Eylül, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaDiyetYemekten Sonra Hazımsızlık İçin Neler Yapılmalı?

Yemekten Sonra Hazımsızlık İçin Neler Yapılmalı?

Makale Düzeyi:  2 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Tıp dilinde dispepsi olarak bilinen yemek sonrası hazımsızlık, birçok kişinin yaşadığı sorunlardandır ve kişiyi rahatsız etmesi yönüyle pek çok kişi tarafından bu konuya çözüm aranmaktadır.

Yemek sonrası hazımsızlık için neler yapılmalı yazımızda cevaplamaya çalışacağız. Halk arasında en fazla yaşanılan sorunların başında gelen hazımsızlık bazı durumlarda dayanılmaz ağrılara ve rahatsızlıklara neden olabilir. Peki hazımsızlık tam olarak neyi ifade eder konuya çözümler nelerdir?

Hazımsızlık Nedir?

Tıbbi literatüründe dispepsi olarak bilinen hazımsızlık genel olarak yemek yeme sonrası ortaya çıksa da bazı durumlarda enfeksiyonlar ya da kullanılan bir takım ilaçlara bağlantılı olarak sekonder olarak meydana gelebilen karnın üst bölgesinde yer alan ağrı ve şişkinlik hissi olmasıdır. Bu gibi olumsuzluklara ek olarak hazımsızlık sorunu yaşayan hastalarda genellikle rahatsızlık hissi, kusma isteği, gaz çıkarama, mide bulantısı ve kramp gibi semptomlar görülmektedir. Bu semptomlar anlık veya geçici olarak kendini gösterebilmektedir ve kişiyi rahatsız eder.

Bazı hastalarda ise karında yer alan ağrı hissi göğüs bölgesine yayılarak göğüs ağrısı gibi ağrılar hissedilebilir. Gelip geçici nitelikte bu tür ağrılar yansıyan ağrılardır ve kolik ağrı olarak ifade edilir. Genel olarak yeme ve içme hallerinin hemen sonrasında meydana gelen bu semptomlar kişinin az oranda yemek yemiş olması bile aşırı yemek yemiş hissetmesine (şişkinlik hissi) sebep olmaktadır. Hazımsızlık sorunu başlı başına bir hastalık olmadığı gibi çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan mide ve barsak rahatsızlığına ilişkin bir grup semptoma verilen genel isimdir. Diğer tabirle hazımsızlık bir hastalık değildir, çeşitli semptom grubuna verilen genel ismidir.

Hazımsızlık Belirtileri Nelerdir?

Hazımsızlık bir hastalık değil semptomlar grubudur. Kişiler hissettikleri bu semptomların hazımsızlık belirtisi olduğunu kolay bir şekilde ayırt edebilirler. En sık görülen hazımsızlık belirtileri şunlardır:

  • Karın ağrısı,
  • Abdominal kramplar,
  • Aşırı tokluk hissi,
  • Üst abdominal bölgede şişlik,
  • Erken doyma,
  • Ağız yolu ile gaz çıkarma,
  • Mide yanması,
  • Reflü,
  • Mide bulantısı ve kusma.

Hazımsızlık Tedavisi Nasıl Olmalı?

Hazımsızlığa en iyi ne gelir, dispeptik şikayetler nasıl geriler sorusu bu konuda en çok cevap aranan sorular arasındadır. Hazımsızlık tedavisi için gerekli olan en önemli nokta beslenme düzeninin planlı olarak yapılmasıdır. Hazımsızlık sorunu ile mücadele eden kişinin az ve çok sık olarak beslenmeyi alışkanlık haline getirmesi gerekir. Küçük öğünler yaparak bunu alışkanlık haline getirmeli ve besinleri çok iyi çiğnemelidir. Genel olarak hazımsılığa iyi gelen durumlar şu şekilde özetlenebilir:

  • Düzenli ve sağlıklı beslenme
  • Mevye, sebze ve lifli gıda tüketimini artırmak
  • Besinleri düzgün çiğnemek
  • Düzenli yürüyüş
  • Sigara ve alkol tüketimini azaltmak
  • Çay ve kahve tüketimini kısıtlamak
  • Aşırı dar giysilerden uzak durmak

Diğer taraftan düzgün beslenme ve spora rağmen, tüm öneriler uygulandığı halde şikayetler devam ediyorsa altta yatan organik veya fiziksel bir sorun olabilir (örn; mide çıkış/pilor darlığı). Bu semptomların devam etmesi durumunda mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına görünmek gerekir.

İlginizi çekebilir:

Bunları Yemeden Önce Birkez Daha Düşünün

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...