Aralık, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaHastalıklarEnfeksiyon HastalıklarıMantar Hastalıkları ve Önleme Yolları

Mantar Hastalıkları ve Önleme Yolları

Makale Düzeyi:  1 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Mantar Hastalıkları Nasıl Önlenir?

 

Eski zamanlardan günümüze kadar olan dönemde en sık görülen deri enfeksiyonlarının başında gelen mantar hastalıkları, hastalığa yakalanmış kişilerde büyük rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Pek çok çeşidi bulunan mantar hastalıklarından korunmak için bazı önlemler de bulunmaktadır.

Ayak Mantarı Enfeksiyonu, Belirtileri ve Önleme Yolları

En sık rastlanan deri enfeksiyonları arasında yer alan ayak mantarı, genellikle ayak parmakları arasında oluşmaktadır. Deride soyulma, renk değişimi, kaşıntı, kızarıklık şeklinde belirtileri olan ayak mantarı tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon oluşmasına sebep olabilmektedir.

Ayağın bir bölgesinde oluşan mantar kaşınma sebebiyle ayağın yüzeyine kadar ulaşır. Tedavi edebilmek için mutlaka kişisel bakıma özen gösterilmesi ve doktorun verdiği ilaçların ve merhemin düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.

Ayak mantarını önleyebilmek için ayaklar her gün düzenli olarak yıkanmalı ve dikkatlice kurutulmalıdır. Temiz ve pamuklu çoraplar tercih edilmeli, dar ve hava almayan ayakkabılardan uzak durulmalıdır.

El Mantarı Enfeksiyonu, Belirtileri ve Önleme Yolları

Nemli ve karanlık ortamları seven mantarlar tıpkı ayaklarda olduğu gibi ellerde de parmak aralarında üreyebilmekte ve daha sonra hızla yayılmaktadır. Özellikle eli suda uzun süreli kalan kişilerde görülen bu mantar çeşidi, kızarıklık ve kaşıntı ile kendini belli etmektedir.

El mantarını önlemek için ellerin uzun süre suda kalması engellenmeli ve sudan çıktıktan sonra eller dikkatlice kurutulmalıdır.

Saç Mantarı (Saç Kıran) Enfeksiyonu, Belirtileri ve Önleme Yolları

Genel olarak bir başkasından geçen ve kuaföre, berber gibi ortamlardaki hijyenik olmayan malzemelerden bulaşan saçkıran, tedavi edilmediği takdirde geçici veya kalıcı kelliğe sebep olabilen bir mantar türüdür.

Saç derisinde oluşan aşırı kaşıntı, saçlardaki seyreklik, döküntü ve kısmi kellik şeklinde kendini gösteren bu hastalık, sadece saçlarda değil sakallarda ve bıyıklarda da oluşabilmektedir. Belirtilere rastlanıldığı takdirde mutlaka doktora danışılması gerekmektedir.

Saç mantarını önleyebilmek için özellikle saç bakımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Gidilen kuaför veya berberlerdeki hijyen özellikle gözlenmeli ve bir başkasının saç malzemesini steril etmeden kullanan yerlerden vazgeçilmelidir. Saç kıran tedavisi görüldüğü durumlarda ise saç bakımına ekstra özen gösterilmelidir.

Tırnak Mantarı Enfeksiyonu, Belirtileri ve Önleme Yolları

Genel olarak ayak tırnaklarında ortaya çıkan bir mantar türü olan tırnak mantarı, görsel anlamda hoş olmadığı gibi acı veren bir hastalıktır.

Tırnaklarda renk değiştirerek başlayan tırnak mantarı fark edilmez ve tedavi edilmez ise zamanla tüm ayak yüzeyini kapsayabilmektedir. Tırnaklarda matlık, kalınlaşma, renk değişimi gibi belirtileri olan tırnak mantarında zamanla tırnakların tamamen yerinden çıkmasına bile rastlanabilmektedir.

Tedavi süresi uzun sürmekle beraber gerekli durumlarda ağrıdan ve acıdan kurtarmak için ameliyat gerektirmektedir. Tırnak mantarı oluşumunu önlemek için tırnak bakımına ve hijyen kurallarına dikkat etmek gerekmektedir.

genital Mantar Enfeksiyonu, Belirtileri ve Önleme Yolları

Kadınlara özgü bir hastalık olan genital mantarı dışarıdan bulaşabilecek bir hastalık değildir. Bu hastalığın oluşabilmesi için kadının vücudunda bulunan mantar hücrelerinin bazı sebeplerden dolayı aktif hale gelmiş olması gerekmektedir.

Genital mantarın en bilinen belirtileri kaşıntı ve yoğun akıntıdır. Özellikle vücut sıcaklığının artması ile bu kaşıntı artmakta, zamanla dayanılmaz bir yanmaya sebep olabilmektedir.

Belirtiler başladığı anda mutlaka doktora gidilmeli ve doktor sözünden çıkılmamaktadır. Aksi takdirde genital mantarın kronikleşmesine yol açılabilmektedir.

Bu hastalığın oluşmasının önlenebilmesi için genital bölge hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Sürekli ped kullanmaktan, sentetik iç çamaşırından, kokulu tuvalet kâğıdı veya prezervatiften kaçınılmalıdır.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Yaşlandıkça bedenlerimiz sayısız değişikliğe uğrar. Bu süreçte görme sorunları, günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli hale gelene kadar sıklıkla fark edilmeden yavaş yavaş ortaya çıkabilir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...