Menopoz kadınlarda adet kanamalarının önce düzensizleşmesi, sonra kesilmesi ve dolayısıyla üretkenliğin son bulması olayıdır. Menopoz son adet kanaması demektir. Kadınlar hayatlarının yaklaşık olarak üçte birini bu dönemde geçirmektedirler. Hayatın doğal bir evresi olarak kabul edilir. 40 yaşından önce ortaya çıkan menopoza ise erken menopoz denir.
Menopozun en önemli ve en belirgin belirtisi adet düzeninde meydana gelen deformasyondur. Bunun dışında da bazı belirtileri vardır. Bunlar ani ateş basması, baş ağrısı ve baş dönmesi, kilo değişiklikleri olarak sıralanabilir.
Menopoz dönemi genel olarak 45-50 yaş arasında kabul edilen bir durumdur. Bu yaşlarda cereyan eden menopoz dönemi doğurganlık özelliğinin bitişi olarak kabul edilmektedir. Çünkü yumurtalıkların doğurganlık özellikleri 35 yaşından sonra azalmaya başlar. 35-40 yaş altı kadınlarda görülen adet kanaması kesilmeleri erken menopoz olarak nitelendirilir. Böyle durumlarda kadınların bir kısmı kendiliğinden hamile kalırken bazıları ise tedavi yöntemleriyle gebe kalabilmektedir.
Bir yıllık adet döngüsü süresinde eğer hiç kanama olmamışsa menopoz tanısı konulabilir. Bu durum erken menopoz hariç geri döndürülemez bir durumdur. Yani menopoza giren kadınların doğurganlık özellikleri artık son bulmuştur. Ve bu kadınların gebe kalma olasılığı yoktur.
Menopoz bir hastalık değil kadın hayatında doğurganlığın sona erdiği yeni bir dönemdir. Bu dönemde kadınlar hastalıklara daha kolay yakalanabilirler. Bu dönemin hastalıklarda korunarak ve rahat geçirilmesi için sağlıklı beslenme ön plana çıkmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme, düzenli yapılan egzersizler normal yaşamın devam ettirilebilmesi için önemli ölçüde yardımcı olur.