Pasif İçicilik ve Zararları
Sigara içilen bir çevrede bulunmak, sigara içmeseniz de sizi etkiler. Biri sigara içtiğinde çıkardığı dumanın çoğu kendi akciğerlerine gitmez. Bu duman sizin de nefes aldığınız ortamda havaya karışır.
Birçok kamusal alanda ve kapalı alanlarda sigara içmek yasaktır. Ancak hala birçok kişi, özellikle de sigara içen ebeveynlerin çocukları pasif içiciliğe maruz kalmaktadır. Nerede sigara içtiğine dikkat eden kişiler bile etraflarındaki kişileri yeterince koruyamayabilirler.
Pasif İçicilik Nedir?
Pasif içicilerin maruz kaldığı duman sigaradan, purodan veya pipodan gelebilir. Bunların dumanında yaklaşık 4000 çeşit kimyasal bulunur ve bunların en az 250’sinin çeşitli hastalıklara sebep olduğu bilinmektedir.
Pasif içicilerin akciğer kanseri ve diğer kanser türlerine yakalanma riski pasif içici olmayanlara göre daha yüksektir. Ayrıca pasif içicilik kalbe de zararlıdır.
Amerika’da her yıl pasif içicilik 34.000 kişinin kalp hastalığından, 7.300 kişinin akciğer kanserinden ölmesine yol açmaktadır.
Tütün dumanı kana yapışarak LDL kolesterolünü (kötü kolesterol) yükseltir ve kan damarlarının duvarlarına zarar verir. Sonuçta bu değişiklikler kalp krizi veya felç riskini azaltır.
Pasif İçicilik ve Çocuklara Zararları
Özellikle çocuklar pasif içicilik tehlikesi altındadır. Çünkü çocukların vücutları hala gelişmekte ve yetişkinlerden daha hızlı nefes almaktadırlar.
Yapılan araştırmalar pasif içiciliğin çocuklarda şunlara neden olduğunu göstermiştir:
- Ani bebek ölümleri,
- Bronşit, zatürre gibi solunum yolları enfeksiyonu,
- Daha şiddetli ve sık astım krizleri,
- Kulak enfeksiyonları,
- Kronik öksürük
Hamilelikte sigara içmek de gelişen bebek için çok tehlikelidir. prematüre doğum, düşük kilolu doğum, ani bebek ölümleri, zihinsel gelişimin yavaşlaması, öğrenme problemleri ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu bu riskler arasındadır. Bebek ne kadar duman solursa bu onun için o kadar zararlıdır.
Pasif İçicilikten Nasıl Korunulur?
Çok kolay: sigara içen insanlardan uzak durun ve onları sigarayı bırakmaya ikna edin. Sigarayı açık havada içmelerini ve insanlardan mümkün olduğunca uzak durmalarını isteyin.
Eviniz sigaradan korumanız gereken en değerli alandır. Özellikle de çocuğunuz varsa. Çocukları ve yetişkinleri sigara dumanından uzak durmak onların solunum yolları enfeksiyonu, şiddetli astım ve diğer çeşitli ciddi hastalıklardan korunmasına yardımcı olur.