Eylül, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaKADINKadın HastalıklarıSmear Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

Smear Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

Smear Testi Nedir?

Rahim ağzında bulunan hücreler geliştikçe bazen anormal bir hücreye dönüşebilirler. Bu anormal hücreler önceden tespit edilmezse kanser hücrelerine dönüşebilmektedir. Smear testi başta rahim ağzı kanseri olmak üzere olası rahim ağzı hastalıklarını tespit etmek amacıyla yapılan testtir. Son yıllarda jinekolojik muayene ve kontrollerinin rutin bir parçası olmuştur. Rahim ağzından alınan doku ince cama yayılarak patolojik olarak incelenmesi esasına dayanır. 50 yılı aşkın süredir yapılan smear testi sayesinde rahim ağzı kanseri vakaları oldukça azalmıştır. Smear testi, PAP smear testi, PAP testi şeklinde isimlendirilebilir.

Smear Testi Nasıl Yapılır?

Smear testi işlemi zor olmayan bir işlemdir. İşlem süresi en fazla bir dakika sürmektedir. Smear testi sırasında veya sonrasında hastalar hiçbir şekilde acı ve ağrı duymazlar. Ancak rahimde bir yaranın olması durumunda yaranın kanama ihtimali vardır. İşlem öncesinde hastaya doktoru tarafından yapılacak olan işlemle ilgili ayrıntılı bilgi verilir. Hasta jinekolojik muayene pozisyonuna geçer. Spekulum denilen bir alet yardımıyla rahim ağzının açık bir şekilde görülmesi sağlanır. Rahim ağzından bir fırça ya da başka bir alet yardımıyla az sayıda hücre alınır. Hücreler özel bir sıvıya alınarak incelenmek üzere laboratuara götürülür. Bazen alınan hücreler sıvı içerine değil direk olarak incelenecek olan cama alınırlar. Hücrelerde anormal bir durumun olup olmadığı Patolog tarafından mikroskop ile incelenir. Şimdilerde birçok laboratuarda hücreler bilgisayarda incelenmektedir. Sonuçlar genelde birkaç gün içinde çıkmaktadır. 

Smear Testi Kimlere Yapılmalıdır?

Smear testinin yapılmasında yaş faktöründen çok cinsel ilişkinin başlaması ile ilişkilidir. Dolayısıyla smear testine başlamak için herhangi bir yaş verilemeyecektir. Cinsel ilişki yaşayan her kadın smear testi yaptırmalıdır. Yaşı kaç olursa olsun herhangi bir cinsel ilişki yaşamayan kadınların rahim ağzı kanserine yakalanma ihtimali oldukça azdır.

Servix kanseri açsından yüksek riskli gruplar kimlerdir?


*Sigara kullanan kadınlar
*Poligamik (çok eşli) bayanlar veya  partnerleri çok eşli olan bayanlar
*İlk cinsel deneyimine genç yaşlarda başlamış olanlar
*HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonu taşıyan bayanlar
*Doğum kontrol hapı  kullanan bayanlar

İLK TARAMA18 yaşında veya cinsel aktivitenin başlangıcında
Yüksek riskli GrupYılda 1
Düşük Riskli Grup
İlk 3 yıl yılda 1 defa daha sonra 3 yılda 1 tarama.
Kanser tedavisini takiben*İlk 2 yıl içerisinde 3 ayda 1 defa
*3 yıl 6 ayda 1 defa
*Sonraki yılda 1 defa

 

smear testi yapılışı

Gebelikte ve Menopozda Smear Testi

Menapoz ile birlikte vücuttaki östrojen hormonu azalır. Bunun sonucu rahim ağzındaki bölgede rahim kanalına doğru çekilmeler meydana gelir. Bu durum rahim ağzı kanserine yakalanma riskini arttırır. Bu sebepten dolayı menapoz dönemindeki kadınların yılda en az bir kere smear testi olmaları gereklidir.

Gebelerde ise durum biraz daha farklıdır. Aslında ideal olan gebelikten önce smear testi yaptırılıp herhangi bir risk olup olmadığının tespiti yapıldıktan sonra gönül rahatlığı ile gebe kalmaktır. Ancak gerekli durumlarda hamileliğin ilk üç ayında da smear testi yaptırılmasında bir sakınca yoktur. 

Smear Testi Kaç Yılda Bir Yapılır?

Erken teşhis için oldukça önemli olan smear testi özellikle orta yaştaki bayanlarda 3 yılda bir kez yapılmalıdır. Yapılan smear testinde herhangi bir anormallik görülmeyen kadınlarda daha sık smear testi yaptırmaya gerek yoktur. Bazı özel durumlarda smear testi daha sık yapılabilir. Organ nakli olmuş, bağışıklılığı çok zayıflamış, HIV virüsü taşıyan kadınlar her yıl smear testi yaptırmalıdır. 

Smear Testi Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

1- Smear testi yapılmadan önceki 24 saat içinde cinsel ilişkiye girilmemelidir.

2- Smear testi yapılmadan önceki 72 saat içinde vajinaya herhangi bir krem ya da ilaç sürülmemelidir.

3-Smear testi yaptırmak için en ideal zaman iki adet döneminin tam ortasıdır.

4-Smear testi yapılacak olan kliniğin güveli olmasından ve doktorun tecrübelerinden emin olunmalıdır.

Her hastalıkta olduğu gibi rahim ağzı kanserinde de erken teşhis hayat kurtarır. Uygulanması çok kolay ve rahat olan smear testi ihmal edilmemelidir.


Smear Testi Sonucu

Smear testinde anormal hücrelerin varlığında genellikle rapor edilen tanım “Servikal İntraepitelyal Neoplazi (CIN)” şeklindedir. Kısaca CIN olarak kısaltılılır ve bunlar Papanicolaou sınıflamasında Klas 3’ün subgruplarıdır. CIN 1 hafif, CIN 2 orta, CIN 3 ise şiddetli displaziyi tanımlar.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...