Mart, 2025

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaHastalıklarİç Hastalıklar (Dahiliye)Menisküs Yırtığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Menisküs Yırtığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Menisküs Yırtığı Nedir

Menisküs yırtığının tam olarak nasıl bir yakınma olduğunu ifade edebilmek için, öncelikle menisküsün ne olduğunu anlamak gerekiyor.

Menisküs, diz eklemi içerisinde sürtünmeyi azaltmak için uyluk ve kaval kemikleri arasında, vücut yükünün dize dağıtılmasını sağlayan kıkırdak yapılardır. C harfine benzer bir yapıları olduğu söylenebilir. İç ve dışta olmak üzere diz eklemi içerisinde 2 tanedirler.

Menisküs yırtığının meydana gelmesi iki farklı şekilde olabilmektedir. Genç yaş grubunda meydana gelen yırtıklar genellikle darbeye bağlı yırtılmalardır. Yaşlı gruplarda ise bu durum vücuttaki birçok eklemin fonksiyonunu yitirmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Yaşlı grupta diz eklem kıkırdağının zamana bağlı olarak fonksiyonunu yitirmesi ve ortaya çıkan kireçlenme sorunları, menisküs üzerindeki yükü artırır. Yaşa bağlı olarak özelliklerini yitirmiş olan kıkırdaklar bu aşırı yükü de üzerine alması sonucu basit darbeler sonrasında bile meydana gelebilir.

Menisküs Yırtığı Belirtileri

Menisküs yırtığı bir darbeye bağlı olarak dizde şişkinlik ile kendini gösterebilir. Menisküs yırtıklarında en önemli ikinci belirti ağrıdır. Ağrının iki yaş grubunda da kendini göstermesi, menisküs yırtıklarının en önemli bulguları arasındadır.

Menisküs yırtığının şekline ve yırtığın tipine göre, dizlerde kilitlenme meydana gelebilir. Bunun dışında yaşlı gruplarda diz çökme, oturma, merdiven inip çıkma gibi faaliyetlerde zorlanma, yine menisküs yırtığının belirtileri arasında gösterilebilir. Menisküs yırtığında devamlı bir ağrı söz konusu değildir. Eklemin bükülme esnasında yaşanan ağrı bu yırtığı ele veren en belirgin özelliktir.

Menisküs Yırtığı Tedavisi

Menisküs yırtığı tedavisinde tanı koyulduktan ve bir takım radyolojik tetkikler yapıldıktan sonra, yırtığın boyutuna, tam olarak nerede meydana geldiği gibi durumlar göz önünde bulundurularak bir tedavi planı yapılır.

Her menisküs yırtığının tedavisi ameliyat değildir. Yaşın ilerlemesi ve vücudun kendini yenileme gibi özellikleri göz önünde bulundurulduğunda yaşı ilerlemiş kişilerde ameliyat ikinci bir tedavi yöntemi olarak bakılmalı, egzersiz ve fizik tedavi destekleri ile bu yakınma giderilmeye çalışılmalıdır. Genç gruplarda ise, tedavi yöntemine menisküs yırtığının olduğu dizde, yükün hafifletilmesi ile tedaviye başlanmalıdır. Kırmızı zon denilen, menisküsün kanlanan bölgelerinde, yükün kaldırılması ve fizik tedavi desteği ile mesnetlenmesi yöntemlerine gidilir. Ameliyatın söz konusu olabilmesi için beyaz zon adı verilen menisküsün hiçbir beslenmesinin olmaması gerekir. Bu gibi durumlarda ise cerrahi operasyonlara başvurulur.

Artroskopi Yöntemi

Menisküs yırtığında cerrahi operasyona karar verilmişse, uygulanabilecek en avantajlı yöntem, artroskopi tedavisidir. Bu yöntemin en avantajlı yanı hastanın günlük yaşantısına dönme süresinin diğer yöntemlere göre çok daha hızlı olmasıdır. Günümüzde oldukça popüler olan bu yöntem, diz eklemine 2 veya 3 küçük delik açılıp kamera ile yırtık olan kısımın temizlenmesi esasına dayanan bir yöntemdir. Ayrıca ağrı ve enfeksiyon riskinin diğer yöntemlere göre yok denilecek kadar az olması bu yöntemin tercih sebeplerinin başlıcalarıdır.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...