Meme Kanseri
Her sekiz kadından birinde görülen meme kanserinin diğer kanser çeşitlerinde olduğu gibi ortaya çıkış sebebi hala bilinmemektedir. Tetikleyen pek çok faktör bulunmuştur fakat bunlardan hiçbiri tek başına meme kanserini açıklamaz.
Tetikleyen Faktörler
Kadın cinsiyet ve 50 yaş üstü olma en riskli faktörlerdendir. İlk âdetini erken yaşta görenlerde, 50 yaşından sonra hala adet görenlerde, menopoz sonrası hormon tedavisi görenlerde, aşırı alkol tüketenlerde, menopoz sonrası yağlı besinler tüketenlerde ve ailede meme kanseri hastası olduğunda risk artıyor.
Korunma Yöntemleri
Düzenli egzersiz yapmak, sigara ve alkolden uzak durmak, dengeli beslenme ve fazla kiloya dikkat etmek tamamen ortadan kaldırmasa da meme kanseri riskini azaltıyor. Ayda bir kez kendinizi muayene ederek kitle olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. 6 ayda bir de doktor tarafından muayene edilmeli. Bunun yanında hastalığa yakalanılmışsa da moral gücünü yüksek tutmak gerekiyor.
Tedavi
Meme kanserinin sebebi kesin olarak bilinmese de günümüzde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Başlıca tedavisi cerrahidir. Bunu yapan uzmanlar da meme cerrahı, tıbbi onkolog ve radyasyon onkoloğudur. En çok tercih edilen cerrahi yöntem mastektomi denilen meme dokusunun tamamen çıkarılması operasyonudur. Sadece erken fark edilmiş küçük tümörlerde meme korunarak yapılan lumpektomi denilen yöntem uygulanır. tümörü, çevresinde sağlıklı olan meme dokusuyla beraber alma yöntemidir. Cerrahi sonrasında gerek görüldüğünde Kemoterapi ve hormona terapi uygulanır. Tedaviye karar verilirken tümörün büyüklüğü, lenf bezlerine sıçrayıp sıçramadığı kontrol edilir eğer tümör çok büyükse Kemoterapiyle küçültülür sonra cerrahi işlem uygulanır.