Frengi (Sifiliz) Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi
Sifilis (Frengi), özellikle oral ve anal seks gibi cinsel faaliyetler yoluyla geçen son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığa sebep olan bakterinin adı Treponema Pallidum’dur. Hastalık öpüşme veya yakın beden teması yoluyla da bulaşabilir. Bu hastalık yaralardan bulaşmasına rağmen bu yaraların çok büyük bir çoğunluğu belirlenememektedir. Hasta genellikle hastalığının farkında değildir. Bu nedenle bilmeden partnerine bulaştırabilir.
Hastalığın taşıyıcısı hamile kadınlarda hastalık bebeğe bulaşabilir. Kongenital frengi denilen bu hastalık bebekte anormalliklere ve hatta ölüme neden olabilir.
Frengi klozetlerden, kapı kollarından, ortak kullanılan giysi veya mutfak gereçlerinden, havuzlardan veya hamamlardan bulaşmaz.
Frengi ne kadar yaygındır?
Geçmişte frengi çoğunlukla artirit, beyin hasarı ve körlük gibi uzun vadeli sağlık problemlerine yol azan ciddi bir hastalıktı. 1940’lı yıllarda penisilinin geliştirilmesine kadar frengi tedaviye etkin bir şekilde direnç göstermekteydi.
Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre 1990’larda hastalıktaki yeni vaka sayısı düşmüştü ve 2000’lere gelindiğinde 1941 yılından beri en düşük orana ulaşmıştı. Ancak 2005-2013 yılları arasında yeni frengi vakası sayısı iki katına çakmıştır.
Frengi nasıl anlaşılır?
Frengi enfeksiyonu üç ayrı aşamada ortaya çıkar:
Erken veya primer sifiliz; Primer sifiliz hastalarında bir veya daha fazla yara görülür bu yaralar genellikle ağrısız ülserlerdir. Virüs kapıldıktan sonraki 10-90 gün (ortalama 3 hafta) içerisinde genital bölgede, ağız içinde veya çevresinde ortaya çıkarlar. Bu yaralar tedavi edilmeksizin altı hafta içinde kaybolur.
İkinci aşama bakteri alındıktan sonra 6 hafta-6 ay içinde ortaya çıkar ve 1 ila 3 ay boyunca devam eder. İkincil sifiliz hastalarında genellikle ellerde ve ayak tabanında kırmızı bakır rengi yaralar ortaya çıkar. Ancak vücudun farklı bölgelerinde farklı görünümde yaralar da görülebilir. Ayrıca kasıkta nemli şişlikler, ağız içinde beyaz yaralar, lenf bezlerinde şişme, ateş ve kilo kaybı görülebilir. primer sifilizde olduğu gibi, ikincil sifiliz de tedavisiz iyileşir.
Latent (gizli) sifiliz; Bu sifiliz türünde enfeksiyon herhangi bir semptoma yol açmadan inaktif durumda kalır.
Üçüncül sifiliz. Bu enfeksiyon tedavi edilmezse felç, körlük, demans, işitme kaybı, cinsel iktidarsızlık ve hatta ölüme yol açabilecek şiddetli kalp, beyin ve sinir problemlerine yol açar.
Siflizin hastalığı hemen hemen bir çok cilt hastalığını taklit edebilen cilt lezyonlarına neden olabilir. Evresine, niteliğine ve şiddetine göre cilt hastalıklarını en çok taklit edebilen ve de en çok karışabilen hastalıkların arasında yer alır. Lakin kan testleri ile hızlı ve güvenilir sonuçlar elde etmek mümkündür. Özellikle şüpheli cinsel ilişki öyküsü olanlarda akla gelmesi gerekir.
Sifiliz nasıl teşhis edilir?
Sifiliz sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilen hızlı bir kan testi ile kolaylıkla teşhis edilebilmektedir.
Sifiliz nasıl tedavi edilir?
Sifiliz bakterisi son bir yıl içerisinde alındıysa tek doz penisilin genellikle enfeksiyonun yok edilmesinde yeterlidir. Penisiline alerjisi olanlar için tetrasilin, doksisilin veya diğer antibiyotikler verilebilir. Hastalığın sonraki aşamalarında iseniz daha fazla doz gerekir.
Sifiliz tedavisi görenler tamamen iyileşene kadar cinsel ilişkiye girmemelidir. Sifiliz hastalarının partnerleri de gerekiyorsa kontrolden geçmelidir.
Sifiliz Hamile Kadın ve Bebeğini Nasıl Etkiler?
Hamile kadının sifilize ne kadar önce yakalandığına bağlı olarak ölü doğum veya doğumdan hemen sonra bebeğin ölümü gibi durumlarla karşılaşılabilir.
Derhal tedavi edilmediğinde herhangi bir semptom görülmeden doğan bebekte birkaç hafta içerisinde semptomlar görülebilir. Bu işaretler ve semptomlar oldukça ciddi olabilir. Tedavi edilmediği takdirde bebekte gelişimsel gecikme, felç veya ölüm gerçekleşebilir.
Sifiliz Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?
Sifiliz enfeksiyonu riskini azaltmak için:
- Hastalığı taşıdığını bildiğiniz bir kişi ile cinsel ilişkiye girmekten kaçınınız.
- Kişinin hasta olup olmadığını bilmiyorsanız her cinsel birleşmede kondom kullanınız.