Su Çiçeği
Suçiçeği vücutta kaşıntılı döküntüye, kızarıklığa veya kabarcıklara neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. Suçiçeği hamilelerde, yeni doğanlarda, ergenlerde ve yetişkinlerde, ayrıca bağışıklık sistemi problemleri yaşayan kişilerde çeşitli problemler yaratır.
Suçiçeği sağlıklı çocuklarda ciddi bir sağlık sorunu değildir. Ancak hasta çocuğun okula gitmemesi gerekir.
Suçiçeği genellikle bir kere geçirilir. Ancak iyileştikten sonra uzun süre daha virüs vücutta kalmaya devam eder. Virüs tekrar aktifleşirse zona adı verilen bir viral enfeksiyona neden olur.
Suçiçeğine varicella-zoster virüsü neden olur. Bu virüs kolaylıkla yayılır. Hasta kişinin hapşırması, öksürmesi veya yiyeceklerini paylaşmasıyla virüs bulaşabilir. Ayrıca suçiçeği kabarcığından gelen sıvıya dokunmak virüsü kapmanıza neden olabilir.
Suçiçeği semptomları
- 38-39.4 derece arası ateş,
- Hasta, yorgun ve halsiz hissetme,
- İştahsızlık,
- Baş ve boğaz ağrısı
Bu ilk semptomlar genellikle çocuklarda hafif seyreder. Ancak ergenlerde ve yetişkinlerde semptomlar ağır olabilir. Bu semptomlar hastalık süresince devam edebilir.
Suçiçeğinin ilk semptomlarının ortaya çıkmasından sonra kaşıntılı döküntü görülür.
Virüsün Alınmasından Sonraki İlk Haftalar
Virüsün alınmasından sonraki 14-16 gün içerisinde ilk semptomlar ortaya çıkmaya başlar. Çoğunlukla halsizlik, ateş ve iştahsızlık, baş ağrısı, öksürük ve boğaz ağrısı görülür.
Bazı çocuklarda bu semptomlar ortaya çıkmadan suçiçeği döküntüsü görülebilir.
6 aydan küçük çocuklarda anne sütünden alınan antikorlar suçiçeğine karşı koruma sağlayabilir. Dolayısıyla virüs bulaşsa bile semptom görülmeyebilir.
Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde semptomlar virüsün alınmasından itibaren 10-14 gün içerisinde görülebilir.
Suçiçeği nasıl önlenir?
Daha önce suçiçeği aşısı olmamış kişilerin hastalığa karşı bağışıklığı olmadığından virüs kapabilirler.
Siz veya çocuğunuz aşı olmadıysanız aşı olarak hastalığı önleyebilirsiniz. Aşı önerilen gruplar şunlardır:
- 12 ay ve üstü tüm sağlıklı çocuklar,
- Çocukken Aşı olup olmadığını bilmeyen yetişkinler,
- Hamile kalmayı düşünen ancak henüz hamile olmayan kadınlar
Aşı olmayan kadınlarda suçiçeği ve hamilelik tehlikeli bir kombinasyondur. Henüz hamile kalmadan aşı olmak hamilelikte suçiçeği komplikasyonlarını önler.
Virüsün bulaştığı ancak geçmişte aşı olmamış kişilerde tek doz suçiçeği aşısı hastalığın gelişimini önleyebilir veya daha hafif seyretmesini sağlayabilir.
Geçerli nedenlerle aşı olamıyorsanız antikor enjeksiyonu veya antiviral ilaçlarla suçiçeği önlenebilir veya geciktirilebilir.
Suçiçeği Tedavisi
Suçiçeği tedavisi hastanın yaşına, sağlık durumuna, virüsü ne zamandır taşıdığına ve semptomlara göre belirlenmektedir.
- Suçiçeği geçiren çocuklarda kaşıntı ve ateş gibi semptomları azaltmak üzere evde tedavi uygulanabilir.
- Suçiçeği geçiren ergenlerde ve yetişkinlerde çocuklardan daha fazla semptom görülebilir ve çocuklara göre komplikasyon gelişme olasılığı daha yüksektir. 12 yaşından büyük hastalar, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde doktor hastayı virüsten korumak için ilaç tedavisine başlayabilir. Ayrıca evde tedavi uygulamaları da hastanın kendini daha rahat hissetmesine yardımcı olur.