Mart, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana Sayfaşifalı bitkilerŞifa Dolu Lezzet Hindiba Nedir?

Şifa Dolu Lezzet Hindiba Nedir?

Makale Düzeyi:  1 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Hindiba, eski Mısır zamanına kadar dayanan ve şurup olarak sıkça kullanılan şifa kaynağıdır. Sindirim sistemleri problemleri başta olmak üzere artrit ağrısını azaltmak, mide ekşimesini önlemek ve bakteriyel enfeksiyonları önlemek gibi daha pek çok faydası vardır.

Hindiba, şifa dolu lezzetli bir besindir. Eski Mısır tarihinden günümüze kadar gelen hindiba, en çok şurup şeklinde karşımıza çıkıyor. İnsan vücudu için oldukça faydalı bir besindir. Hindiba, sinirim problemini hafifletmek, artrit ağrısını azaltmak, mide ekşimesini önlemek, safra kesesini detoksifiye etmek, kalp hastalığı riskini azaltmak, bakteriyel enfeksiyonları önlemek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılmaktadır.

Hindiba Nedir?

Hindiba, Güneğik, Yabanı hindibağ, Hindibağ, Cichorium intybus ve Radika gibi isimlerde karşımıza çıkıyor. İçerisinde bulunan minerallerin yanı sıra magnezyum, çinko, kalsiyum, folik asit, demir, potasyum, A, B6, C, E ve K vitaminlerini içermektedir.

Hindiba’nın Faydaları Nelerdir?

Hindiba’nın insan sağlığına olan faydaları şunlardır:

  • Sindirime yardımcı olur,
  • Kalp sağlığını iyileştirir,
  • Böbrek sağlığı için oldukça önemlidir,
  • Artrit ağrısını azaltır,
  • Kabızlığı giderir,
  • Stres ve kaygı gibi sorunları giderir,
  • Kanseri önlediği düşünülmekte.

Taze hindiba kökünde %68 oranında lif türü olan inulinden bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde probiyotik görevi görmektedir. İçerisinde bulunan yararlı bakteriler ile iltihap azaltma ve mineral emiliminde iyileştirme de önemli bir role sahiptir. Bu özellikleri sayesinde barsak florasını düzenleyici ve sindirimi kolaylaştırıcı etkileri söz konusudur.

Hindiba Nasıl Kullanılır?

İpekböceği yetiştirmede hindiba otu kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra hindiba hayvancılık da yem mahsulü olarak da kullanılmaktadır. Avrupa’da yol kenarlarında sıkça karşımıza çıkar. Özellikle Çin, Kuzey Amerika ve Avusturalya’da yaygın şekilde görülür. Ancak burada görülen hindiba yabanidir ve kullanılmaz.

Öğütülmüş hindiba veya pişirilmiş hindiba olarak çay şeklinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda gıda katkı maddesi olarak da kullanılmaktadır. Hindiba tomurcukları, yaprakları ve kökleri farklı amaçlarda kullanılmaktadır. Çünkü hindiba kullanım yerine göre yetiştirilmektedir. Günümüzde hindiba özü gıda tüketiminde tatlandırıcı ve diyet lifi olarak kullanılıyor.

Hindiba otu Türkiye’de hemen hemen her bölgede kolayca yetişebilen bir ottur. Genellikle salataların içinde kullanılmaktadır. Vücudun toksinlerinden arınmasında büyük bir rolü vardır ve oldukça lezzetlidir.

İlginizi çekebilir:

Yemek sonrası hazımsızlık

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...