
Siroz Hastalığı
Siroz en iyi şekilde yapılan biyopsiler ile teşhis edilmektedir. Karaciğerden alınan parçanın mikroskoptan bakılması sırasında karaciğerin yapısının tamamen değiştiği görülmektedir. Bazı hücrelerin öldüğü, safra yollarındaki yapının bozulduğu görülmektedir. Eğer hastada siroz var ise bir sürü problem görülmektedir. Karaciğer sertleşir ve şekil bozuklukları görülmektedir. Tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilmektedir.
Siroz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Siroz hastalığının belirtilerinin en önemlisi sarılıktır. Dışkılama sırasında oluşan kanamalar, kan damarlarının patlaması ya da çatlaması sonucu oluşan aniden kusma şeklinde görülen kanamalardır. Hastanın özellikle karnı ve bacaklarında şişme olur. Hastalar kilo kaybı yaşar ve iştahları kapanır. Bu şişmeler göğüste de olabilir. Bu durumda nefes alıp vermede zorluk görülür. Daha uzun sürelerde gelişen hastalıkta dalak büyüdüğünden anemi de görülebilir. Trombositlerinde azalmalar olur ve hastanın kanamaları olur. Bu kanamalara müdahale oldukça zor olduğundan tehlikeli bir durum olduğu söylenebilir. Hastalık bu aşamadan sonra da tedavi edilmezse koma görülebilir. Ardından ise ölümle sonuçlanabilir. Bu belirtilerin görüldüğü takdirde bir hekime başvurulmalıdır.
Siroz Hastalığı Tedavisi
Sirozun en kolay ve en kesin tedavisi karaciğer naklidir. Diğer ameliyatlarda komplikasyonların görülmesi oldukça fazladır. Bu sebeple en iyi sonucu alabilmek için organ nakli yapılmalıdır. Diğer tedaviler ise ilaç tedavileridir. İdrar söktürücü ilaçların kullanımı ile vücutta biriken ödemin azalması sağlanır, hastanın kanamaları var ise kanamanın olabileceği yerlere müdahele yapılır.
çok güzel bir site