Ocak, 2025

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaHastalıklarEnfeksiyon HastalıklarıVajinal Akıntı Nedir? Teşhisi ve Tedavisi

Vajinal Akıntı Nedir? Teşhisi ve Tedavisi

Makale Düzeyi:  4 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Kadınlarda sıklıkla rastlanan bir sağlık problemi olan vajinal akıntı, ergenlik döneminin başlarından itibaren rastlanılabilen bir sağlık sorunudur. Belirli oranlarda oluşan vajinal akıntı herhangi bir sorun teşkil etmemekte ve fizyolojik akıntı olarak adlandırılmaktadır. Ancak fizyolojik olmayan akıntılar, hastalık belirtisi olabilmekte ve mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

Fizyolojik Olmayan Vajinal Akıntılar

Şeffaf renkteki akıntılar fizyolojik akıntı olarak adlandırılmakta ve bir sorun oluşturmamaktadır. Ancak koyu sarı, yeşil, kahverengi gibi renkli akıntılar, aynı zamanda kötü koku oluşturuyor ve idrar esnasında yanma, ilişki esnasında yanma ve ağrı ve kanama gibi sorunlar oluşturuyor ise genital sistem sorunu anlamına gelmekte ve mutlaka doktor tarafından görülmesi gerekmektedir.

Genellikle genital enfeksiyon sebebiyle oluşacak bu akıntılar, ilerleyen durumlarda rahim ağzı enfeksiyonu ve pelvik enfeksiyona sebep olabilmektedir. Vajinal enfeksiyonlar tıpta vajinit olarak bilinir.

 

Fizyolojik Olmayan Vajinal Akıntı Belirtileri Nelerdir?

Kaşınma ve yanma ile ilk olarak kendini gösteren vajinal akıntılar, nadir durumlarda kızarma ve şişmeye de sebep olabilmektedir. İdrar esnasında ve cinsel ilişki sırasında da ağrı ile de kendini gösteren vajinal akıntılar, aynı zamanda pütürlü bir yapıya da sahip olabilmektedir. Akıntılar kötü kokuludur.

Fizyolojik Olmayan Vajinal Akıntı Nedenleri Nelerdir?

Genellikle hamilelerde görülen bu tür vajinal akıntılar, aynı zamanda antibiyotik kullananlarda, şeker hastalarında, korunmasız girilen ilişki sayısının çok olmasında, tampon kullanılması sonucunda görülebilmektedir. Aynı zamanda giyilen iç çamaşırı da vajinal akıntıya sebep olabilmektedir. Sentetik iç çamaşırı kullanılması ve çok dar giyeceklerin giyilmesi sebebiyle de oluşabilecek bu tür vajinal akıntılar, ıslak mayo ile uzun süre oturulması ile de ortaya çıkmaktadır.

Vajinanın yanlış temizlenmesi de fizyolojik olmayan vajinal akıntılara sebep olmaktadır. Özellikle vajina içinin çok sık yıkanması ve yıkarken sabun kullanılması, kokulu tuvalet kâğıtlarının birçoğu da bu tür vajinal akıntılara sebebiyet vermektedir. Aynı zamanda perianal bölgenin yanlış temizlenmesi de vajinit tablosuna neden olabilmektedir.

Fizyolojik Olmayan Vajinal Akıntılarının Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Akıntının ne tür bir akıntı olduğu ve nasıl tedavi edileceği ile ilgili mutlaka bir doktordan yardım alınmalıdır. Birçok farklı akıntı çeşidinin olması ve her birinin farklı şekilde tedavi edilebilmesi sebebiyle doktor tedavisi oldukça önemlidir.

Mantarlar sebebi ile olabildiği gibi bakteriler sebebiyle de oluşabilecek bu akıntılar, mutlaka doktor tarafından incelenmeli, gerekli laboratuar tetkikleri yapılmalı ve uygulanacak tedavi bu sonuçlara göre yapılmalıdır.

Vajinal akıntının temeli nedene yönelik tedavidir. Örneğin vajinite bağlı bir akıntı söz konusu ise temelde etkene yönelik ilaçlar (örneğin antibiyotikler) doktor kontrolünde verilir. Örneğin bakteriyel enfeksiyon düşünülüyor ise antibiotik tedavisi verilir. Vajinal akıntının teşhisi konulduktan sonra doktor tedavi şeması oluşturacaktır.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...