Yorgun düşen bedenin dinlenmesi için uyku en önemli ihtiyaçlardan biridir. Yetişkin bir birey için ortalama 8 saat uyku süresi yeterli iken bazı zamanlar olur ki; sürekli uyuma isteği hiç gitmez. Yeterli uyunduğu halde sürekli uyumak istemenin sağlık sorunları açısından birçok sebebi bulunmaktadır.
Kalitesiz Uyku Uykusuzluk Nedeni
Gün içinde dinamik olabilmek için gece uykusunun kalitesi çok önemlidir. Çeşitli nedenlerden dolayı uyku kalitesi düşüyorsa, uyku yoksunluğu çekmek kaçınılmazdır. Stres, kaygı bozukluğu gibi psikolojik nedenlerden kaynaklanan uykusuzluk, gün içinde sürekli uyuma isteğine yol açmaktadır. Aynı zamanda yanlış pozisyonda uyumak, düzensiz uyku saatleri gibi faktörlerde sabah yorgun kalkma nedenleri arasında sayılabilir. Odanın aydınlık veya ışık alıyor olması gece salgılanan hormonal dengeyi bozduğu için dinlenmeyi olumsuz etkiler.
Kronik Yorgunluk Uykusuzluk Nedeni
Çağımızın modern rahatsızlıklarından biri olan kronik yorgunluk, her yaş grubundan bireylerin şikâyetçi oldukları durumlardan biridir. Gün içinde hiçbir şey yapmama isteği, sürekli yatmak ve uyumak kronik yorgunluğun başlıca belirtileri arasında yer alır. Ayrıca, kişinin kendini sürekli yorgun hissetmesi ile birlikte sürekli uyuma isteği, günün büyük bölümünün uyuyarak geçmesine neden olmaktadır.
Kronik yorgunluğun temel sebeplerine bakıldığında psikolojik sorunların yol açtığı görülmektedir. Sürekli yorgun hissetmekle birlikte uyuma isteğini yok etmek için düzenli spor faydalı seçeneklerden biridir. Stres ile başa çıkma da oldukça ekili olan spor, bireyin daha dinç ve gün boyunca aktif olmasına etki etmektedir.
Mevsim Geçişleri Uyku Yapıyor
Halk dilinde bahar yorgunluğu olarak tabir edilen ve kişinin miskin olmasıyla kendini gösteren durum pek çok kişinin başına gelmektedir. Mevsim geçişlerinden etkilenen insan bedeni ve psikolojisi zaman zaman sürekli uyumak gibi normal olmayan tepkiler vermektedir. Böyle zamanlarda uyku düzeninin bozulması da sürekli uyuma isteğine neden olmaktadır. Bu nedenle uyku düzenine her zaman dikkat etmek ve belli saatlerde yatıp kalkmaya özen göstermek, az uyunsa dahi kaliteli uyku ihtiyacının karşılanması için yeterli olacaktır.
Mevcut günü bitirip yeni güne daha zinde kalkmak için uyku son derece önemlidir. Pek çok kişi uyumak için uyusa da, uykuda geçen zamanın kaliteli ve rahat olması büyük önem taşımaktadır.
Demir, B12 Eksikliği ve Uykusuzluk
Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral depolarının boşalması ile insan vücudu çeşitli belirtilerle sinyal vermeye başlar. Bu değerler arasında yer alan demir ve B12 vitamini, eksikliği yaşandığında halsizlikle birlikte sürekli uyku haline yol açmaktadır.
Çalışmak zorunda olan ya da çeşitli sorumluluklara sahip kişiler için sürekli uyuma isteği halsizlikle birlikte kişiyi bitkin hale sokmaktadır. Sürekli uyumak isteği sosyal yaşamın olumsuz etkilenmesine de neden olmaktadır. Bu tür durumlarda neden sürekli uyku halinde olunduğunun nedeni araştırılmalı ve etkili tedavi şekli ile uyku sorunu ortadan kaldırılmalıdır. Aksi halde sosyal yaşamdan soyutlanan ve sürekli uyumak isteyen kişilerin sayısı giderek artmaktadır.
Ben panik atak hastasıyım anti debrasan ilaçları kullanıyorum sürekli gece gündüz uyumak istiyorum kendimi ozaman iyi hissediyorum ataklarım çok sık geliyor ve uyuduğum zaman geçiyor bu yanlışmıdır
Öğlen 1-1,5 saat uyku iyi gelir. Fakat gün içerisinde, özellikle akşama doğru uyumak uyku düzenini bozabilir. Uyku siklusunun bozulması iyi olmaz. Geçmiş olsun.