Prostat, boşaltım sisteminin son kısmına yakın bölümde mesane ve dış idrar kanalı arasına yerleşmiş; şekli ve büyüklük olarak kestaneye benzeyen bir bezdir. Boşaltım sisteminde, boşaltım esnasında sidik torbasında sidiği dışarı taşımak ve boşalma esnasında sperm iletimini sağlamakla görevlidir. Ayrıca meni içerisinde bulunan ve spermlerin yumurtaya ulaşması esnasında korunmasını sağlayan özel yapılı proteinlerin salgılanmasını sağlar. Prostatta meydana gelebilecek en önemli hastalık prostat kanseridir.
Prostat kanseri (bkz) , erkek üreme sisteminde bulunan prostatın hücresel yapısında meydana gelen bozukluklar sonucunda açığa çıkan kanser türüdür. Prostat kanseri ağrı, idrara çıkma zorluğu ve ereksiyona bağlı işlevsel bozukluklar gibi olaylara yol açabilir. Prostat kanserinin görülme sıklığı coğrafyadan coğrafyaya farklılık göstermektedir. Vakalar en az Asya’da en sık da Amerika Birleşik Devletlerinde görülmektedir. Avrupa’da en az Amerika kadar sık vakaya rastlanmaktadır.
Bir diğer prostat hastalığı olan prostatit ise prostat bezinin iltihaplanması sonucunda açığa çıkar. Tanı konulması oldukça zor olan hastalığın tedavisi de bu ölçüde güç olabilir. Bir kere görüldükten sonra kronik hale gelebilen hastalığın yaş grubu genel olarak genç kuşaktır. Sık idrara gitme, idrar esnasında yanma, acil idrara çıkma isteği gibi belirtileri vardır. Hastalık antibiyotik kullanılarak tedavi edilir. Hastalığın tedavi süreci uzun olabilir.
50 yaşın üzerindeki erkeklerde meydana gelebilen başka bir prostat hastalığı da prostat büyümesidir. Hormonal etki ile ortaya çıktığı düşünülen hastalık idrar çıkış yollarında ur oluşumu şeklinde cereyan eder. Prostat büyümesi idrar yapamama, tam olarak idrar boşaltılamaması, kan gelmesi, aşırı yanma, tuvalet sonrası kaçırma gibi sonuçlara yol açabilir.