarda ise oyuna karşı bir isteksizlik, huysuzluk veya uyku hali görülür. Kendini ifade edebilecek çağdaki çocuklar sıkıntı ve rahatsızlıklarını söyleyebilirken bebekler bunları belirtemezler. Anne ve babalar bebeklerinin değişimlerini iyi gözlemlemeli ve hastalık durumlarına dikkat etmelidirler.
Yeni doğan Bebek Hastalıklar
Yeni doğan bir çocuk ilk saat ve ilk günlerden itibaren birçok hastalıklarla karşı karşıyadır. Bu hastalıklar ya doğumdan önce, doğum zamanında veya doğduktan sonra olabilir.
1 – Bebek doğumdan önce oluşan hastalıklar: Erkek ve kadın döllenmesinde yumurta ve spermde bulunan hastalıkların çocuğa geçmesidir. örneğin, en çok frengi çocuğa da geçebilir. Kızıl, kızamık, çiçek, boğmaca, tifo, malarya, zatürre gibi hastalıklar da çok az görülmekle beraber doğuştan, anadan çocuğa bulaşabilir.
2 – Bebek doğum zamanında oluşan hastalıklar : Döl yatağında çocuğun içinde bulunduğu zarın vaktinden evel patlaması sonucunda (amnion) suyunun mikroplanması çocuk için çok tehlikelidir. Doğum esnasında kontamine ellerle yapılan muayeneler sebebiyle mikroplar etkinliğe geçerler ve amniyon sıvısını kirletirler. Çocuk doğarken bu enfekte suyun bir kısmını yutarsa bronkopnömoniler ( bronş ve akciğer iltihabı ) meydana gelebilir.
3 – Bebek doğumdan sonra oluşan hastalıklar: Kızıl, kızamık, boğmaca gibi hastalıklar doğumun ilk günleri çok az görülür. Annein önce veya gebelikte geçirdiği bazı hastalıkların bağışıklığı çocuğa da geçer ve çocuğu bu hastalıklara karşı bir müddet (geçici koruma) koruyabilir.
Yeni doğan bebek vücudunda mikropların girmesine en uygun yer göbeğidir, sonra derisi gelir. Çocukla temas edenlerin kirli elleri çocuğun nazik olan derisini zedeleyerek birçok hastalıklara yol açar. Ufak sıyrıklar, çocuğun topuğunda görülen sıyrıklar mikropların vücuda girmesi için çok uygun yerlerdir.