Aralık, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaHastalıklarHormonal BozukluklarTiroid Nodülleri Nasıl Tespit Edilir?

Tiroid Nodülleri Nasıl Tespit Edilir?

Makale Düzeyi:  2 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Tiroid hücrelerinin anormal oranlarda büyümesi sonucunda ortaya çıkan tiroid nodülleri, genellikle iyi huylu olarak ortaya çıkmakta, çok nadir olarak tiroid kanseri riski de içerebilmektedir. Bu sebeple tiroid nodülleri ortaya çıktığında mutlaka biyopsi yapılmalı ve kanser hücresi olup olmadığı saptanmalıdır.

Tiroid Nodülleri Belirtileri Nelerdir?

Tiroid nodüllerinin birçoğu, herhangi bir belirti göstermeden ortaya çıkmaktadır. Genellikle rutin doktor muayenesi esnasında ortaya çıkan tiroid nodülleri, tiroid hormonu salgılanmasını da arttırdığından dolayı hipertiroid hastalığı belirtileri ağırlıklı olarak gözlemlenmektedir. Bazı hastalarda boyun ve çene ağrısının yanı sıra kulak ağrısı ile de kendini belli edecek olan tiroid nodülleri, normalden fazla büyümüşler ise yutkunma güçlüğü oluşturabilmektedir. Nefes borusu üzerine baskı yapan nodüller aynı zamanda nefes darlığı da oluşturabilmekte ve nadiren ses kısıklığı da meydana getirebilmektedir.

Tiroid Nodülleri, Tiroid nedir, Tiroid hastalıkları, Tiroid teşhisi, Tiroid bezleri 1

Tiroid Nodülleri Nasıl Teşhis Edilir?

Belirgin bir şikâyeti olmamaları sebebiyle teşhis edilmesi zor bir hastalık olan tiroid nodülleri, rutin fizik muayenesi esnasında veya soğuk algınlığı neticesinde hastaya yapılan boyun incelenmesi esnasında ortaya çıkabilmektedir. Nodülün tespit edilmesinin ardından tiroide başka sorun olup olmadığı da incelenir ve nodüllerin durumu net olarak tespit edilir.

Yapılan laboratuar testleri sonucunda tiroid bezinin normal çalışıp çalışmadığı incelenir. Aynı zamanda bu nodüllerde kanserli hücre olup olmadığı da tespit edilerek duruma göre biyopsi veya ultrasonografi yapılabilmektedir.

Tiroid Nodülleri Taraması Nasıl Yapılır?

Tiroid nodüllerinde kanser olup olmadığının anlaşılması için yapılan yöntemlerden biri olan tiroid taraması, küçük bir miktar radyoaktif iyodun tiroid bezine verilmesi ile gerçekleşmektedir. Normal tiroid hücreleri radyoaktif iyotların alımını kolayca gerçekleştirirken, kanserli hücreler radyoaktif iyot alımını kolayca gerçekleştirmez ve bu sebeple kolayca kendilerini belli ederler. Tam tersi kanser nodülleri bazen aşırı hiperaktif çalışmaya bağlı tutulumda gösterebilir. Kanserli hücrelerin belli olması için uygulanan bu yöntemin sonucunda şüpheli hücrelere iğne biyopsisi uygulanmaktadır.

Tiroid Nodülleri İğne Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Oldukça küçük bir iğne ile yapılan iğne biyopsisi, genellikle lokal anestezi ile yapılmaktadır. Radyoloji uzmanı tarafından yapılan ve hiçbir yan etkisi bulunmayan iğne biyopsisinin ardından hasta kısa sürede normal yaşantısına dönebilmektedir. Tiroid nodülü hücrelerinin iğne ile çekilmesi sonucunda bu nodüller incelenir ve kanser olup olmadığı kesin olarak teşhis edilir ve bu sayede hastalığın seyrine göre tedavi yöntemi belirlenir.

Tiroid Nodülleri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kesin olarak kanserli olduğu tespit edilen tiroid nodülleri, uzman bir cerrah tarafından ameliyat ile alınmalıdır. Çoğunlukla tedavi edilmesi başarılan bir kanser türü olan tiroid kanseri, çok nadir durumlarda hayati tehlike oluşmasını sağlamaktadır. Tehdit oluşturmaması sebebiyle ameliyat ile çıkarılmayan nodüller mutlaka 6 ayda bir düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bu takip fiziksel muayene ile olabildiği gibi tiroid ultrasonu ile de olabilmektedir.

Doktorlar tarafından bazı durumlarda uygulanan bir diğer tedavi yöntemi de vücuda ihtiyaç duyulandan çok daha fazla tiroid hormonu verilmesi ve bu sayede nodülün küçültülmesinin hedeflenmesidir. İyi huylu nodüllerin bile aşırı büyümesi tehlikeli olduğundan dolayı her türlü tedavi yöntemi denenmeli, son olarak cerrahi müdahaleye başvurulmalıdır.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...