Nisan, 2025

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaDiyetObeziteObezitenin Kalp Hastalıkları Üzerine Etkisi

Obezitenin Kalp Hastalıkları Üzerine Etkisi

Obezite (Şişmanlık) Nedir?

Obezite, Yunanca obere sözcüğünden türemiş başlıca çevresel faktörler ve genetik yatkınlık ile vücudun sahip olduğu yağ kütlesinin yağsız kütleye oranla çok daha fazla olduğu; boya göre ağırlığın (BKI=Beden Kütle İndeksi) olması gerekenin üzerinde olduğu multifaktöriyel bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü’nün tabiri ile vücutta sağlığı bozacak nitelikte aşırı ve anormal ölçüde yağ birikmesidir.

Obezitenin Görülme Sıklığı

Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır ve her geçen gün obezite görülme sıklığı artmaktadır.

Ülkemizde de bakanlığımızca yapılan “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010” ön çalışma raporuna göre obezite sıklığı;

  • Erkeklerde %20,5
  • Kadınlarda ise % 41,0
  • Toplamda % 30,3’ dur.

obezite

Obezitenin Yol Açtığı Sağlık Sorunları

Obezite fiziksel ve psikolojik sıkıntıların yanı sıra bireyin hayatını tehlikeye atan ciddi sağlık sorunları da beraberinde getirmektedir ve obez bireylerde belirgin bir morbidite ve mortalite artışı vardır.  Çünkü vücutta anormal ve aşırı yağ birikmesi dokular ve sistemler üzerinde anormalliklere sebep olmaktadır.

Obezitenin yol açtığı başlıca sağlık sorunları;

  • İnsülin direnci-Hiperinsülinemi
  • Tip 2 Diabetes Mellitus
  • Hipertansiyon
  • Hiperlipidemi – Hipertrigliseridemi-Dislipidemi
  • Metabolik sendrom
  • Safra kesesi hastalıkları
  • Karaciğer yağlanması
  • Koroner arter hastalığı ve Kalp Hastalıkları

 

Obezitenin Kalp Hastalıkları Üzerine Etkisi

Obezitenin çeşitli kalp hastalıklarına neden olduğu yapılan epidemiyolojik çalışmalar ile de kesin olarak kanıtlanmıştır ve kalp hastalıkları obezite ile birlikte görülen yandaş hastalıkların başında gelmektedir. Obezitenin kalp hastalıklarına yol açmasının temelde kardiyovasküler sistemler üzerinden gerçekleştiği de kabul edilmiştir.

Obezite, kalp hastalıklarına aşağıdaki mekanizmalar üzerinden doğrudan ya da dolaylı olarak yol açmaktadır:

  • Obezite varlığında vücutta anormal yağ birikmesi ile dislipidemi olarak tanımlanan LDL, VLDL, total kolesterol ve trigliserit gibi kolesterol türlerinin miktarı normalin üzerine çıkarken, iyi kolesterol olarak da bilinen HDL kolesterol seviyesi ise düşmektedir. Bunun sonucu kalbe giden damarlarda tıkanıklıklar gelişir ve kalp hastalıklarına yol açar.
  • Obezite kalbin eksantrik büyüme olarak tanımlanan kalbin dışa doğru büyümesine yol açar.
  • Artan BKI değeri ve obezitenin tetiklediği hipertansiyon neticesinde kalpte sol ventrikül hipertrofisi (kalp büyümesi), kardiyak yetersizlikler ve kalp kası kalınlaşması gelişir.
  • Obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarından olan diyabet ve hiperinsülinemi gibi durumların sonucu olarak damar harabiyeti artar ve kardiyovasküler sıkıntılar için zemin oluşur.
  • Özellikle iç organ çevresindeki yağlanmalara bağlı nefes almada zorluk, nefes darlığı ve kalp ritim bozuklukları gelişir.
  • Normal kabul edilen kilonun her bir kg üzerine çıkıldığında kan basıncı 0,5-1 mmHg artış gösterir ve bu da kalp krizi ve beyin kanamasını riskini artırır.

Sonuç

Bütün bunlara karşı fazla kilolardan kurtulup, vücut yağ oranı normal düzeylere kadar düşürüldüğünde kan basıncı ve kan şekeri normal seviyelere gelmekte, kalbin ve kalbe giden damarların fizyolojik yapısı korunmakta ve fonksiyonları sağlıklı bir şekilde yerine getirilmektedir. Neticede obezitenin önlenmesi durumunda doğrudan ve dolaylı yollar ile kalp hastalıklarının da büyük oranda önüne geçilmektedir.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...