Şizofreni ve Belirtileri
Şizofreni hastası kişilerin iç dünyasında ve davranışlarında dikkate değer değişiklikler görülmektedir. görülen davranış değişiklikleri arasında şunlar yer alabilir:
- Sosyal etkileşimden uzak durma,
- Benlik yitimi (gerçek dışı, kafası bulanık ve hayali bir durumda hissetme)
- İştah kaybı
- Hijyensizlik,
- Delüzyonlar
- Halüsinasyonlar (var olmayan şeyler görme veya sesler duyma)
- Dış güçler tarafından kontrol edildiği hissine kapılma
- Karmaşık konuşma,
Şizofreni hastası kişi dışarıdan bakıldığında hasta görünmeyebilir. Diğer durumlarda hastalık garip davranışlara neden olduğundan oldukça belirgindir. Örneğin şizofren kişi şeytani güçlere görünmeyeceğini ve onlardan gelen şeytani dalgalardan kendisini koruyacağını düşünerek kendini alüminyum folyoya sarmaya çalışabilir.
Şizofreni hastası kişiler kendi kontrolleri dışında bir hastalıkla mücadele ettiğinden, gösterdikleri davranışlar da oldukça çeşitlidir. Aktif aşamalarda mantıksız cümleler kurulabilir veya algılanan bir tehdide karşı kontrolsüz bir sinir veya şiddet sergilenebilir. Şizofreni hastalarında hastalığın pasif aşamalarında kişiliğin yitimi, hareketsizlik ve duyguların kaybolması (düz aşama olarak da bilinir) ortaya çıkabilir. Şizofren kişiler bu aşırı uçlar arasında gidip gelebilir. Davranışları önceden tahmin edilebilir olabilir veya olmayabilir.
Belirtileri
Şizofreniyi daha iyi anlamak için semptomlar kümesi kavramı kullanılır. Böylelikle şizofrenlerin semptomları şu başlıklar altında toplanmıştır:
- Pozitif semptomlar: Sesler duyma, şüphecilik, gözetim altındaymış gibi hissetme, delüzyonlar, anlamsız kelimeler kullanma
- Negatif semptomlar: Sosyal etkileşimden geri çekilme, duygularını ifade edememe, kendisine bakmama, memnuniyetsizlik. Bu semptomlar ciddi problem yaratacak düzeydedir ve çoğunlukla tembellikle karıştırılır.
- Bilişsel semptomlar: Bilgiyi işleme zorlukları, çevreyi anlayamama, basit görevleri hatırlayamama
- Afektif semptomlar: Şizofreni hastası kişilerde intihar teşebbüsü oranlarının yüksek oluşunun sebebi depresyondur. anksiyete de psikosisin direk bir sonucu olabilir ve psikotik bir epizotta gelip gidebilir.