Eylül, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaHastalıklarAkciğer-Solunum HastalıklarıSolunum yolu alerjileri ve allerjik maddeler

Solunum yolu alerjileri ve allerjik maddeler

     SOLUNUM YOLU ALERJİLERİ

Alerjik Madde ve Etkenler
Alerjik Madde ve Etkenler

Her yıl birçok kişi hastanelere çeşitli alerjik reaksiyonlardan dolayı başvurmaktadır. Eğer siz de mevsimsel değişikliler de göz yaşarması, göz de kaşıntı, hapşırma veya tüylü hayvanlara yakınlaştığınız da solunum zorluğu çekiyorsanız sizin de alerjik bir hastalığınız var demektir.

Alerji; günlük hayatta sıkça karşılaşılan durumlar da örneğin; köpekli bir eve gittiğimiz de vücudumuzun bu duruma aşırı tepki göstermesi ve bağışlık sistemimizin buna çok fazla tepki vermesi gibi olaylardır.  Özetle alerji, vücdun atopik(yatkın) kişilere, etkenlerle karşılaşması sonucu vermiş olduğu anormal yanıtların tümüdür. Bu anormal yanıt, mast hücrelerinden sentezlenen immunoglobin E (IgE) aracılığı ile olur. Dolayısıyla allerjik reaksiyonlardan sorumlu esas hücre mast hücreleri, esas mediatörler ise IgE proteinleri demek doğru olur. Bu reaksiyonları önlemek adına etken maddelerden uzak durulmalı, doktorla görüşülmeli ve doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli ve doğru şeklide kullanmalısınız.

 Alerjiye neden olabilecek ve solunum yolu ile başlayan alerjiler şunlardır;

Polen; Yılın bazı ayların da hava yolu ile çiçek, ağaç vb. şeylerin polenlerin yayılması ile başlar.

-Küfler; Küf sporlarına karşı birçok insan duyarlıdır. Fakat havayolu ile bulaştığından bahar, sonbahar ve yaz ayların da yani çiçeklerin açtığı aylarda bu alerji çok fazla görülür.

Evcil hayvan; Hayvanların tüylerinden, ölmüş deri döküntülerinden, hayvan pisliklerinden kaynaklanan bir alerjidir.

-Akar; Ev akarlarından kaynaklanır. Bunlar gözle görülmeyen ve ev tozlarında çoğalan mikroskobik böceklerdir. Ev tozu yıllar boyunca sürebilecek alerjilerin esas etmenidir.

Bu alerjilerin kaynağı tam olarak bilinmemektedir. Fakat doktorlar bu alerjilerin kalıtımsal olduğunu düşünmektedirler. Eğer siz bu alerjilerden birini yaşıyorsanız bilin ki ailenizde bu alerjiyi yaşayan başkaları da bulunabilir.

Eğer alerjik belirtileriniz çok ağır değilse eczaneden alacağınız alerji ilaçlarını kullanabilirsiniz. Fakat alerji vücudunuzu ağır etkiliyorsa ve kalıcı ise doktora başvurmalısınız.

Alerjilerin birçoğu solunum yolu ile başladığından birçok insan bu belirtileri anlamaz nedeni ise bu belirtiler soğuk algınlığına bağlarlar. Fakat aradaki fark soğuk algınlığı zaman ile gerileyebilir ama alerjik reaksiyonlar devam eder.

Alerjiler de kendi kendine bakım yapabilmek için en iyi yol alerjiyi tanımaktır. Alerjinin kaynağını bulduktan sonra alerjiye neden olan etkenlerden uzak durmamız gerekir. Mesela tüy döken bir hayvanı evde beslememiz gerekir. Bunun dışında doktorunuzla görüşmeli, doktorunuz reçete ettiği ilacı düzgünce kullanmalısınız.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...